Pregatita de nastere? 6 lucruri pe care trebuie sa le ai in casa inainte ca bebe sa vina pe lume

/ / Modificat: 2016-03-15
Pregatita de nastere? 6 lucruri pe care trebuie sa le ai in casa inainte ca bebe sa vina pe lume

Pregatirea pentru venirea pe lume a unui nou membru al familiei voastre presupune mai multe achizitii, de la mobila pentru camera sa, pana la produse de ingrijire pentru prima baita. Daca unele dintre aceste  lucruri pot fi achizitionate mai tarziu, altele sunt absolut indispensabile inca din prima saptamana de viata a micutului si ar trebui sa te asiguri ca le ai in casa inainte sa fie externat. 

Odata ce bebe ajunge acasa, nu vei avea suficient timp pentru a achizitiona toate cele necesare pentru ingrijirea copilului, asa ca trebuie sa te asiguri ca ai deja lucrurile care iti vor trebui pentru un start perfect. 

Iata ce nu trebuie sa-ti lipseasca!

1. Hainute

Primele lucruri de care vei avea nevoie sunt mai multe randuri de hainute. Este extrem de usor sa faci cumparaturile necesare pentru cel mic, deoarece poti cumpara haine pentru bebelusi si online. Achizitioneaza mai multe body‐uri de schimb pentru a avea mereu la dispozitie hainute curate. 

In afara de body‐uri, vei mai avea nevoie de mai multe perechi de pantaloni si bluze pentru casa si alte cateva de exterior. Inainte de venirea pe lume a copilului, asigura‐te ca ai in casa si caciulite, sosete si botosei. Alege numai produse din bumbac 100%, pentru a‐l tine departe pe micutul tau de iritatii si alergii. 

Prietenii si membrii familiei voastre va vor face cadou cu siguranta cateva costumase deosebite pentru bebe, insa hainutele pentru casa, care vor fi cel mai des schimbate in primele saptamani de viata, vor ramane in grija voastra, a parintilor. Asigura‐te asadar ca ai in casa tot ce este necesar in materie de hainute pentru ca dupa ce bebe vine pe lume cu siguranta nu vei mai avea timp sa mergi prin magazine. 

2. Biberon

Chiar daca alaptezi la san, un biberon iti va fi indispensabil deoarece s‐ar putea sa mai fie nevoie de completari.  Cand vine vorba despre biberoane, poti opta pentru sticla sau plastic. Alege cu atentie, deoarece fiecare dintre aceste materiale vine cu avantaje si dezavantaje. Cele din sticla sunt mai sigure si nu exista riscuri ca acest material sa‐i faca rau bebelusului, insa sunt grele si exista riscul sa se sparga. 

In cazul celor din plastic au existat mai multe voci care au sustinut ca acest material nu este sigur pentru copii deoarece plasticul odata incalzit elibereaza in lapte o sobstanta toxica numita bisphenol A. Totusi, unele studii sugereaza ca nivelul de bisphenol A eliberat de plastic este extrem de mic si nu il afecteaza in niciun fel pe copil. Totodata, multe dintre biberoanele din plastic nu contin aceasta substanta, fapt mentionat pe eticheta prin sintagma BPA‐free. 

Tine cont si de faptul ca biberoanele vor trebui sterilizate, asa ca vei avea nevoie si de un sterilizator sau de o oala noua pentru a fierbe apa folosita pentru igienizarea biberonului.

3. Produse de ingrijire pentru nou-nascuti

Asigura‐te ca ai in casa sapun, gel de dus sau sampon special pentru nou‐nascuti. Pielea sensibila a bebelusilor va avea de suferit daca folosesti produse de ingrijire clasice, pe care le utilizezi si tu. Vei avea nevoie si de pudra de talc si de un ulei de masaj pentru bebelus, pe care il vei folosi dupa baita. 

Inca de inainte sa ajungeti impreuna acasa, cumpara o crema pentru eritem fesier, care sa il protejeze pe micut impotriva iritatiilor provocate de scutec. Cumpara, de asemenea, mai multe pachete mari de servetele umede, care te vor ajuta sa‐l cureti mai repede si care se vor consuma foarte repede. 

Uita‐te pe ingrediente si opteaza pentru cele mai sigure pentru bebelusul tau. Un studiu facut de ANPC Romania despre servetelele umede arata ca de multe ori in spatele unui singur ingredient listat pe eticheta se ascund multe alte substante daunatoare bebelusilor, asa ca trebuie sa alegi cu multa atentie deoarece ele intra in contact direct cu pielea copilului tau. 

4. Scutece

Cumpara un pachet de scutece pentru nou‐nascuti. Desi multe mamici isi fac rezerve de scutece inainte sa ajunga cu bebe acasa, sfatul nostru este sa te limitezi la un singur pachet deoarece s‐ar putea sa descoperi ca marca pentru care ai optat nu este pe placul celui mic. Va trebui sa folosesti mai multe branduri si tipuri pana sa iti dai seama care sunt cele mai bune pentru tine si copilul tau, asa ca un singur pachet iti va fi suficient.  

Scutecele din materiale textile au devenit din nou foarte populare printre mamici si asta pentru ca pot fi folosite de mai multe ori, riscul unor alergii sau iritatii scade si sunt mai prietenoase cu mediul inconjurator. Scutecele textile sunt avantajoase din anumite puncte de vedere, insa trebuie sa recunoastem ca cele de unica folosinta sunt mai comode si ne scutesc de batai de cap. 

5. Scaunul de masina

Nu te vei putea intoarce acasa cu bebe daca nu ai un scaun de masina, asa ca va trebui sa achizitionezi unul inainte sa inceapa travaliul. In plus, in primele saptamani de viata s‐ar putea sa mai vrei sa‐l duci la medic si scaunul de masina iti va fi indispensabil. 

De altfel, parintii sunt obligati prin lege sa‐i transporte pe copii cu masina doar in aceste scaune special concepute pentru singuranta lor.

6. Jucarii

Le‐am mentionat ultimele, insa asta nu inseamna ca ele nu sunt importante. Cateva jucarii muzicale sau zornaitoare iti vor fi de mare ajutor cand va trebui sa‐l linistesti pe cel mic, asa ca achizitioneaza cateva inainte ca el sa vina pe lume. 

Doua‐trei zornaitoare iti vor fi suficiente pentru inceput. Ia in calcul si faptul ca prietenii vostri va vor aduce o multime de jucarii colorate, ingenioase si perfecte pentru un bebelus vesel si curios. 

Bineinteles, aceste lucruri se adauga obiectelor de mobilier pe care le vei amplasa in camera copilului - patutul si masuta de schimbat scutece. Vei mai avea nevoie si de un carucior, insa acest accesoriu poate fi achizitionat chiar si dupa nasterea lui. 

Ce alte lucruri crezi ca sunt indispensabile atunci cand vii cu bebe acasa? Scrie‐ne in sectiunea de comentarii de mai jos! 

Sursa foto: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre