Ce trebuie sa faci cand bebelusul are muci

/ / Modificat: 2024-02-06
Ce trebuie sa faci cand bebelusul are muci

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care parintii merg de urgenta cu bebelusii la medic este congestia nazala si insuficienta respiratorie. Aceste simptome apar atunci cand tractul respirator superior al bebelusilor este obstructionat.

Caile respiratorii superioare, cornetele nazale si orificiile nazale inferioare sunt foarte inguste la nou-nascuti si bebelusi. De aceea orice inflamatie sau mucus produc o obstructie foarte suparatoare.

Cum sa ameliorezi congestia nazala la bebelusi

O congestie nazala poate chiar sa reduca alimentarea copilului cu lapte matern din cauza dificultatilor de respiratie, asa cum se intampla si in cazul adultilor. In aceste cazuri, nu trebuie sa-ti fortezi copilul sa manance, dar ar trebui sa-i oferi multe lichide, shake-uri, sucuri, lapte etc., in functie de varsta.

Iata cateva sfaturi pentru diminuarea congestiei nazale si eliminarea mucusului:

  • Se recomanda evitarea unui mediu uscat. In acest sens sunt recomandate umidificatoarele cu aer rece si ultrasunete.
  • De asemenea, pediatrii recomanda intotdeauna curatarea cailor nazale cu o solutie salina. Exista, de asemenea, solutie salina hipertonica, cu o concentratie mai mare de saruri. Aceasta, teoretic, ar trage mai mult mucus nazal, dar ar putea irita putin mucoasa.
  • Nu s-a dovedit stiintific ca siropurile de tuse ar fi foarte utile. Si, in multe cazuri, au efecte secundare nedorite, ceea ce ii determina deseori pe medicii pediatri sa nu le recomande.
  • In schimb, niste medicamente care par mai utile in asemenea cazuri sunt antihistaminice, deoarece acestea reduc productia de mucus si, in multe cazuri, pot imbunatati simptomele.
  • In cazul sugarilor, o raceala se poate complica cu o otita medie acuta (aceasta fiind cea mai frecventa complicatie), deoarece mucusul se acumuleaza si trece la ureche. In aceste cazuri, bebelusul are nevoie de un antibiotic care trebuie intotdeauna prescris de medicul pediatru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Muci bebelus Afectiuni cai respiratorii

Articole recomandate

Citeste si despre