Cand vorbim despre vitamina C, primul aliment care ne vine in minte este adesea lamia. Insa, putini stiu ca patrunjelul contine chiar mai multa vitamina C decat lamia! Aceasta planta aromatica, des folosita in bucatarie, este o adevarata sursa naturala de nutrienti esentiali pentru sanatatea noastra.
Vitamina C – esentiala pentru imunitate
Vitamina C (acidul ascorbic) este un antioxidant puternic, cu roluri vitale in organism:
-
Sustine sistemul imunitar prin stimularea productiei de celule albe, esentiale in lupta impotriva infectiilor.
-
Protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si a radicalilor liberi.
-
Ajuta la refacerea tesuturilor si la vindecarea ranilor.
-
Contribuie la absorbtia fierului din alimente, prevenind anemia.
-
Reduce severitatea si durata racelilor, sustinand recuperarea rapida.
Cat patrunjel trebuie sa consumi pentru aportul necesar de vitamina C?
Patrunjelul este extrem de bogat in vitamina C: aproximativ 133 mg de vitamina C la 100 g de patrunjel proaspat, in timp ce lamia contine in jur de 53 mg la 100 g.
Doza zilnica recomandata de vitamina C este intre 75 mg pentru femei si 90 mg pentru barbati.
Practic:
-
O portie de circa 50-70 g de patrunjel proaspat (aproximativ o legatura mica) poate acoperi necesarul zilnic de vitamina C.
-
Pentru cine nu consuma atat de mult patrunjel in stare proaspata, se poate combina cu alte surse bogate in vitamina C pentru un aport optim.
Sub ce forma gasim vitamina C in patrunjel?
-
Patrunjel proaspat – forma cea mai bogata si usor asimilabila.
-
Sucul de patrunjel – concentrat, dar trebuie consumat in cantitati moderate pentru evitarea efectelor secundare.
-
Patrunjel uscat – contine mai putina vitamina C deoarece caldura si uscatul reduc continutul acesteia.
-
Suplimente pe baza de patrunjel – extracte sau pulberi, dar este recomandat sa predomine consumul natural.
Cand si cum sa consumi patrunjel pentru maxim de vitamina C?
-
Cel mai bine este sa consumi patrunjel proaspat, crud, in salate, smoothie-uri, sau ca garnitura, pentru a pastra vitamina C sensibila la temperaturi inalte.
-
Evita gatirea indelungata deoarece vitamina C este solubila in apa si sensibila la caldura.
-
Poti consuma patrunjel dimineata sau in timpul zilei, combinat cu alimente bogate in fier (ex: spanac, fasole), pentru o absorbtie optima.
-
Daca faci suc de patrunjel, consumal imediat pentru a preveni oxidarea vitaminei C.
Lucruri mai putin stiute despre vitamina C si patrunjel
-
Vitamina C din patrunjel ajuta si la sanatatea pielii, stimuland productia de colagen, ceea ce contribuie la un ten ferm si luminos.
-
Consumul regulat de patrunjel poate ajuta la detoxifierea organismului, datorita efectului sau diuretic usor si a continutului de antioxidanti.
-
Patrunjelul este bogat si in vitamina K, acid folic si fier, nutrienti care completeaza beneficiile vitaminei C.
-
Desi patrunjelul este sigur in cantitati moderate, consumul excesiv poate cauza sensibilitate la lumina sau tulburari digestive la unele persoane.
-
In medicina traditionala, patrunjelul a fost folosit pentru sustinerea sanatatii rinichilor si a sistemului imunitar.
Patrunjelul este un superaliment subapreciat, o sursa naturala excelenta de vitamina C care depaseste chiar lamia in continut. Incorporat zilnic in alimentatie, patrunjelul poate sustine eficient imunitatea, sanatatea pielii si bunastarea generala. Pentru un aport optim, consuma-l proaspat, crud, in salate sau smoothie-uri, si bucura-te de beneficiile naturale ale acestei plante minunate!
Foto: freepik.com