De ce este important sa schimbi periuta de dinti a copilului dupa o infectie respiratorie

/ / Modificat: 2021-05-24
De ce este important sa schimbi periuta de dinti a copilului dupa o infectie respiratorie

Odata cu pandemia de Covid-19 oamenii au inceput sa acorde o importanta tot mai mare ingrijirii personale. Spalatul des pe maini, dezinfectarea mainilor si a obiectelor persoanale au devenit o normalitate in ultimul an, inclusiv pentru copii.

Insa, in toata aceasta valva este uimitor faptul ca printre recomandarile emise de autoritati nu se numara si schimbarea periutei de dinti dupa infectarea cu Covid-19 sau a unei alte infectii respiratorii, in special in cazul copiilor.

De ce trebuie sa schimbi periuta de dinti a copilului dupa o infectie

Motivul pentru care ar trebui sa schimbi periuta de dinti a copilului dupa ce sufera de o infectie respiratorie sau de o alta boala a copilariei este simplu: picaturile de saliva contin virusi si bacterii care raman pe periuta de dinti. Multe dintre acestea rezista pe periuta de la cateva zile pana la cateva saptamani. Prin urmare, dupa vindecare, o periuta infectata poate duce la o noua infectie, fie ca vorbim de Covid-19 sau de o alta infectie respiratorie ori bacteriana.

Studiile efectuate pana in prezent nu au dovedit faptul ca o periuta de dinti trecuta prin apa fierbinte devin sterila. Pe aceste se regasesc in continuare particule de virusi si microbi. Prin urmare este esential ca dupa vindecarea de Covid-19 sau o alta patologie sa se inlocuiasca periuta de dinti. Acelasi lucru este valabil si in cazul adultilor.

Cand trebuie schimbata periuta de dinti in cazul copiilor

Potrivit recomandarilor medicilor stomatologi, o periuta de dinti trebuie schimbata la fiecare trei - patru luni. Prin urmare, odata ce periuta de dinti a fost utilizata mai mult este esential sa o schimbi daca doresti ca micutul sa nu sufere de infectii. Chiar si in lipsa unei raceli, gripe sau a unei infectii pe periuta de dinti se acumuleaza bacterii care, in contact cu umezeala, se inmultesc necontrolat, ajungand apoi pe dintii acestora.

Periuta de dinti este important sa fie schimbata in momentul in care perii acesteia sunt uzati si deteriorati, chiar daca au trecut mai putin de 3-4 luni de la data la care le-ai schimbat ultima oara.

Sfaturi de igiena orala pentru copii, in timpul unei infectii

Cand un copil se imbolnaveste, fie ca este vorba despre Covid-19 sau de o alta infectie virala sau bacteriana, este important sa se acorde o atentie deosebita igienei orale. Iata cateva sfaturi simple de igiena orala de care trebuie sa tii cont in aceasta perioada:

  • Tine periutele de dinti separat! In momentul in care copilul este bolnav, dar mai ales cand este suspect sau infectat cu Covid-19 este important sa tineti periutele in recipiente diferite astfel incat sa nu se atinga intre ele. Cand periutele sunt apropiate, virusii si microbii trec cu usurinta de pe o periuta pe alta.

  • Dezinfectati manerul periutei dupa fiecare folosite. Pentru a dezinfecta manerul periutei de dinti foloseste o solutie pe baza de alcool si sapun pe care sa o aplici imediat dupa periere.

  • Dupa perierea dintilor este esentiala spalarea si dezinfectarea mainilor.

  • Daca ai mai multi copii asigura-te ca fiecare foloseste propria periuta, deoarece copii au tendinta de a folosi alte periute de dinti sau de a face schimb inter ei. Prin urmare nu ii lasa nesupravegheati.

  • In cazul in care micutul tau foloseste o periuta de dinti electrica, este important sa schimbi capatul acesteia dupa infectie sau la fiecare 3-4 luni, in cazul unui copil sanatos. Ca si in cazul periutelor clasice, periutele electrice acumuleaza bacterii.

  • Nu lasa copilul nesupravegheat in timp ce se spala pe dinti. Chiar daca se spala singur, un copil cu varsta mai mica de 8 ani nu trebuie lasat supravegheat pentru a te asigura ca se spala suficient, corect si ca respecta regulile de igiena.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre