STUDIU. Venirea pe lume a copiilor scade stima de sine a femeilor timp de trei ani

/ / Modificat: 2020-01-17
STUDIU. Venirea pe lume a copiilor scade stima de sine a femeilor timp de trei ani

Maternitatea reprezinta una dintre cele mai mari transformari pe care le intampina o femeie in viata ei. Nimic nu ii provoaca atat de multe schimbari in acelasi timp: emotional, fizic si psihic. Cand devii mama ti se schimba complet lumea si nimic nu mai este la fel dupa ce ai un copil.

Este un amestec ciudat si unic de suisuri si coborasuri. Bucurii si tristeti, pace si in acelasi timp haos. Nu este surprinzator ca multe femei care trec prin aceasta schimbare se simt confuze, deprimate sau chiar pierdute.

Un nou studiu confirma ca tranzitia la maternitate poate fi foarte dificila pentru unele femei, descoperind faptul ca a avea copii ar putea scadea stima de sine a femeilor, timp de trei ani.

Ce spune studiul

Cercetarea a fost realizata de Universitatea din Tilburg (Olanda) intre anii 1999 si 2008 si au participat 84.711 de femei norvegiene. Scopul studiului a fost de a examina tranzitia dintre respectul de sine si relatiile din timpul celor 9 luni de sarcina, o experientra de viata care in mod regulat apare in perioada adolescentei.

Studiul a examinat asocierea dintre satisfactia in relatiile de dragoste si stima de sine inainte si dupa ce au avut copii in patru subgrupuri de mame: cele care aveau un  copil, doi, trei si patru. 

Stima de sine  s-a modificat la toate subgrupurile: s-a constatat ca respectul de sine a inceput sa scada in timpul sarcinii, apoi a crescut pana cand bebelusii au implinit sase luni si a coborat din nou in anii urmatori. 

Se schimba si relatia de cuplu

In ceea ce priveste satisfactia in cuplu, cercetatorii au descoperit ca nasterea primului copil a fost cea care a avut cel mai mare impact asupra partenerilor, in comparatie cu aparatia urmatorilor copii. 

In cazul mamelor cu un singur copil, satisfactia in relatia cu partenerul lor in timpul sarcinii a ramas ridicata, cu toate acestea a scazut brusc la nasterea bebelusului si apoi treptat in anii urmatori.

Pentru femeile care au nascut al doilea, al treilea si al patrulea copil, scaderea satisfactiei in  cuplu a fost mai treptata si liniara, comparativ cu cea pe care au experimentat-o la nasterea primului copil.

Cercetarea a fost efectuata numai pana in primele 36 de luni de viata ale bebelusilor mamelor care au participat, de aceea nu se stie cu certitudine daca dupa trei ani, respectul de sine al mamei continua sa scada. 

De ce se intampla asta?

Unele dintre motivele pentru care cercetatorii au descoperit aceasta scadere a stimei de sine a femeilor in timpul sarcinii au fost cauzate de schimbarile fizice, hormonii si preocuparile cu privire la viitor.

Si este ceva normal. Pentru ca o sarcina vine cu multe indoieli, temeri si ingrijorari pe care nu le aveai inainte, atat de mult incat una din patru femei sufera de anxietate si depresie pe perioada celor 9 luni de sarcina.

Aparitia copiilor este o etapa complicata pentru cuplu, de aceea este foarte important ca partenerii sa comunice constant, sa se implice cat mai mult in crestere copilului si sa existe intotdeauna timp pentru a petrece in cuplu. Chiar daca cei mici devin prioritate, relatia de cuplu si propria bunastare sunt la fel de importante.

Sursa: Bebes y mas

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Studiu Stima de sine Femei

Articole recomandate

Citeste si despre