Cum scoti diferite pete de pe hainele copilului

/ / Modificat: 2014-11-07
Cum scoti diferite pete de pe hainele copilului

Detergentii obisnuiti nu mai reusesc sa faca fata amalgamului de pete care ajung zilnic pe hainele copilului tau. De la pete de ciocolata, grasimi, creta, carioci, cerneala si pana la urme de guma de mestecat sau plastilina, toate ajung inevitabil sa accesorizeze garderoba copilului tau, spre disperarea ta.

Cum scoti petele de pe hainele copilului 

Nu este nevoie sa uzezi hainutele copilului spalandu-le constant ori sa le arunci imediat daca petele nu sunt indepartate cu o simpla spalare. Exista solutii naturiste, la indemana oricarui parinte, care fac minuni in indepartarea celor mai "nabadaioase" pete de pe hainutele prichindelului tau.

Pete de cerneala sau pix

Se vede pe hainute ca micutul tau a inceput sa jongleze cu pixul sau stiloul si ca incearca din rasputeri sa deprinda tainele scrisului. Te-ai saturat atat de tare de petele de cerneala si pasta de pix de pe haine, incat iti vine sa il tii complet dezbracat atunci cand incearca sa scrie cu aceste instrumente.

Nu este nevoie de o astfel de masura disperata, intrucat banalul lapte este nemaipomenit in scoaterea acestor pete. Se toarna lapte fierbinte peste zonele patate si se lasa cateva minute, apoi se spala hainuta normal. Daca cerneala sau pasta opune rezistenta laptelui, poti incerca si varianta in care o freci cu suc de lamaie si apa calda.  

Urme de creta

Pentru a indeparta praful de creta de pe hainutele inchise la culoare, freaca zona murdara cu un prosop imbibat in spirt sau alcool. Pentru petele de creta colorata de pe hainele albe, procedeaza la fel, apoi baga-le la masina de spalat, adaugand in detergent si putin inalbitor.  

Guma lipita

Copilul tau a ajuns la varsta la care are voie sa mestece guma si sa faca baloane? Este amuzant sa il vezi cum o molfaie, insa mai putin in situatia in care aceasta ajunge din gurita lui direct pe haine. Nu trebuie sa disperi, intrucat hainutele nu sunt compromise.

Baga hainuta la congelator si apoi indeparteaza usor bucata prinsa in tesatura cu un cutit. Poti incerca si varianta mai simpla in care congelezi guma cu ajutorul unui cub de gheata.  

Pete de ciocolata

Daca de fiecare data cand copilul mananca ciocolata, jumatate din ea ajunge pe haine, nu te grabi sa o arunci la cos. Exista o solutie rapida si eficienta de indepartare a petelor de cacao de pe orice tip de tesatura. Ia un prosop curat, imbiba-l in putina glicerina si freaca zonele patate pana cand urmele maronii dispar, apoi spala normal hainuta copilului.  

Pete de suc de fructe

Sucul de fructe care se prelinge din gurita copilului pe hainute poate fi indepartat mai usor cu alcool amestecat cu putin amoniac. Procedura functioneaza in cazul petelor "proaspete" de suc si trebuie completata cu clatirea hainei cu apa calda. In cazul in care urmele de suc s-au uscat si au patruns in tesatura, poti apela la glicerina pentru a le scoate mai usor din haine.  

Pete de iarba

Petele de iarba de pe hainele copilului pot fi indepartate mai usor daca torni pe zona murdara o solutie preparata din suc de lamaie si apa si o lasi sa actioneze in jur de 15 minute. Tot ce trebuie sa faci pe urma este sa bagi hainuta la masina, la program normal. Daca solutia nu a dat roade, incearca sa freci pata cu alcool.

Pete de cariocipete-haine-copii

Hainutele copilului au cazut victima talentului copilului tau la colorat sau desenat cu marker sau carioci? Scoate-le la "lumina" cu ajutorul alcoolului medicinal, care pare sa fie cel mai bun produs natural de indepartare a acestor pete. Freaca zonele colorate cu un prosop imbibat in alcool, apoi baga hainutele in masina de spalat si adauga un detergent cu putere mare de indepatare a petelor.  

Urme de plastilina

Plastilina copilului a ajuns un accesoriu nelipsit de pe hainele lui? Nu incerca sa o indepartezi imediat cu apa sau detergent, intrucat nu vei face decat sa o intinzi si mai mult pe haine si sa o faci sa patrunda mai adanc in tesatura. Las-o sa se usuce, apoi indeparteaz-o usor cu ajutorul unei periute cu peri tari.

Pete de sange

In joaca de zi cu zi, este aproape imposibil ca micutul tau sa nu-si juleasca genunchii, sa nu se zgarie si sa nu se aleaga cu tot soiul de "semne de buna purtare". Daca urmele de sange de la cazatura de pe bicicleta sau de la julitura cu care s-a ales incercand sa escaladeze un gardulet au ajuns si pe hainute, tot ce trebuie sa faci este pui imediat zona patata sub un jet de apa rece.

Daca urmele de sange s-au uscat si au patruns adanc in tesatura, pune hainuta la inmuiat in apa rece amestecata cu sare sau amoniac timp de 10-15 minute inainte de a o spala normal.

Urme de fecale

Scutecul bebelusului tau nu a reusit sa absoarba toate urmele de fecale ori micutul tau s-a scapat pe el pana sa ajunga la toaleta? Nu este motiv de panica. Petele se scot cu usurinta daca inmoi pantalonasii sau chiloteii micutului intr-o solutie preparata din apa calduta, detergent lichid si amoniac. Lasa-le la inmuiat cam 10 minute, apoi insista asupra zonelor patate cu aceeasi solutie.

Urme de urina

Aceeasi solutie preparata din apa calduta amestecata cu amoniac si detergent lichid face minuni in indepartarea petelor galbene de urina de pe hainutele, salteaua sau lenjeria de pat a copilului. Acestea se inmoaie 15-20 de minute in acest amestec si apoi se spala normal, la masina.

Urme de grasime

Bavetica sau servetelul "atarnat" frumos la gat in timpul mesei nu mai sunt suficiente pentru a proteja hainele copilului de urmele de mancare. Urmele de grasime sunt cele mai pacatoase, insa exista solutii naturiste care ajuta la scoaterea lor rapida din tesatura.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa pui repede sare pe toata zona patata cu grasime si sa o freci bine. O mare parte din urma va disparea rapid. Poti inlocui sarea cu amidon sau poti incerca si varianta in care freci urmele de grasime cu acetona sau alcool medicinal.

Mai cunosti si alte solutii naturiste sau remedii la indemana pentru indepartarea petelor de pe hainele copiilor? Impartaseste-ne sugestiile tale si ajuta-ne sa completam lista cu idei noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pete haine copii Murdarie copii Indepartare pete haine

Articole recomandate

Citeste si despre