Pediatrul Mihai Craiu aduce in atentie cazul unei fetite de 4 ani care a ramas oarba din cauza gripei

/ / Modificat: 2020-01-14
Pediatrul Mihai Craiu aduce in atentie cazul unei fetite de 4 ani care a ramas oarba din cauza gripei

In fiecare an, zeci de copii mor din cauza gripei, iar cei mai multi dintre ei nu sunt vaccinati antigripal, potrivit Centrelor de control si prevenire a bolilor.  Medicul peditru Mihai Craiu atrage atentia ca gripa a aparut si in Romania si ii indeamna pe parinti sa vaccineze copiii. 

O fetita de 4 ani din Lowa, Statele Unite, a orbit din cauza gripei B, iar parintii ei au un mesaj disperat pentru toata lumea: "Vaccinati-va copilul!"

"Daca pot impiedica un copil sa se imbolnaveasca, asta vreau sa fac. Este groazanic sa vezi ca micutul tau sufera asa," a spus mama micutei, Amanda Phillips, potrivit CNN.com. 

Jade DeLucia, care nu a primit vaccinul antigripal in acest sezon, a luat boala cu cateva zile inainte de Craciun si a petrecut aproape doua saptamani in unitatea de terapie intensiva a Spitalului de Copii "Stead Family" din Lowa. 

"Are noroc sa fie in viata. Este o luptatoare. Si cred ca este super norocoasa", a spus Theresa Czech, unul dintre medicii fetitei.

Cum a inceput calvarul pentru acesti parinti

Pe 19 decembrie, Phillips si-a dat seama ca Jade nu se simte bine. Ea a spus: "Mama, nu ma simt bine." Micuta avea febra.

In zilele urmatoare, Jade a avut o febra usoara. A luat tratament  si a revenit la joaca, alaturi de sora ei mai mare, Catalina.

"Alerga, se distra, manca normal, cerea gustari. Nu a existat niciun semn care sa-mi arate ca ceva nu este in regula cu ea," isi aminteste mama. 

"Trebuie sa mergem la CAMERA DE URGENTE"

In noaptea de 23 decembrie tatal a dus-o pe Jade la culcare. In dimineata urmatoare, familia era gata de plecare pentru a petrece Ajunul Craciunului cu bunicii fetitei. Dar Jade nu se trezise inca. Cand tatal s-a dus sa vada ce se intampla, fetita era intinsa in pat, fara sa raspunda, iar trupul ei ardea.

lowa

"Am strigat la ea si m-am gandit: "Trebuie sa mergem. Trebuie sa mergem la camera de garda. Nu este corect. Sa nu se intample ceva cu ea," a povestit mama.

Cand au ajuns la Urgente trupul lui Jade a inceput sa se agite necontrolat si si-a dat ochii peste cap. Avea convulsii.

Mai multi medici s-au adunat in jurul fetitei si au decis sa fie transferata la spitalul de copii al Universitatii Lowa, la aproximativ 80 de mile distanta. Nu era timp pentru drumul cu ambulanta. Au plecat cu elicopterul.

Vesti rele in ziua de Craciun

In ziua de Craciun, parintii au aflat ca gripa i-au afectat vederea micutei. Facuse gripa B si dezvoltase o complicație neurologica numita ANE (Acute Necrotizing Encephalopathy - encefalita acuta necrozanta.

Medicii le-au aratat parintilor rezultatele RMN-ului. Creierul lui Jade era "luminat ca un pom de Craciun," isi aminteste mama.

"Au spus ca are leziuni cerebrale semnificative si ca s-ar putea ca fiica noastra sa nu se mai trezeasca niciodata, iar daca se va intampla acest lucru s-ar putea sa nu fie la fel," a mai povestit mama.

"Au trecut 7 zile. 7 zile simtind ca Jade fugea si nu exista nicio speranta. Nu exista nicio speranta ca va reveni la noi," a scris mama sa pe Facebook in acea zi."Totul din cauza gripei."

Gripa i-a cauzat orbirea

Cand mama i-a pus in fata jucaria ei preferata de plus, un unicorn alb, nu l-a privit. Cand a aruncat o minge mica in aer, nu a privit-o.  

Jade a fost consultata de un oftalmolog, care a spus ca la ochi nu avea nicio o problema, dar gripa ii afectase creierul. 

"A afectat partea creierului care percepe vederea si nu stim daca mai poate fi recuperata vreodata," a precizat medicul neurolog. "In aproximativ trei sau sase luni vom afla."

Jade poate avea, de asemenea, probleme cognitive sau de dezvoltare, cum ar fi probleme de invatare, a adaugat medicul, care a mai afirmat ca acest lucru va fi stabilit in lunile si anii urmatori. 

Un studiu citat de CNN spune ca 75% din cazurile cu aceasta boala vor muri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu

Articole recomandate

Citeste si despre