Treburi casnice pe care ar trebui sa le faci doar o data pe an

/ / Modificat: 2018-08-28
Treburi casnice pe care ar trebui sa le faci doar o data pe an

Desi ai multe treburi casnice pe lista "de facut", sigur cateva dintre ele se afla pe lista "nu vreau sa le fac", asa ca le tot amani pentru ca mai tarziu sa te simti vinovata de asta. Ei bine, poate ca nu ar trebui sa te simti asa de vinovata pentru ca unele treburi casnice trebuie sa fie facute doar o data pe an.

 

Treburi casnice de facut o data pe an

Iata care ar fi treburile casnice la care nu ar trebui sa muncesti saptamanal sau lunar, ci doar o data pe an:

Perdelele si draperiile

Desi atarna vertical, perdelele si draperiile atrag moleculele de praf si mirosuri si ar trebui curatate o data pe an. Perdelele din bucatarie s-ar putea sa aiba reziduri de ulei, in timp ce jaluzelele din baie atrag praful de pudra sau reziduri de fixativ.

Cand dai perdelele si draperiile jos verifica eticheta pentru instructiuni privind modul in care ar trebui curatate si tot atunci sterge de praf si galeria sau sina pe care au fost prinse. Spala perdelele si draperiile la masina si calca-le daca trebuie.

Jaluzelele ar trebui, insa, curatate mai des - cel putin de 2 ori pe an. Ca sa inlaturi praful de pe jaluzele, foloseste accesoriul special al aspiratorului, apoi sterge-le cu o carpa moale; pentru ca atrag praful mai usor, jaluzelele ar trebui sa fie curatate mai des, cel putin o data pe luna.

Burlanele si jgheaburile de pe casa

Daca jgheaburile si burlanele casei sunt infundate, pot cauza stricaciuni acesteia si chiar si scurgeri de apa in interiorul casei, asa ca cea mai buna perioada sa le cureti este toamna tarziu, dupa ce au cazut frunzele. Daca faci asta, foloseste o scara solida si roga inca o persoana sa te ajute, sau si mai simplu, apeleaza o firma specializata.

Semineul si cosul de fum

Dupa ce a trecut iarna este momentul ideal sa cureti semineul si cosul de fum. Accesoriile semineului ar trebui curatate cu o solutie de otet diluat cu apa pentru a inlatura mirosul de fum.

Mobila de exterior

Mobila de exterior poate fi curatata doar o data pe an atat timp cat ai curatat petele de pe pernele textile ale scaunelor si canapelelor atunci cand s-au produs. Cea mai buna perioada sa cureti mobila de exterior este primavara, atunci cand o scoti din spatiul in care ai depozitat-o peste iarna.

Mobilierul din plastic si din lemn poate fi curatat folosind o solutie compusa din doua linguri de detergent de vase si apa calduta; foloseste o perie pentru a inlatura petele mai rezistente si limpezeste cu furtunul. Alege sa faci acest lucru intr-o zi insorita pentru ca mobilierul sa se poata usca repede.

Mocheta si tapiteria

La sfarsitul verii este momentul ideal cand ar trebui sa speli sis a cureti covoarele, mocheta si tapiteriile pentru a inlatura praful, polenul si mizeria lasata de animalele de companie.

Alege o zi cand nu ai un trafic intens prin casa si trateaza orice eventuale pete de pe mocheta si covor inainte, ca sa le poti curata mai usor. Pentru tapiteria scaunelor si a canapelelor testeaza mai intai solutia de curatat intr-un colt ascuns pentru a te asigura ca nu va decolora tesatura si ai grija sa nu imbibi tapiteria cu solutie de curatat pentru ca umezeala excesiva poate cauza aparitia mucegaiului.

Salteaua de pat

Cel putin o data pe an ar trebui sa cureti salteaua de pat si sa o intorci pe partea cealalta pentru ca chiar daca folosesti o protectie de saltea, praful, celulele epiteliale si acarienii tot se vor infiltra in tesatura.

Spala protectia de saltea in apa fierbinte, aspira suprafata saltelei si lateralele, curata eventuale pete folosind o solutie din detergent de vase si apa calduta cu ajutorul unei perii, clateste cu o carpa inmuiata in apa curata si lasa sa se usuce bine.

Garajul, podul sau subsolul casei

Nimeni nu se asteapta ca podul, subsolul sau garajul casei tale sa fie imaculate, insa este important sa te asiguri ca faci o curatenie generala in locurile respective cel putin o data pe an. Spala podeaua, sterge praful si indeparteaza panzele de paianjen, curata mucegaiul si igrasia si scapa de lucrurile depozitate in locurile respective, pe care nu le-ati mai folosit in ultimul an.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Curatenie Curatenie corecta casa Curatenie casa

Articole recomandate

Citeste si despre