Totul despre aparatul dentar la copii: montare, tratament, igiena

/ / Modificat: 2021-08-11
Totul despre aparatul dentar la copii: montare, tratament, igiena

La varsta copilariei, orice probleme se pot rezolva mai usor, mai rapid si mai eficient decat atunci cand organismul ajunge la maturitate. Un corp aflat inca in formare si in crestere va reactiona mult mai bine la tratament.

 Acest adevar este valabil si atunci cand vine vorba de purtarea unui aparat dentar pentru indreptarea dintilor. Acesta este un dispozitiv care aplica presiune asupra dintilor, pentru a obtine, in timp, alinierea lor in directia dorita.

Printr-un astfel de tratament, dintii se deplaseaza treptat, pentru a-i lasa organismului timpul necesar de adaptare la schimbarile produse. Osul alveolei care se afla in directia spre care se deplaseaza dintele dispare, iar in urma dintelui apare un os nou, care il sustine.

Cum se realizeaza un tratament cu aparat dentar la copii?

Totul incepe cu o vizita la cabinetul specialistului ortodont, adica a medicului al carui domeniu de activitate consta tocmai in indreptarea dintilor. La aceasta prima vizita efectuata, micutului ii sunt examinati indeaproape dintii si maxilarul.

De asemenea, specialistul ii ia amprenta dentara: se pune o pasta intr-o forma si o dimensiune potrivite cu arcada celui mic. Aceasta se introduce in cavitatea lui bucala, unde este tinuta nemiscata timp de cateva minute. Rezultatul este o replica sau un mulaj al dintilor copilului.

Pe baza tuturor datelor acumulate cu ocazia acestei prime consultatii, medicul observa daca este nevoie de un aparat dentar si care este cel mai potrivit.

Avantajele unui aparat dentar mobil

In general, in cazul copiilor se opteaza, dupa evaluarea initiala, pentru un aparat mobil, recomandat mai ales in cazul copiilor cu dinti de lapte, care sunt cel mai usor de corectat.

Acest tip de dispozitiv este confectionat dintr-un material plastic ce poate fi personalizat in diverse culori, pentru a fi mai usor de acceptat de catre cei mici. El poate fi scos de pe dinti pentru a fi igienizat, iar in anumite situatii poate fi montat doar pe timpul noptii.

Odata cu montarea, sunt oferite toate indicatiile referitoare la o ingrijire orala corespunzatoare. Apoi, periodic, medicul va trebui sa activeze dispozitivul, aplicand presiune asupra dintilor. Copilul o poate resimti neplacut timp de o zi sau doua, in aceasta perioada fiind indicat sa consume doar alimente moi. Apoi, orice senzatie neplacuta dispare.

Ce presupune un aparat dentar metalic?

Denumirea acestui dispozitiv, potrivit atat pentru cei mici, cat si pentru adulti, vine de la bracketurile metalice folosite, care sunt lipite pe fata vizibila a dintilor. In general, un astfel de tratament are durata intre 6 si 24 de luni.

aparat dentar

Dispozitivul metalic este foarte puternic si nu cedeaza in timp. In plus, are cel mai mic cost dintre aparatele fixe, oferind o eficienta sporita. Astfel, cu o investitie moderata, realizata de tine inca din copilarie, fiul sau fiica ta se va bucura intreaga viata de dinti frumosi si corect aranjati, care ii vor permite sa zambeasca mereu cu incredere maxima!

Purtarea unui aparat dentar si indreptarea dintilor aduc nu doar beneficii estetice, ci se dovedesc importante si din punctul de vedere al starii de sanatate. Dintii strambi pot duce la aparitia a numeroase probleme, precum acumularea unor resturi alimentare care, in timp, provoaca aparitia cariilor. Modul de a vorbi poate fi si el afectat.

Daca faci alegerea corecta, copilul va scapa, pentru intreaga viata, de aceste probleme, si va avea toate motivele sa iti fie recunoscator!

Taguri Aparat dentar copii

Articole recomandate

Citeste si despre