Decorul camerei, un factor ce ii poate ajuta pe copiii cu probleme de dezvoltare

/ / Modificat: 2016-02-10
Decorul camerei, un factor ce ii poate ajuta pe copiii cu probleme de dezvoltare

In ultima perioada numarul copiilor cu probleme in dezvoltare a crescut semnificativ, iar parintii depun eforturi fantastice pentru a completa terapiile de recuperare efectuate de catre specialisti, pentru a monitoriza progresul si pentru a sustine financiar  aceste recuperari. 

Mijloacele si materialele folosite in terapii sunt esentiale. Lupta pentru dezvoltarea limbajului, de exemplu, porneste prin achizitionarea de materiale, jocuri si jucarii cu ajutorul carora sa poata repeta  sunetele, cuvintele ce denumesc obiectele din viata de zi cu zi, apoi clasele de obiecte, animalele, clasele de animale, onomatopeele, cifrele etc.

Ne propunem sa va prezentam cateva idei pentru parintii care doresc sa completeze acasa, recuperarea inceputa pentru copiii cu tulburari in dezvoltare prin folosirea autocolantelor educative, a stickerelor/abtibildurilor personalizate cu rol in dezvoltarea limbajului mai ales.

In primul rand copiilor cu probleme de dezvoltare cognitiva le este recomandat  un spatiu amenajat special pentru a raspunde nevoilor lor speciale, dar si pentru a-i ajuta in dezvoltarea lor psihologica. Felul in care este decorata incaperea in care isi petrece copilul cea mai mare parte a timpului poate avea un impact important asupra perceptiei sale. 

Adesea centrele de recuperare isi decoreaza peretii, ceea ce si  parintii ar trebuie sa faca in camera copiilor. Un decor tern, lipsit de culoare si de elemente educative, nu incurajeaza cu nimic dezvoltarea sa. In schimb, decoratiunile vesele care incurajeaza cunoasterea, ce infatiseaza cifre si litere intr-o perspectiva distractiva, poate duce la dobandirea de noi abilitati. Stickerele decorative cu litere si reprezentarea grafica a unui obiect sau animal care incepe cu fiecare litera sunt cele mai recomandate produse pentru decorarea camerei unui copil care a intarziat in vorbire. 

alfabet_sticker

Odata aplicat, alfabetul este vizualizat  permanent si repetat cu parintii pentru ca, se stie, cele mai bune metode terapeutice incurajeaza repetarea.  A repeta un sunet sau o litera sau numele unui obiect sau animal inseamna a-l repeta pana cand acesta este reprodus de catre copil.  

La Stickero.ro mai multe centre de logopedie si asociatii  pentru copiii cu dizabilitati au comandat aceste stickere, uneori solicitand realizarea lor pe materiale permanente  astfel incat sa nu poata fi dezlipite cu usurinta de catre copii.

sticker_decorativ_alfabet

Materialele de lucru cu copiii pot fi diferite, dar toate pe aceeasi tema, de exemplu autocolante personalizate la cerere, pentru lipit  pe planse litera A de mai multe marimi, culori, fonturi, pe care le puteti combina cu puzzle de lemn cu litera A dintr-o singura piesa (unele pot fi si sonore, la completare sa emita sunetul),  litere de plastic pentru tablite magnetice etc.

Cifrele si grupele de elemente pot fi repetate cu ajutorul stickerelor educative matematice

sticker_decorativ_camera_copilului

sticker_decorativ_pentru_camere_copii_numere

Mediul in care se dezvolta un copil este extrem de important atat pentru dezvoltarea inteligentei sale, cat si pentru dezvoltarea sociala. 

Parintii copiilor cu acest gen de probleme trebuie sa acorde o atentie deosebita camerei lor schimband decorul pe masura progresului, astfel incat sa elimine decorul cu litere dupa ce acestea au fost invatate si sa treaca la pasii urmatori fixand cuvintele cele mai importante pentru varsta si nevoile copilului, prin cuvinte care reprezinta clasele de obiecte: vestimentare, pentru bucatarie, baie,  joaca, mijloace de transport, clase de animale, meserii etc. 

Stickerele decorative fiind removabile se pot dezlipi fara sa afecteze peretii si pot fi inlocuite cu altelele care sa-i ajute in parcurgerea pasilor urmatori.

Nu trebuie neaparat sa redecorezi intreaga camera pentru a concepe un spatiu care sa-l ajute pe micutul tau in dezvoltarea cognitiva. Exista si solutii care nu vor pune o presiune prea mare pe bugetul familiei, insa isi vor atinge scopul cu succes. Cu siguranta ai in camera copilului un perete sau un dulap suficient de mare pentru  a lipi stickere colorate cu litere si cifre.

La Stickero, gasesti stickere care se pot lipi pe suprafete multiple, inclusiv pe vitrine, ferestre sau pe lemn. In plus poti comanda personalizat planse cu seturile de litere si cifre sau orice elemente pe care le cere terapeutul/logopedul copilului. 

Poti, de asemenea, sa decorezi camera copilului tau spre sfarsitul recuperarii cu  cu harta lumii pentru copii, cu harta realista pentru copii mai mari  sau harta tarii, asa incat cel mic sa prinda mai repede cateva notiuni de geografie. Cosmosul poate fi inteles mai repede daca peretii micutului vor fi decorati cu un sticker care sa ilustreze sistemul solar de exemplu.

In concluzie, stickerele decorative sunt o solutie creativa, necesara si distractiva in acelasi timp in completarea muncii depuse de specialisti si parinti  in terapiile copiilor cu probleme in dezvoltare. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre