Copilul adora sa deseneze pe pereti? Trucul cu bicarbonat perfect si pentru el, si pentru mama

/ / Modificat: 2021-05-25
Copilul adora sa deseneze pe pereti? Trucul cu bicarbonat perfect si pentru el, si pentru mama

Cand copilul invata sa tina un creion in mana este tentat sa "scrie" si sa deseneze pe orice suprafata. Asta inseamna inclusiv pe pereti! Data viitoare cand te mai superi ca a mazgalit un perete, nu-l certa! Exista un truc ieftin si la indemana oricui, care iti permite acum sa ii incurajezi creativitatea, fara sa trebuiasca sa zugravesti din nou.

Bicarbonatul curata urmele de creioane cerate de pe pereti

Cei mai multi copii prefera creioanele cerate si, sa recunoastem, si parintii. Este mult mai "curat" ca un copil sa deseneze cu crayola, decat cu creioane obisnuite, care, atunci cand sunt bagate in gura, ii transforma limba, manutele si hainutele in adevarate tablouri abstracte de culori; despre acuarele si tempera nici nu poate fi vorba la varsta la care copilul deseneaza pe pereti.

Prin urmare, daca micutul tau isi incearca talentul cu creioane colorate pe peretii tai recent zugraviti (sau nu), nu intra in panica. Tot ce ai de facut este sa presari bicarbonat de sodiu pe o carpa uda si sa freci desenul; la final sterge totul cu o carpa uscata! Peretele este ca nou si micutul tau poate acum sa fie creativ de cate ori vrea.

Pentru desenele mai apasate, care se curata mai greu, prepara o pasta din parti egale de bicarbonat de sodiu si apa. Aplica amestecul pe desenul de pe perete, asteapta doua minute, apoi freaca suprafata cu un burete umed si indeparteaza reziduurile cu o carpa inmuiata in apa cu sapun.

In functie de instrumentele folosite pentru desen (pix, carioca etc) poti incerca sa cureti peretii cu solutie pentru spalat geamurile, lasata sa actioneze timp de 20 de minute; poti incerca si o solutie facuta cu 4-5 picaturi de detergent de vase lichid si un bol de apa calda; dupa ce aplici amestecul peste desen, sterge totul cu o carpa inmuiata in apa, iar la final sterge cu o carpa uscata din bumbac.

De ce sa incurajezi copilul sa deseneze pe pereti

Desenatul si scrisul pe pereti este doar o faza si nu dureaza foarte mult. Asa ca este mai rentabil sa cureti dupa copil, decat sa ii innabusi creativitatea si imaginatia doar pentru ca nu vrei sa cureti mereu dupa el. Cine stie ce mic Picasso se ascunde in el, iar daca il vei certa nu vei reusi decat sa ii limitezi talentul.

Copiilor li se pare interesant sa deseneze pe pereti, chiar daca pentru parinti este o simpla mazgaleala.

Desenatul, coloratul, pictatul sunt pentru copil metode excelente de a-si dezvolta creativitatea si de a deveni mai autonomi. Este pentru ei o modalitate de a-si exprima sentimentele, dar si un mod de comunicare, nu doar o activitate relaxanta si distractiva. Asa ca inceteaza sa mai privesti scrisul pe pereti ca un act de "vandalism", mai ales ca are o serie de beneficii.

Desenatul pe o suprafata verticala ajuta la stabilitatea umarului, a cotului si a mainii; miscarea este mai ampla si mai intensa decat in cazul desenelor pe hartie, iar copilul va invata sa dozeze forta acestor extremitati.

Copilul va invata mai repede cum sa tina corect un creion in mana, deoarece pozitia este mai buna pentru incheietura.

Coordonarea mana-ochi este mai buna in cazul scrisului pe o suprafata verticala. Cel mic are o viziune mai ampla si mai buna asupra "operei" sale si aceasta activitate este chiar indicata pentru copiii a caror atentie vizuala este usor distrasa, pentru ca totul este mai aproape de ochi.

Copilul va invata mai repede notiunile de sus-jos sau dreapta-stanga pentru ca poate face mai usor asocierile cu miscarile corpului din momentul in care scria sau desena pe o suprafata verticala.

Postura corpului este o mare problema a zilelor noastre, in care copiii petrec mult timp cu diferite dispozitive in mana (smartphone, tableta, jocuri). Cand deseneaza pe pereti copilul nu are de ce sa se aplece, cum face cand sta la masa, iar coloana vertebrala va avea o postura mai buna.

Taguri Trucuri Desenat copii

Articole recomandate

Citeste si despre