Un reputat pediatru: Noi, romanii, suntem parinti mai degraba emotionali decat rationali. Nu este cazul sa luam deciziii pripite!

/ / Modificat: 2019-01-27
Un reputat pediatru: Noi, romanii, suntem parinti mai degraba emotionali decat rationali. Nu este cazul sa luam deciziii pripite!

Numarul mare de viroze respiratorii si decese ca urmare a virusului gripal a bagat spaima  in parinti!Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la INSMC „Alessandrescu – Rusescu” si profesor la UMF „Carol Davila” din Bucuresti, vorbeste despre „o psihoza colectiva” in ceea ce priveste gripa si tine sa transmita un mesaj parintilor din Romania. 

Pe pagina de Facebook pe care a fondat-o, Spitalul Virtual pentru Copii, medicul spune ca „noi, romanii, suntem parinti mai degraba emotionali decat rationali. Avem tendinta sa ne precipitam in situatii ca aceasta. Am primit sute de mesaje care incep cu ... sunt panicat/panicata/speriata/ingrijorata etcPe tema gripei. A devenit o psihoza colectiva. Care genereaza reactii ciudate si comunicare disfunctionala.

FAPT - din 2010 se estimeaza ca au fost zeci de mii de decese prin gripa in SUA. Din toate aceste cazuri fatale doar cateva sute (172 in 2017) au fost copii. Imensa majoritate nevaccinati (peste 80%). 

DECI - un copil anterior sanatos, care are varsta peste 5 ani, NU ARE riscuri majore de complicatii severe prin gripa sezoniera.De fapt nu este cazul sa reactionam irational si sa luam decizii pripite.

Copiii care nu au boli grave, inainte de a fi gripati, vor face rareori complicatii fatale.Cifrele sunt clare - 3-4 copii au fost in medie la 1000 de decese prin gripa in ultimul deceniu în SUA.Daca sunt semne de alarma (imposibilitatea alimentatiei/suptului, respiratie foarte grea sau imposibilitatea trezirii copilului) mergem la Urgente imediat. Altfel ascultam recomandarile medicului de familie”, recomanda dr. Mihai Craiu. 

Rujeola, o alta afectiune „emotionala”

„Tot despre cum reactionam emotional noi romanii...Toata lumea a uitat ca exista, inca, unele cazuri de rujeola in Romania si ca aceasta boala ar putea sa produca deces la copiii nevaccinati. Saptamana trecuta s-a inregistrat decesul 60 prin rujeola conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile” este mesajul de astazi publicat pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii. 

„Daca veti studia cu atentie datele postate saptamanal, de catre medicii epidemiologi de la CNSCBT, veti intelege de ce este necesara vaccinarea ROR. 59 din cei 60 de bolnavi care au decedat erau nevaccinati. Doar 21 din cei 60 aveau afectiuni grave anterior rujeolei. Deci 2/3 din cei care au decedat nu aveau nimic sau aveau unele afectiuni minore, perfect tratabile, frecvente la copiii din Romania (anemie, distrofie)”, scrie dr. Mihai Craiu.

Referitor la rujeola, medicul face urmatoarele precizari. 

1. Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli cunoscute la om - 90% din persoanele fara imunitate pentru virusul rujeolos, vor face boala, daca vor intalni o persoana contagioasa.

2. Pacientii infectati sunt contagiosi cu 4 zile anterior aparitiei eruptiei caracteristice de pojar. 3. Virusul rujeolos (al pojarului) poate sa persiste pana la 2 ore in aerul si pe suprafetele atinse de un bolnav. Deci NU e nevoie sa ne intalnim direct cu bolnavul pentru a lua boala!

Ce au recomandat medicii americani?

1. La primul semn de posibila rujeola (mai ales la persoanele care au frecventat locurile din lista mentionata) TREBUIE sa fie sunat medicul de familie. Este interzisa prezentarea intr-o sala aglomerata de UPU, sau la policlinica, deoarece exista riscul raspandirii bolii.

2. In scolile aflate pe lista de expunere potentiala, elevii si personalul scolar, care nu sunt vaccinati, vor fi izolati la domiciliu, pana se va termina starea de urgenta.

Aceste recomandari exista si in proiectul Legii Vaccinarii din Romania. Personal cred ca ele sunt imperios necesare intr-o tara unde nu exista nici un respect pentru sanatatea celuilalt (a se vedea aglomeratia de copii, mai mult sau mai putin raciti, in locurile publice, cu ocazia „minivacantei” din 24-27 ianuarie 2019) si unde panica si emotiile tin loc de ratiune (a se vedea numarul urias de prezentari nejustificate la spital sau zecile de mii de apeluri la 112 din aceste zile)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre