3 lucruri importante in amenajarea camerei copilului, pe care multi parinti le ignora

/ / Modificat: 2018-03-22
3 lucruri importante in amenajarea camerei copilului, pe care multi parinti le ignora

Putini parinti se gandesc sa amenajeze de la bun inceput o camera separata pentru bebelus, considerand ca efortul este inutil, avand in vedere cat de repede cresc copiii si cum se schimba nevoile lor. Insa va veni o vreme cand micutul tau va avea nevoie de propriul sau spatiu si nu vei mai putea amana momentul in care va trebui sa ii amenajezi camera lui.

In primul rand, trebuie sa stii ca exista variante flexibile de amenajare, asupra carora nu va trebui sa intervii foarte mult, pe masura ce copilul creste. Unii parinti incep sa decoreze camera copilului chiar inainte ca acesta sa se nasca sau sa ii afle sexul.

Popularitatea dormitoarelor unisex pentru copii a crescut foarte mult, pentru ca amenajarea lor nu presupune un efort financiar prea mare, fiind bazate mai degraba pe simplitate. Indiferent ce tip de dormitor vrei sa amenajezi pentru copilul tau, iata cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont, daca vrei sa obtii un design potrivit pentru orice varsta, asupra caruia nu va trebui sa intervii din nou prea curand:

Alege culoarea zugravelii si cum vei decora peretii

Primul si poate cel mai important lucru in amenajarea dormitorului copilului tau este sa alegi culoarea in care vei zugravi peretii, sa decizi daca ii vei decora cu picturi care sa reprezinte imagini din desene animate sau daca vei opta pentru solutia mai simpla, mai ieftina, dar cu acelasi efect: alegerea unor ceasuri decorative, care sa infrumuseteze camera micutului tau.

Cele mai populare culori pentru dormitorul copiilor sunt bleu, roz, verde crud, bej sau gri deschis, adica nuante pale, cu un efect relaxant. Bineinteles, poti opta si pentru tonuri mai intense ale acestor culori, insa trebuie sa pastrezi echilibrul estetic alegand un mobilier mai deschis la culoare, care sa contracareze putin explozia de culoare. La mare cautare este si tapetul de perete, iar in magazine vei gasi modele inclusiv cu personaje din desene animate, care vor fi pe placul oricarui copil.

Alege locul in care vei amplasa patutul

Chiar daca in primele luni de viata intentionezi sa dormi cu cel mic in pat, mai tarziu, inevitabil, el va avea nevoie de propriul sau loc. Patutul copilului este o investitie de durata, unele dintre ele pot fi convertite in paturi normale pentru cei mici, iar daca intentionezi sa mai faci copii, un patut bun va fi suficient de rezistent incat sa nu fii nevoita sa il schimbi.

Cel mai important lucru in alegerea patutului este sa te asiguri ca acesta respecta toate normele de siguranta si ca nu presupune niciun risc pentru micutul tau. Urmatorul pas este sa alegi locul in care il vei amplasa. Daca te uiti peste imagini cu idei de amenajare a camerei copilului, vei observa ca patutul este amplasat, de obicei, pe peretele adiacent ferestrei. Astfel, el nu este expus curentilor de aer rece, dar beneficiaza din plin de lumina naturala.

Opteaza pentru un mobilier cat mai compact

Daca in primele luni de viata ale bebelusului lipsa de spatiu nu va fi o problema, pe masura ce copilul creste vei constata ca incaperea parca se micsoreaza de pe o zi pe alta. Multe hainute, jucarii, nevoia de a avea un spatiu de joaca inseamna mai putin spatiu de miscare in incaperea respectiva. Iar atunci cand camera este incarcata si cu prea multe piese de mobilier, lipsa de spatiu devine cu atat mai evidenta.

De aceea, ar trebui sa alegi de la bun inceput doar strictul necesar in materie de mobilier si sa te asiguri ca piesele sunt compacte, dar spatioase si bine compartimentate. Vei avea nevoie de un dulap pentru hainute, un birou si un scaun in care sa poti alapta linistita si o masuta de schimb, daca ai un copil mic, pe langa patutul bebelusului - acestea sunt piesele esentiale care nu ar trebui sa iti lipseasca.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Africa Studio

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre