Medicul Mihai Craiu, mesaj tuturor persoanelor care se opun vaccinarii antigripale

/ / Modificat: 2019-10-30
Medicul Mihai Craiu, mesaj tuturor persoanelor care se opun vaccinarii antigripale

Medicul pediatru Mihai Craiu, fondator al paginii de socializare Spitalul Virtual pentru copii, a transmis un mesaj persoanelor care se opun vaccinarii antigripale.

 Acesta a preluat un mesaj al unei asistente medicale, care a transmis si ea un mesaj dur catre persoanele care nu vor sa se vaccineze. 

"Vaccinul gripal nu este despre tine... este despre cei din jurul tau carora ai putea sa le dai gripa, pentru ca tu ai decis sa nu te vaccinezi... unei mame cu 3 copii care primeste citostatice pentru o boala maligna, unui bunic de 92 de ani, unui baiat de 7 ani cu o maladie cronica" si lista continua... este despre cei multi din jurul nostru care ar putea sa moara daca fac gripa. Daca vor lua gripa de la noi", a fost mesajul unei asistente. 

Medicul Mihai Craiu a explicat si el stiintific de ce este bine sa ne vaccinam antigripal. 

"Unul dintre cele mai intalnite comentarii ale celor ce se opun vaccinarii spune "am un prieten/cunoscut/coleg/ruda care a facut vaccinul si apoi a ajuns in x zile in spital cu gripa".

Raspuns stiintific

1. De la vaccinurile injectabile gripale NU poti face gripa deoarece nu contin virus gripal viu. Ci doar fragmente din antigenele de suprafata ale virusului gripal. Vaccinul cuprinde doar bucati din "hainele" virusului.

2. Poti face o boala respiratorie dupa vaccinarea antigripala dar este IMPROBABIL sa fie gripa (sunt sute de virusuri ce pot fi luate din comunitate, iar vaccinul gripal nu ne apara de acestea)

3. Exceptional de rar poate fi gripa dovedita cu analize, dar gripa produsa de un virus VIU de la un alt bolnav, nu de la vaccin. In acest caz poate fi "de vina" timpul prea scurt de la vaccinare pâna la intâlnirea infectanta. Ne trebuiesc cel putin 2 saptamâni ca sa producem anticorpii gripali.

4. Pentru a demonta acest mit al cauzalitatii "am facut vaccin si a 2a zi m-am internat cu o gripa severa" va rog sa faceti un exercitiu de imaginatie.

Sunteti la cinema si va uitati la un film plin de violenta despre razboi. Sa zicem "Ziua cea mai lunga" sau "Salvati-l pe soldatul Ryan". Care este probabilitatea sa fiti impuscat? Aproape 0. Daca nu intra un nebun cu o arma de foc in cinema sunteti in siguranta.

Care este riscul sa ma ud uitându-ma la un film despre ploaie, sau sa inghet privind un film cu Antarctica, sau sa ma ard privid un film despre vulcani pe National Geographic Channel?😊Vulgarizând lucrurile - care este probabilitatea sa ramân insarcinata daca ma uit (singura😂) la un film .. deochiat? Coincidenta nu înseamna cauzalitate!", a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre