De ce este importanta tratarea muscaturii incorecte

/ / Modificat: 2018-06-29
De ce este importanta tratarea muscaturii incorecte

Tot mai multi parinti opteaza pentru tratamentul ortodontic, intelegand importanta aparatului dentar pentru a asigura copilului nu doar o dantura frumoasa, ci si obtinerea unei ocluzii (muscaturi) ideale.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat in exclusivitate pentru Copilul.ro care sunt efectele secundare nedorite ce pot aparea ca urmare a unei muscaturi incorecte si de ce este foarte important ca aceasta problema sa fie tratata cat mai devreme.

1. Retractie gingivala

Dintii mai proeminenti, iesiti din curbura normala a arcadei sunt mai puternic periati, iar altii suporta forte anormale in timpul masticatiei, fapt care poate produce retragerea gingiei.

2. Sensibilitate dentara

Odata cu retragerea gingiei se poate expune cementul sau dentina factorilor externi, producand sensibilitate dentara.

3. Tocirea dintilor

Unii dinti au un contact mai puternic, iar acest lucru duce la fisurarea sau tocirea lor anormala.

4. Parodontoza

Fortele anormale transmise dintilor aflati pe pozitii anormale pot produce retragerea gingiei si a osului in anumite zone si astfel implantarea dintilor scade, aparand mobilitatea dentara.

5. Asimetrie faciala

Cand dintii musca invers in fata (mandibula este mai dezvoltata) sau in lateral (maxilarul este mai ingust decat mandibula) se pot produce asimetrii faciale mai mult sau mai putin vizibile si deranjante din punct de vedere estetic.

6. Tulburari articulare

Exista persoane cu o extrem de mare toleranta articulara, care indiferent de probleme (dinti lipsa, lucrari dentare sau plombe incorecte) nu au nici un simptom articular, dar si persoane la care apar disconfort, zgomote etc. in articulatie, mai ales la deschiderea larga a gurii.

Din pacate, prevenirea muscaturii incorecte poate fi dificilă deoarece majoritatea cazurilor de malocluzie sunt ereditare. Detectarea precoce a acestei probleme poate ajuta, insa, la prevenirea efectelor negative sau corectarea lor intr-un timp mai redus si cu mai putin disconfort in copilarie decat la varsta adulta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dentist copii Afectiuni dentare Dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre