Alegerea biroului. De ce trebuie sa tii cont cand amenajezi spatiul de lucru pentru copil

/ / Modificat: 2022-08-30
Alegerea biroului. De ce trebuie sa tii cont cand amenajezi spatiul de lucru pentru copil

Toamna se numără bobocii, dar în cazul părinţilor se numără şi drumurile prin magazine în cautarea de rechizite, haine şi mobilier pentru camera copilului. Dacă primele 2 categorii nu aduc cu ele prea mari dileme, când vine vorba de alegerea biroului la care cel mic va ajunge să petreacă chiar şi câteva ore pe zi, lucrurile trebuie analizate foarte bine. Am rugat-o pe Ioana Găvan, specialist MamBricolaj, să ne explice care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ţinem cont când facem o asemenea achiziţie.

De ce e importantă alegerea biroului și ce opțiuni sunt potrivite pentru un copil

Cel puţin jumătate dintre români au probleme la coloana vertebrală, iar mai bine de 40% dintre angajaţi se plâng de dureri de spate pe care le asociază cu poziţia pe care o adoptă la locul de muncă. Nici copiii nu sunt feriţi de astfel de probleme, 1 din 3 prezentând dureri şi probleme la nivelul spatelui.

Motivele sunt multiple, de la greutatea excesivă şi lipsa activităţii fizice la problemele de postură atunci când stau în bancă, la şcoală sau acasă, la birou. Aşa că alegerea biroului pentru copii devine o problemă nu doar pentru prezent, ci pentru sănătatea acestora pe termen lung.

Deşi, conform unor studii, prețul şi culoarea sunt primele lucruri la care se gândesc cei care au de cumpărat un birou, trebuie să ţinem cont mai degrabă de numărul de ore pe care îl va petrece la el copilul în fiecare zi, de înălţimea celui mic şi previziunile de creştere, precum şi de spaţiul avut la dispoziţie pentru amplasarea acestuia.

Dacă ai copil aflat în primii ani de şcoală este foarte probabil ca acesta să crească destul de mult în înălţime de la un an la altul, aşa că ar fi extrem de util să alegi un birou care să „crească” odată cu el. Există birouri ale căror picioare se pot regla pe înălţime, cu ajutorul unor şine gradate, astfel încât să poată fi folosite ani de zile. Este bine să testezi însă cât de uşor se poate face acest reglaj, ca să nu devină un chin atunci când vrei să-i modifici înălţimea.

Ca să îţi dai seama dacă biroul este potrivit, trebuie să fie aşezat copilul pe scaun, cu picioarele lipite pe podea, şoldurile şi genunchii, să formeze unghiuri de 90 de grade, iar antebraţele să fie dispuse orizontal pe blat. Aceasta este poziţia corectă pentru a proteja cât mai mult coloana vertebrală în timpul orelor lungi petrecute la birou.

Util ar fi şi ca blatul biroului să fie uşor înclinat, astfel încât copilul să-şi poată păstra cu mai multă uşurinţă spatele drept atunci când lucrează. Există o mulţime de modele ale căror blaturi pot fi înclinate în mai multe unghiuri. Dezavantajul este legat de imposibilitatea de depozitare a altor lucruri necesare în timpul de lucru, de la creioane şi stilouri la cărţi sau laptop. De asemenea, unele modele se pot dovedi dificil de manevrat, mai ales de către un copil.

Important este şi spaţiul care îi rămâne copilului după ce îşi aşează caietul şi cartea pe birou. Aşa cum spuneam deja, are nevoie de acces rapid la instrumentele de scris sau desen, poate are nevoie de laptop pentru documentare sau de mai multe cărţi deschise în acelaşi timp. În plus, este necesar să aibă şi suficient spaţiu de mişcare pentru braţe, aşa că lungimea ar trebui să fie de cel puţin 120 de centimetri, iar lăţimea ideală este de peste 50 de centimetri.

Deşi ar putea fi tentant un birou în culori aprinse, vesele, este esenţial ca spaţiul de lucru al copilului să îl distragă cât mai puţin de la ceea ce are de făcut, iar o culoare stridentă poate deveni rapid extrem de obositoare.

Tipuri de birouri

În mod evident, şi spaţiul pe care îl avem la dispoziţie cântăreşte mult în alegerea biroului, la fel ca şi bugetul de care dispunem.

Există varianta birourilor pentru copii de sine stătătoare, de la cele mai simple şi ieftine variante la cele care fac parte dintre-un set complet, cu etajere, spaţii de depozitare diverse şi poate chiar şi roll box la birourile ergonomice ajustabile.

Dacă ai mai mult timp la dispoziţie poţi apela la varianta de a realiza un birou pe comandă, care să se integreze perfect în spaţiul existent şi cu mobila deja prezentă în cameră. În acest fel poţi personaliza de la dimensiuni, material şi culoare la spaţiile de depozitare cât mai funcţionale.

Poţi opta şi pentru varianta în care realizezi chiar tu spaţiul de lucru, în funcţie de locul pe care îl ai la dispoziţie şi numărul celor care vor avea nevoie de birou. Cea mai eficientă variantă este să alegi un blat suficient de lat, pe care îl poţi monta pe suporţi sau chiar pe nişte dulăpioare ce pot fi folosite pentru depozitarea rechizitelor.

Articole recomandate

Citeste si despre