Bruxismul - scrasnirea dintilor la copii

/ / Modificat: 2017-09-14
Bruxismul - scrasnirea dintilor la copii
Intrebare:

- Am 2 baieti iar unul dintre ei, Razvan are 7 ani si jumatate si isi scrasneste foarte rau dintii in timpul somnului. Mentionez ca aceasta situatie a aparut cam de o jumatate de an.

Raspuns:

Bruxismul (scrasnirea dintilor) este un obicei care consta in lovirea si frecarea dintilor intre ei.

Este un fenomen extrem de des intalnit in zilele noastre. La adulti bruxismul poate fi un obicei legat de stress, insa, in cazul copiilor, bruxismul pare sa fie legat de noua senzatie de a avea dinti.

Copiii isi pot scrasni dintii atat ziua, cat si noaptea, dar probabil observam noaptea, pentru ca noaptea isi freaca dintii cu mai mare putere. Medicii stomatologi de regula nu trateaza bruxismul la copiii mici, deoarece nu creeaza probleme de durata.

Dintii de lapte nu dureaza decat cativa ani, iar bruxismul adesea dispare cand au erupt toti dintii permanenti. Daca nu dispare, medicul stomatolog va recomanda tratamentul potrivit.

Bruxismul la copii apare cel mai des in perioadele de varsta intre 3-6 ani si 10-12 ani. Bruxismul la copii mai poate aparea si ca urmare a unor raceli sau infectii ale urechii. 

De asemenea, copiii pot scrasni din dinti si ca sa-si reduca disconfortul dat de diverse alergii. De obicei, bruxismul dispare fara a afecta dantura definitiva la copii. Acest obicei poate trece neobservat.

Totusi, de cele mai multe ori e alarmant: cand provoaca trezirea apropiatilor din somn sau in timpul zilei cand exista o angrenare intr-o activitate ce preocupa in mod deosebit persoana respectiva (copil sau adult).

Mirela Comancianu
Medic specialist stomatolog
Cabinetul "Alexa Dentistry" Bucuresti

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre