Cum sa alegi un sezlong si o banca de gradina perfecte?

/ / Modificat: 2022-08-10
Cum sa alegi un sezlong si o banca de gradina perfecte?

O banca gradina si un sezlong sunt completarea ideala pentru orice gradina. Versatilitatea acestor piese de mobilier de gradina le face ca fiind cele mai populare alegeri. Acestea fiind spuse, alegerea dintre modelele de sezlonguri si de banci de gradina este mai variata decat a fost vreodata, ceea ce face alegerea dificila. 

 

Ce conteaza cel mai mult atunci cand alegi un sezlong sau o banca de gradina?

Materialul

 In primul rand, trebuie sa te decizi asupra materialului pentru banca ta de gradina. Exista o gama din care sa alegi:

Plastic – Exista multe exemple de sezlonguri si banci din plastic pe piata. Plasticul este robust, nu putrezeste si nu se deformeaza in ploaie sau soare. Cu toate acestea, daca preferi atractivitatea materialelor naturale, aceasta optiune sintetica nu este in mod clar pentru tine.

Metal – Bancile din metal exista de ceva timp si pot fi relativ ornamentate. Unele sunt de mai buna calitate decat altele, asa ca testeaza-le intotdeauna pentru confort inainte de a cumpara.

Lemn – exista doua tipuri de lemn utilizate in bancile de gradina disponibile, si anume:

  • Lemn moale – Mobilierul de gradina relativ ieftin, din lemn moale are o durata de viata limitata, chiar si atunci cand este vopsit sau lacuit. Cel mai bine este pastrat in interior pe timpul iernii, deoarece nu va rezista la vremea rece si umeda.

  • Lemn de esenta tare – Provine de la copaci cu crestere lenta. Pentru ca sunt mai densi in compozitia lor, lemnul este mai dur si mai robust. Nu au nevoie de multa intretinere  deoarece majoritatea materialelor naturale sunt in mediul lor natural.

Banca de gradina 

Bugetul

Un factor important atunci cand vine vorba de ce banca de gradina sa cumperi este cati bani trebuie sa cheltuiesti. Exista o zicala, daca cumperi ieftin, cumperi de doua ori, iar cand vine vorba de banci si mobilier de gradina, aceasta zicala este cu siguranta adevarata. Mobilierul din plastic poate fi slab si usor deteriorat de vreme. Preturile metalelor fluctueaza si astfel, intr-un minut, sunt scumpe, in urmatorul pot fi relativ ieftine. Chiar daca nu se deformeaza sau putrezeste, metalul poate rugini si va avea nevoie de intretinere din cand in cand.

Bancile de gradina din lemn moale sunt probabil cele mai usoare la buget, dar, nu dureaza atat de mult. Banca curata de gradina pe care ai cumparat-o vara trecuta nu va arata atat de bine in viitorul imediat. Ce risipa de bani… Lemnul de esenta tare, pe de alta parte, nu este cel mai ieftin – dar este cu siguranta cel mai rentabil si mai accesibil. Acest lucru se datoreaza faptului ca este un material natural care provine dintr-o parte a lumii unde vremea este aspra. Soare arzator intr-un minut si ploi puternice in urmatorul - vremea asta nu va afecta lemnul.

Sezlong din lemn 

Dimensiunea

Daca cumperi o banca prea mica, nu toata lumea poate sta pe ea. Daca cumperi una prea mare vei ocupa prea mult spatiu din gradina. Marimea este importanta, mai ales cand vine vorba de banci de gradina si sezlonguri. Cu toate acestea, cu cat banca este mai mare, cu atat eticheta de pret este mai mare. La fel ca si cand cumperi o canapea, bancile de gradina care au dimensiunea perfecta sunt adesea cele cu doua locuri, trei locuri sau patru locuri. Cele mai multe banci de gradina de calitate tind sa aiba proportii destul de generoase, asa ca una pe care o crezi mica poate gazdui cu usurinta doi adulti si o persoana mica ghemuita intre ei.

Design si stil

Desigur, exista designul standard al bancii de gradina care este atemporal. O platforma plata, dreapta, completata cu un spatar drept si doua cotiere pe ambele parti. Dar, ai putea fi incantat sa stii, ca exista si alte modele si stiluri de banci de gradina de cumparat. De ce nu iei in considerare urmatoarele?

Banca curbata: Cu curbele sale atragatoare, scaunul sau banca care arata ca o banana este perfecta pentru orice gradina. Mai putin formala si cu un aspect rotunjit, adauga doar o nota de ceva diferit fata de designul obisnuit sau standard al bancii de gradina. 

Banca cu spatar inalt: De asemenea, poti alege sa optezi pentru atractivitatea destul de somptuoasa si luxoasa a bancii de gradina cu spatar inalt. La fel ca locul tau preferat de pe canapea, banca de gradina cu spatarul inalt sustine umerii – aceasta este ideala daca intentionezi sa te bucuri de banca si de gradina pentru perioade lungi de timp. Spatarul modelat ofera un strop de detalii care diferentiaza banca de gradina de celelalte.

Intretinere

Toata discutia asta despre lemn s-ar putea sa te faca nervos. La urma urmei, stim cu totii ca lemnul putrezeste si/ sau se deformeaza. Stim cu totii ca in cele din urma, in ciuda tuturor picturilor, banca de gradina din lemn se va deteriora rapid. Investitia intr-o banca din lemn de esenta tare de o calitate remarcabila este o investitie care va dura mult, mult timp – chiar si decenii.

Acest lucru este adevarat chiar daca nu o lacuiesti sau ungi. Daca o faci, va dura inca zeci de ani. Intretinerea este o problema esentiala pentru ca, sincer, cine doreste sa-si petreaca timpul curatand, slefuind si pictand atunci cand ar putea sta pe banca, sa se bucura de soare, urmarind copiii cum se joaca sau doar vorbind cu prietenii la un gratar de vara? Nimeni! Acesta este motivul pentru care o banca de gradina din lemn de esenta tare este solutia ideala. Robusta si puternica, are nevoie de putina intretinere.

Cand vine vremea aspra de iarna, trebuie doar sa arunci peste ea o husa de protectie, impermeabila si va rezista iarna fara probleme. 

Tu ce model de banca si sezlong alegi?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Curtea casei

Articole recomandate

Citeste si despre