Obiceiuri sanatoase pentru prevenirea gingivitei la copii

/ / Modificat: 2016-12-13
Obiceiuri sanatoase pentru prevenirea gingivitei la copii

Gingivita este boala a gingiilor cauzata de placa dentara - aceeasi problema care cauzeaza si aparitia cariilor dentare. Prevenirea gingivitei este de obicei simpla si reprezinta o oportunitate pentru ai invata pe copii despre obiceiurile bune de sanatate orala.

„Gingivita poate avea mai multe simptome, dar, de cele mai multe ori, este o afectiune usor de detectat mai ales in cazul copiilor. Daca observati gingiile rosii si umflate, sangerare la periere sau la clatire si dureri care cresc in intensitate, trebuie sa mergeti cu cel mic la un control stomatologic”, explica doamna doctor Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile.

Iata ce trebuie sa faca cel mic pentru a preveni si a trata gingivita:

O dieta adecvata

Modificati dieta copilului eliminand alimentele nesanatoase care pot accentua simptomele gingivitei. Branzeturile, legumele si iaurtul sunt alimente sanatoase si ar trebui sa li se acorde mai multa atentie in fiecare zi. Untul de arahide este, de asemenea, un aliment gustos, dar si sanatos, pe care il puteti folosi in diferite combinatii pentru a-i oferi celui mic senzatia de dulce, dar un dulce sanatos.

„Cu exceptia produselor alimentare care contin zahar sau amidon, cum ar fi chips-uri, paine si covrigi, este indicat sa-i oferiti copilului alimentele sanatoase care vor ajuta la prevenirea si tratarea afectiunilor gingivale. Alimentele care sunt bogate in amidon hranesc bacteriile care creeaza placa dentara si necesita mai mult timp pentru a fi eliminate”, spune dr. Andra Custura.

Periajul regulat

Realizat in mod regulat, periajul si folosirea atei dentare sunt esentiale pentru vindecarea gingivitei. Cele mai bune momente pentru a peria dintii sunt dupa micul-dejun si inainte de a merge la culcare. Copiii cu varste de peste 5 ani pot peria proprii lor dinti cu supravegherea unui adult.

„Sub aceasta varsta, ei nu au abilitatile necesare pentru a realiza singuri periajul. De aceea unul dintre parinti va trebui sa ii ajute, folosind o periuta de dinti cu peri moi, cu capete rotunde si un periaj usor. Sugarii de multe ori au nevoie doar de tifon umed aplicat pentru a sterge gingiile pana cand dintii vor incepe sa apara”, afirma dr. Andra Custura.

Rolul atei dentare

In plus fata de periaj, folosirea atei dentare o data pe zi este importanta pentru a elimina placa ce se acumuleaza si afecteaza gingiile si spatiile interdentare. Ajutati-l pe cel mic sa-si curete adecvat dintii, folositi o bucata de aproximativ 18 cm de ata dentara in lungime si rotiti capetele in jurul fiecarui deget mijlociu.

„In cazul copiilor, ata dentara se introduce cu grija intre dinti, creand o forma de "C". Mutati ata in sus si in jos, atingeti zona de sub gingii pentru a elimina placa dentara si resturile alimentare. Utilizati o zona curata de ata dentara la fiecare dinte pe care il curatati pentru a nu raspandi bcteriile. Dupa varsta de 10 ani, cei mici ar trebui sa fie obisnuiti sa-si curete singuri dantura si sa foloseasca inclusiv ata dentara”, explica dr. Andra Custura.

Copiii au nevoie de modele

Pentru cei mici, parintii lor sunt modele ale caror activitati le urmaresc si le copiaza in mod frecvent, de aceea se poate incuraja bunele obiceiuri de sanatate orala printr-un model pozitiv. Potrivit studiilor de specialitate, 6 din 10 adolescenti sufera de gingivita.

„Recomand parintilor sa practice o buna igiena dentara cu ei insisi pentru sanatatea lor, dar si pentru a incuraja bunele practici de igiena orala in cazul copiii lor, pentru a reduce si a elimina gingivita. De asemenea, aveti posibilitatea sa ii incurajati sa-si ingrijeasca dantura prin furnizarea unor produse speciale pentru varsta lor”, afirma dr. Andra Custura.

Curatarea profesionala a dintilor

Curatearea profesionala curata dintii in profunzime si previne aparitia gingivitei. Medicul dentist ar trebui sa va sfatuiasca cand trebuie sa i se efectueze copilului o astfel de igienizare pentru a tine gingivita la distanta.

„In timpul curatarii profesionale a dintilor se va elimina placa dentara cu ajutorul unor instrumente adecvate si a unei paste speciale pentru indepartarea petelor. Acest procedeu indeparteaza depunerile de pe dintii si gingiile copiilor si ajuta la imbunatatirea igienei orale. Apoi, copilul poate mentine dantura curata si sanatoasa prin ingrijirea adecvata a dintilor zilnic, acasa”, spune dr. Andra Custura.

Hidratarea gurii

Gura uscata poate provoca sangerarea gingiilor. Copii care respira mai mult pe gura in timpul somnului, pot avea gura uscata mai mult timp, iar gingiile devin predispuse la sangerare. Acest lucru se intampla deoarece saliva ajuta la eliminarea bacteriilor care irita gingiile de-a lungul timpului.

„Hidratarea in mod frecvent, chiar si pe timpul noptii poate ajuta la prevenirea afectiunilor gingivale in cazul copiilor, dar si adultilor. In cazul in care un regim alimentar imbunatatit si o igiena dentara adecvata nu amelioreaza gingivita copiilor, este necesar sa mergeti la medicul stomatolog pentru investigatii”, explica dr. Andra Custura.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre