Studiu! Multi parinti nu au incredere in vaccinurile pentru copii

/ / Modificat: 2020-07-24
Studiu! Multi parinti nu au incredere in vaccinurile pentru copii

Cercetatorii si expertii din intreaga lume se lupta sa gaseasca un vaccin impotriva noului coronavirus. Insa, cu toate acestea, vaccinurile au fost intotdeauna vazute cu suspiciune de multi adulti. Iar cand vine vorba de vaccinarea copiilor, scepticismul adultilor creste considerabil.

Un studiu realizat recent arata ca 1 din 8 adulti inca ezita cand vine vorba sa le faca vaccinurile obligatorii si antigripale copiilor.

In studiul publicat in revista Pediatrics, pe 15 iunie 2020, cercetatorii sustin ca 6,1% dintre parinti ezita sa le faca copiilor vaccinurile obligatorii de imunizare, iar aproape 26% nu sunt de acord cu vacciul antigripal. 

„Studiul nostru furnizeaza primele estimari privind gradul de ezitare al parintilor in ceea ce priveste vaccinarea obligatorie a copiilor si vaccinarea antigripala”, a declarat autorul principal al studiului dr. Allison Kempe, profesor de pediatrie la Scoala de Medicina a Universitatii din Colorado, in cadrul unui comunicat de presa .

Pentru efectuarea studiului s-au analizat datele de la 2.176 de parinti. In urma acestuia s-a constatat ca 12% dintre parinti au fost de acord acord cu vaccinarea si 27% au fost oarecum de acord cu vaccinarea copiilor, declarand ca sunt ingrijorati de efectele secundare pe care vaccinurile antigripale, dar si cele pentru imunizarea copiilor le pot avea. Dintre respondenti, 70% cred ca vaccinurile pentru copii sunt eficiente, in timp ce doar 26% cred ca vaccinul antigripal este eficient.  

„Faptul ca unul din opt parinti este inca ingrijorat cu privire la vaccinare, atat cand vine vorba despre vaccinarea antigripala cat si de vaccinarea obligatorie a copiilor, este decurajant. Insa ceea ce determina neincrederea in vaccinuri, in special a vaccinului antigripal este indoiala privind eficacitatea acestuia.”, a declarat Allison Kempe, medic la Spitalul de Copii din Colorado.  

“In timp ce vaccinul antigripal nu este 100% eficient, chiar daca intr-un an tulpinile se modifica, acesta a scazut severitatea gripei”, explica Allison Kempe. 

Anul trecut, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a raportat faptul ca ezitarea oamenilor privind vaccinarea a fost una dintre cele zece amenintari principale la adresa sanatatii globale.  In plus, incepand cu 2018-2019, doar 57,9 la suta dintre copiii americani au fost vaccinati impotriva gripei.

„Asta inseamna ca in orice an, peste 40% dintre copii nu sunt vaccinati impotriva gripei. Am vazut deja focare de boli prevenibile, cum ar fi rujeola si oreionul. Rata scazuta de vaccinare in randul copiilor pentru vaccinul antigripal face ca sezonul gripei sa fie mai sever pentru toata populatia, deoarece copiii sunt un canal major al transmiterii bolii catre persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele in varsta”, a declarat dr. Allison Kempe.  

Intelegerea motivelor pentru care multi parinti ezita sa-si vaccineze copiii, poate duce la rezolvarea problemei, explica Allison Kempe. Astfel, cercetatorii care au efectuat studiul sugereaza schimbarea comportamentului si nu combaterea directa a credintelor sau atitudinilor. Cateva exemple in acest sens includ recomandari puternice si prezumtive ale unui furnizor de incredere, livrarea mai usoara a vaccinurilor catre clinici si scoli, memento-uri si apeluri catre parinti, pentru a le reaminti de importanta vaccinarii. 

Sursa: thebump.com

Articole recomandate

Citeste si despre