Medicul Mihai Craiu, crestere alarmanta a acestei boli: "In ultima luna am avut cazuri cat in tot anul 2019

/ / Modificat: 2020-06-30
Medicul Mihai Craiu, crestere alarmanta a acestei boli:

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atentia asupra infectiilor respiratorii la copii. Intr-o postare pe pagina de socializare Spitalul Virtual pentru Copii, pediatrul a dezvaluit ca in ultima luna a fost inregistrata o crestere alarmanta a copiilor cu infectie acuta cu Bordetella pertussis, sau tusea convulsiva. 

Redam mai jos mesajului pediatrului Mihai Craiu: 

Fara legatura cu noul coronavirus...

De cand testam toti pacientii gravi cu boli respiratorii ce au nevoie de internare, folosind analizorul RT-PCR donat catre INSMC de catre minunatul grup de parinti si voluntari (multumim FOARTE mult!) am inceput sa observam care sunt de fapt musafirii nedoriti care viziteaza caile respiratorii ale copiilor, din Romania actuala. Caci alaturi de SARS-CoV-2, acest analizor, poate identifica inca alti 21 de patogeni respiratorii, virusuri sau bacterii.

Ce ma ingrijoreaza?

Cresterea alarmanta a copiilor cu infectie acuta cu Bordetella pertussis, sau tusea convulsiva (tusea magareasca). In ultima luna am avut cazuri confirmate cat in tot anul 2019 la un loc.

Stiti cum arata boala aceasta? In afara de faptul ca este posibil sa mori (1% din sugarii cu varsta sub 2 luni vor muri daca fac aceasta infectie) apar accese de tuse absolut groaznice.

Priviti ochii acestui copil. Articolul de la Academia Americana de Medicina de Familie AAFP (https://www.aafp.org/…/health-o…/20141231califpertussis.html) se vrea un avertisment serios. Copilul NU A FOST lovit sau batut!

tuse magareasca efecte

A tusit pana a lesinat si pana i s-au spart vasele de sange din ochi si in creier. Este o suferinta inimaginabila pentru un om obisnuit. si dureaza foarte mult ... chinezii au numit aceasta boala "tusea de 100 de zile".

Nu este deloc intelept sa refuzati vaccinul pentru pertussis. In tarile UE, in SUA, UK si multe altele, se administreaza vaccinul si la femeia gravida, in trimestrul III de sarcina. Pentru ca mama sa dea cei mai buni anticorpi copilului ei nenascut - anticorpii proprii. Exact ca vaccinarea antitetanica din sarcina, ce functioneaza pe acelasi principiu.

In SUA ezitarea privind vaccinarea este responsabila pentru cele peste 48.000 de cazuri de pertussis din 2012. Tragic este ca 20 de cetateni americani, din care 15 sugari, au murit. Este cel mai negru bilant in ultimii 70 de ani.

Asa va fi si la noi daca va continua sa scada acoperirea vaccinala DTaP a copiilor. Intrebarea nu este daca vor fi mai multe cazuri, ci cand vor fi?

ACUM avem in tratament, in spitalul nostru, 3 pacienti cu aceasta boala "urata".

Intrebati medicul de familie daca aveti schema completa de vaccinare contra pertussis!", a scris Mihai Craiu pe Facebook. 

Articole recomandate

Citeste si despre