Produse de siguranta impotriva incendiilor pe care orice familie ar trebui sa le aiba

/ / Modificat: 2017-09-28
Produse de siguranta impotriva incendiilor pe care orice familie ar trebui sa le aiba

Te inspaimanta teribil posibilitatea de a fi implicat intr-un incendiu in propria casa. Cu toate acestea, este de datoria ta ca parinte sa te gandesti la siguranta familiei si a caminului in care locuiti. Una dintre cele mai intelepte decizii pe care le poti lua este sa investesti in sisteme de protectie impotriva focului.

Iata sapte lucruri esentiale care te pot ajuta sa-ti protejezi casa de efectele devastatoare ale unui incendiu:

1. Alarma de fum

Alarmele de fum iti pot salva viata in cazul in care izbucneste un incendiu. Ele detecteaza imediat si cea mai mica cantitate de fum, dandu-ti astfel ocazia sa evacuezi casa. Daca locuiesti intr-o casa cu etaj, instaleaza cel putin o alarma la fiecare nivel. In mod ideal, ar trebui sa ai astfel de dispozitive montate pe tavanul fiecarei camere.

Nu amplasa alarmele de fum in bucatarie sau in baie, unde pot fi activate accidental de aburi. Pentru o siguranta maxima, leaga alarmele intre ele astfel incat daca una se defecteaza, celelalte sa te avertizeze in continuare in caz de pericol. Este indicat sa verifici buna functionare a alarmelor de fum in mod regulat, prin apasarea butonului de testare, chiar daca sunt alimentate de la retea sau au baterii cu o durata de viata de 10 ani.

2. Detectorul de caldura

Multe incendii la domiciliu incep in bucatarie. Cum nu se recomanda instalarea unei alarme de fum in camera in care gatesti, poti lua in considerare montarea unui detector de caldura. Acesta se activeaza doar in momentul in care temperatura din camera depaseste un anumit nivel.

3. Gardul de protectie pentru semineu

Construit din otel, acest gard prevazut cu usa pivotanta poate fi amplasat in jurul semineelor, gratarelor sau cuptoarelor. Astfel, te poti bucura de un foc frumos, fara sa-ti mai faci griji cu privire la siguranta copiilor sau a animalelor de companie.

Copiii mici sunt deseori atrasi de culoarea stralucitoare a flacarilor, riscand rani sau arsuri grave in cazul in care se apropie prea mult de foc. Prin montarea unui grilaj de protectie extensibil in jurul semineului, cei mici vor fi tinuti la o distanta sigura de foc si departe de pericol. Totodata, gardul de protectie este eficient si impotriva scanteilor aruncate de foc, scantei ce pot duce la aprinderea unor materiale inflamabile precum covorul, draperiile sau hainele.

4. Patura antifoc si extinctorul

Mai mult de jumatate dintre incendiile declansate in casa se intampla din cauza gatitului in cratite sau tigai de proasta calitate. Daca tigaia iti ia foc, cel mai rau lucru pe care poti sa-l faci este sa torni apa peste ea. Se va crea o minge de foc mortala.

Cel mai sigur mod de a stinge un incediu pornit in bucatarie este sa acoperi vasul in flacari cu o patura antifoc. Aceasta patura speciala este ignifuga, fiind fabricata din fibra de sticla. Ea poate fi folosita si pentru stingerea hainelor care au luat foc.

De asemenea, din casa nu ar trebui sa lipseasca un extinctor. Preturile difera in functie de tipul de stingator (cu pulbere, spuma, dioxid de carbon), dar si de cantitatea de agent de stingere si, implicit, de marimea buteliei. Cum stii ce extinctor sa alegi? Specialistii recomanda extinctorul cu spuma pentru materiale solide precum lemn, hartie, carbune, textile, cauciuc sau plastic. 

5. Alarma pentru detectarea emanatiilor de monoxid de carbon

Monoxidul de carbon nu produce incendii, insa poate fi la fel de fatal in cazul in care este inhalat in plamani. Molecula de monoxid de carbon nu poate fi descompusa in atomi de oxigen si carbon, ducand la moartea globulelor rosii si, in final, la asfixiere.

Daca ai o centrala de apartament pe baza de gaz, este vital sa instalezi o astfel de alarma in aceeasi camera, pentru a putea fi avertizat in cazul in care concentratia de monoxid de carbon depaseste limita de siguranta.

6. Lampile de veghe

Asigura-te ca ai mereu o lampa de veghe langa pat pentru a putea vedea pe unde pasesti noaptea, in cazul in care ai nevoie sa mergi la toaleta sau trebuie sa iesi repede din camera. Pe langa faptul ca te ajuta sa te deplasezi usor noaptea, lampile de veghe asigura evacuarea in siguranta in cazul de incendiu.

7. Planul de evacuare

Un plan de evacuare bine gandit este esential pentru fiecare familie: 

Planifica un traseu de evacuare si asigura-te ca toata lumea il cunoaste;

Stabileste o a doua iesire de siguranta, in cazul in care usa principala este blocata de foc;

Asigura-te ca iesirile de urgenta sunt mereu libere;

Pune cheile de la casa intr-un loc usor accesibil. Este important ca si cei mici sa poata ajunge la ele;

Organizeaza un exercitiu de evacuare cu intreaga familie;

Reevalueaza planul in cazul in care schimbi aspectul locuintei, efectuezi lucrari de constructie sau rearanjezi mobilierul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incendiu Siguranta copii casa

Articole recomandate

Citeste si despre