Ce cariera ar putea urma copilul tau, in functie de ocupatiile creative pe care le prefera acum

/ / Modificat: 2017-09-11
Ce cariera ar putea urma copilul tau, in functie de ocupatiile creative pe care le prefera acum

Copiii isi schimba atat de des preferintele, incat este greu sa le iei planurile in serios. Anul acesta te anunta ca vor urma o cariera de medic veterinar, anul urmator se viseaza actori sau se lanseaza in vlogging. Fiecare noua descoperire creeaza visuri noi. Daca vrem sa ne facem o idee despre ce drum ar putea alege la maturitate, va trebui sa luam in serios nu ce spun copiii, ci ceea ce aleg sa faca de bunavoie.

Nicole Kidman povestea intr-un interviu ca a stiut ca vrea sa devina actrita de la varsta de 14 ani. Mai mult, si-a cautat singura un agent care sa o ajute sa gaseasca roluri, tot atunci. Povestile de acest fel sunt putine; de obicei, ne gasim drumul ceva mai tarziu in viata. Ceea ce spune ea insa, si anume ca a stiut dintotdeauna ce vrea sa faca, nu este departe de adevarul multor copii, de diferite varste.

In ciuda schimbarilor de planuri si a confuziei de care nu suntem straini nici ca adulti, raspunsurile pe care le tot cautam, despre cariera pe care ar trebui sa o urmam, sunt de fapt mereu la indemana noastra. Unul dintre sfaturile pe care le repeta specialistii in consiliere vocationala este sa ne amintim ce ne placea sa facem in copilarie: care erau pasiunile si talentele noastre, cum alegeam sa ne petrecem momentele in care eram lasati singuri, ce ocupatii erau cautate de bunavoie si nu cerute la scoala sau de catre parinti?

Toate acestea sunt indicii importante despre adevarata noastra vocatie. Daca vrei sa afli de pe acum spre ce domenii s-ar putea indrepta copilul tau mai tarziu, urmareste care ii sunt ocupatiile si jocurile preferate.

Iata ce trebuie sa stii, daca cel mic prefera ocupatiile creative:

1. Deseneaza cu orele, chiar si dupa ce a trecut de varsta la care toti copiii fac asta?

Poate fi vorba despre talent in aceasta directie, dar si despre o creativitate pe care ar putea alege mai tarziu sa o exploateze altfel: lucrand in industrii creative ca publicitatea si productia de televiziune, in designul de bijuterii, moda, fotografie, arhitectura sau decoratiuni interioare. Sunt insa domenii care cer nu doar talent, ci si o mare incredere in sine, asa incat este foarte important sa ii incurajezi copilului tau pasiunea.

2. Deseneaza, dar are si multe alte ocupatii creative

La varsta de 28 de ani, Eric Emmanuel Schmitt, autorul cunoscutelor romane Oscar si Tanti Roz si Domnul Ibrahim si florile din Coran nu scrisese inca nimic, era profesor si nu stia prea bine ce directie sa urmeze mai departe. Incercand sa isi gaseasca drumul, el isi aminteste ca in copilarie confectiona marionete, schita benzi desenate, ii placea sa fotografieze si sa scrie.

Daca si copilul tau are asemenea pasiuni, este foarte posibil sa ai in familie un mic artist, chiar unul talentat in multiple domenii, insa trebuie sa stii ca fantezia si capacitatea de a gasi solutii creative isi pot gasi locul si in sport (tenis, fotbal), in domeniul comunicarii, sau in business, unde inovatia este binevenita.

3. Are mereu idei si proiecte, a creat revista scolii si se implica in actiuni de voluntariat

Richard Branson, unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din lume, a dezvoltat primul sau proiect antreprenorial la varsta de 16 ani: o revista numita Student, pentru care s-a incumetat sa solicite interviuri unor personalitati din industria muzicala. Branson a fost insa un copil cu rezultate slabe la scoala, el fiind interesat mai degraba de pasiunile sale.

Un copil cu multe idei pe care se grabeste sa le puna in practica, chiar daca este vorba despre simple jocuri, este un viitor antreprenor. Chiar daca nu va alege sa creeze propria afacere si va evita cu totul acest domeniu, spiritul de initiativa isi va face simtita prezenta in tot ceea ce va face si poti sa te astepti inca de pe acum la o cariera pe cont propriu.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rechizite Creativitatea copilului Activitati copii

Articole recomandate

Citeste si despre