Idei pentru amenajarea camerei copilului in 2022. Tendinte si sfaturi practice

/ / Modificat: 2021-12-31
Idei pentru amenajarea camerei copilului in 2022. Tendinte si sfaturi practice

Camera in care creste copilul are un impact urias asupra dezvoltarii sale; aceasta este spatiul in care petrece cel mai mult timp relaxandu-se, jucandu-se, invatand, iar felul in care este amenajata ii poate stimula creativitatea, imaginatia, inteligenta. Daca vrei sa renovezi in 2022 sau daca va mutati in casa noua si inca nu stii cum ar trebui sa amenajezi camera copilului, iti prezentam tendintele momentului si cateva sfaturi practice de care vei avea mare nevoie.

De ce trebuie sa tii cont cand amenajezi camera copilului

Mobilierul joaca, evident, un rol foarte important in felul in care arata o camera de copil, dar toate deciziile de design trebuie luate gandindu-te in primul rand la siguranta copilului.

Alegeti mobilierul astfel incat copilul sa nu se poata catara pe el, pentru a diminua riscul de accidente. Evitati rafturile prinse in perete sau obiecte de mobilier pe care cel mic sa le poata rasturna.

Incercati sa priviti camera prin ochii unui copil inainte de a alege mobilierul si daca vreuna dintre idei vi se pare riscanta, renuntati la ea sau adaptati-o in consecinta.

Incearca sa folosesti inteligent spatiul, si pe orizontala, si pe verticala. Un pat la etaj sau paturi supraetajate, daca aveti doi copii, te pot ajuta sa folosesti si spatiul de dedesubt intr-un mod ingenios. Acolo poate fi plasat, spre exemplu, un birou, un spatiu pentru jocuri sau chiar dulapul cu hainele copiilor.

Amenajarea camerei copilului. Alegeti mobilier multifunctional

Delimitarea spatiilor in functie de destinatie este o idee foarte buna. Acolo unde invata, copilul trebuie doar sa invete; unde vrea sa alerge sau sa se joace, trebuie sa aiba spatiul necesar pentru asta.

Daca apartamentul nu are camere foarte mari, o idee buna poate fi mobilierul multifunctional, care se poate transforma in functie de necesitati (un pat care se ridica pe perete, spre exemplu, sau o masa plianta).

In dreptul ferestrei puteti amenaja un spatiu pentru citit, iar canapeaua sau puful poate servi si ca spatiu de depozitare pentru jucarii.

Amenajarea camerei copilului. Culori la moda in 2022

Atunci cand alegeti culorile pentru camera copilului, ganditi-va ca el are nevoie de un spatiu luminos, viu, stralucitor. In 2022 sunt la moda culori precum albastru, verde deschis si portocaliu. Puteti alege o singura culoare sau le puteti combina in diferite feluri, nu doar cand vine vorba de vopseaua de pe pereti, ci si de mobilier si decoratiuni. Puteti, de asemenea, sa cereti parerea copilului cu privire la culorea dominanta, pentru ca el este cel care trebuie sa se simta bine acolo.

Evitati culorile inchise, apasatoare, precum negru sau maro întunecat; evitati si bejurile care pot deveni plictisitoare, dar si stereotipurile precum rozul pentru camera unei fetite si bleu pentru camera unui baiat.

Combinati ingenios culorile, inserati elemente albe sau in alte culori neutre, pentru un efect placut si, totodata, modern.

Pastelurile sunt si ele o idee buna, pentru ca nu sunt obositoare pentru ochi; luati in considerare inlocuirea vopselei lavabile cu un tapet ce poate fi spalat cu usurinta.

Amenajarea camerei copilului. Iluminat si decoratiuni

Incercati sa profitati cat de mult posibil de lumina naturala care intra in camera copilului si sa creati o atmosfera cat de stralucitoare posibil. Alegeti un model de fereastra care sa protejeze camera copilului de zgomotul si praful de pe strada, iar cand alegeti corpurile de iluminat ganditi-va ca acestea trebuie sa ofere un confort vizual in orice moment al zilei si indiferent de activitatea celui mic. Pe langa lustra sau lampa principala, montata pe tavan, veti avea nevoie si de lumini de perete, care sa lumineze camera si pe orizontala.

Incercati sa nu incarcati camera copilului cu prea multe elemente de decor. Cateva pernute in culori luminoase si, eventual, elemente de decor 3D, alese in functie de preferintele celui mic, ar trebui sa fie suficiente intr-o camera de copil.

Covoarele sau mocheta trebuie sa fie moderne, viu colorate, sa il stimuleze vizual si sa ii dea o energie pozitiva celui mic.

Amenajarea camerei copilului. Cum combini spatiul de joaca si relaxare cu cel de invatat

Cand copilul este deja la scoala, are nevoie de un spatiu in care sa isi poata face temele si sa invete. Alegeti un birou cu o inaltime potrivita pentru el, un scaun de birou care sa fie, eventual, reglabil pe inaltime si amplasati-le in zona cel mai bine luminata a camerei, avand grija sa nu fie orientat astfel incat in raza vizuala sa existe lucruri care sa ii distraga atentia.

Puteti pune in spatiul de invatat si o tabla precum cele de la scoala sau puteti zugravi un perete cu negru, iar copilul poate desena pe el cu creta, fiind creativ si invatand in acelasi timp.

Un perete cu alfabetul, cu cifrele, cu animale si cu orice elemente care ii pot starni interesul si il pot ajuta, de asemneea, sa invete mai usor.

FOTO: Pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre