Cum recunosti un copil hipersensibil si cum ii satisfaci nevoile afective

/ / Modificat: 2023-03-23
Cum recunosti un copil hipersensibil si cum ii satisfaci nevoile afective

Sensibilitatea este o caracteristica pe care multi se feresc sa o mai afiseze. Copiii, insa, nu stiu sa isi disimuleze emotiile si trairile, asa ca este foarte usor sa-i recunosti pe cei hipersensibili. Unii parinti se grabesc sa le inabuse aceasta sensibilitate, cand de fapt ar trebui doar sa le satisfaca micutilor nevoile afective.

Cum este copilul hiperensibil

Sensibilitatea nu are legatura doar cu plansul, contrar a ceea ce cred unii. Copilul hipersensibil poate sa si rada cu pofta, sa isi manifeste bucuria vulcanic, dar si sa fie imposibil de consolat atunci cand se supara. Multi au tendinta sa confunde hipersensibilitatea cu rasfatul sau cu santajul emotional exercitat de copil asupra adultilor, cand, de fapt, acesti copii pur si simplu traiesc totul mult mai intens decat altii, sunt mai pasionati, mai empatici si mai perseverenti.

Copilul hipersensibil are expresii faciale mai multe si mai puternice decat copiii „obisnuiti”. Pe chipul lui vei citi mereu cand este super bucuros, furios, trist. Pentru el nu exista cale de mijloc si totul este la extreme.

Copilul hipersensibil are mereu asteptari ridicate de la tot ce inconjoara si este dezamagit daca nu ii sunt indeplinite. Copilul hipersensibil nu poate fi iubit sau alintat cu jumatati de masura, copilul hipersensibil nu va accepta compromisurile si se va simti nedreptatit atunci cand, spre exemplu, ii propui sa imparta o jucarie pe care o vrea pentru el.

Copilul hipersensibil reactioneaza puternic atunci cand nu ii place un miros, cand il deranjeaza o imagine sau un material, cand mama nu se piaptana asa cum isi doreste el. El nu este obisnuit sa iasa din zona sa de confort nu pentru ca este rasfatat, ci pentru ca doar acolo se simte foarte bine.

Copiii cu o sensibilitate iesita din comun sunt deseori predispusi la tantrumuri pentru ca nu stiu sa gestioneze stresul. Ei se simt coplesiti de emotii si reactioneaza in consecinta, cum spuneam, fara jumatati de masura.

Hipersensibilitatea ii face pe copii foarte atenti la detalii si proceseaza mereu cate ceva, ceea ce ii si oboseste teribil de multe ori sau ii face sa se simta coplesiti de situatie. Incapacitatea de a se adapta la schimbari ii face sa fie uneori anxiosi atunci cand simt ca pierd controlul. Sunt exigenti si cu ceilalti, dar mai ales cu ei insisi, de multe ori chiar fara sa isi dea seama de ce; chiar si atunci cand par ca sunt mici tirani, pentru ei este pur si simplu o modalitate de a ramane intr-un control de care au nevoie pentru a se simti in siguranta.

Cum sa te comporti cu un copil hipersensibil

Nevoia de control a copiilor hipersensibili vine din faptul ca sunt tematori in fata unor situatii cu care nu sunt obisnuiti. Au tendinta de a supraanaliza tot ce este in jurul lor si se tem ca nu se vor ridica la inaltimea asteptarilor pe care altii le au de la ei. De multe ori, copiii hipersensibili au anxietate de separare, nu pentru ca vor sa ii controleze pe parinti, ci pentru ca pur si simplu alaturi de ei se simt in siguranta. Sunt de multe ori rusinosi si le este teama de esec, asa ca nu suporta prea bine criticile.

El are nevoie sa fie laudat, mangaiat, sa i se dea incredere in sine nu din egoism, ci din nevoia de a se simti confortabil cu el insusi. Doar cu sprijinul si intelegerea celor din jur va invata un astfel de copil sa isi gestioneze emotiile si trairile, sa se autoregleze si sa ii fie mai usor sa se integreze.

Citeste si articolele de mai jos:

Copilul meu este hipersensibil, cum il ajut?

Cum disciplinezi un copil-sensibil: 6 strategii eficiente

Copilul tau plange din orice?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sensibilitate emotionala copii Copil sensibil Copilul hipersensibil

Articole recomandate

Citeste si despre