Ce este si ce NU este Autismul

/ / Modificat: 2014-04-28
Ce este si ce NU este Autismul

Autismul este diagnosticat, in prezent, la 1 din 68 de copii, iar baietii sunt de 5 ori mai predipusi la aceasta tulburare decat fetele. Este considerata afectiunea cu cea mai crescuta rata de raspandire in randul copiilor. Multa lume cunoaste definitia impersonala si rece a autismului, care il caracterizeaza ca pe o tulburare neuropsihiatrica ce afecteaza capacitatea copilului de a comunica si relationa cu ceilalti.

Putina lume stie insa ca, pentru familiile care trec prin acest diagnostic, boala este o experinta unica, personala si capata conotatii subiective, penduland intre confuzie, bucurie, dragoste, frica si neintelegere.

"Daca faci cunostinta cu o persoana cu autism, inseamna ca ai cunoscut o singura persoana cu autism", subliniaza medicul Stephen M. Shore, accentuand ideea ca autismul este resimtit si trait diferit in sanul fiecarei familii in parte.

Autismul NU este vina nimanui, nici a ta, nici a familiei tale. Nu trebuie sa te impovarezi cu sentimente de vinovatie inutile. Ai norocul de a creste un copil frumos, bun si iubitor, a carui sensibilitate iti topeste inima de afectiune!

Autismul este o tulburare care afecteaza abilitatile de comunicare si socializare ale copilului.

Autismul NU este acelasi lucru cu retardul mintal. Copilul cu autism este la fel de inteligent precum orice alt prichindel care nu sufera de aceasta tulburare.  

Autismul este ceea ce iti face copilul sa fie unic, nu stigmatizat, izolat sau compatimit.

Autismul NU transforma copilul intr-un handicapat si nu il face sa fie mai putin om decat este. Nu este o creatura pe care trebuie sa o vedem cu ochelari speciali ai mintii noastre. Este o faptura la fel de minunata ca orice alt copil si trebuie sa o tratam ca atare.  

Autismul este o experienta care imbina intr-un mod unic confuzia cu sensul, bucuria cu tristetea, frumusetea cu uratul. Este o lume sfasietoare, frustranta, dar totodata minunata si frumoasa.  

Autismul NU afecteaza mainile si picioarele copilului. Nu trebuie sa te porti cu manusi cu el si sa-l privezi de bucuria de a alerga, de a se juca si de a explora lumea inconjuratoare.  

Autismul este o boala care scoate la iveala emotii de neegalat. Este o "infectie" cu ras, trairi senzationale si emotii profunde.

Autismul NU este un monstru de care trebuie sa te temi in fiecare zi.  

Autismul este oportunitatea de a patrunde adanc in sufletul unui copil unic si de a-i fi ghid in calatoria vietii, intr-un mod in care nu ai face-o cu alti copii.

autismul

Autismul NU este ceva pentru care trebuie sa-ti ceri scuze.  

Autismul este o parte din copilul tau, deci o parte din tine si familia ta.

Autismul NU va indeparteaza, ci va apropie mai mult. Reprezinta un liant pentru familia ta, care va ajuta sa va cunoasteti mai bine si sa va sustineti reciproc.  

Autismul este modul in care descoperim ca mintile geniale gandesc diferit de ale noastre. Este un alt mod de a vedea lumea. Avem nevoie de cercetari amanuntite si sondari interioare constante pentru a putea vedea si intelege cum gandeste un copil autist.  

Autismul NU este o "condamnare la moarte" a vietii sociale. Doar pentru ca cel mic are probleme in a interactiona cu ceilalti, nu inseamna ca nu este capabil sa o faca. Are nevoie de putin ajutor din partea ta, dar isi poate face prieteni, unii dintre ei chiar mai loiali si mai buni decat ai celor care nu sufera de aceasta tulburare.  

Autismul este o calatorie spirituala, care-ti deschide sufletul si mintea in moduri inimaginabile. Nu este mereu frumoasa, dar este surprinzatoare.

Autismul NU este un diagnostic usor de suportat. Este greu de rumegat si de dus pe umeri, atat de tine, cat si de copil.  

Autismul este insa o metoda prin care devii mai puternica decat crezi. Poate nu de la inceput, dar pe parcurs, descoperi in tine puteri nebanuite, care te vor face de neinduplecat in lupta cu boala.  

Autismul NU te face un parinte mai putin bun. Doar pentru ca cel mic are iesiri incontrolabile, nu inseamna ca este prost-crescut, rasfatat sau obraznic. Sunt "simptome" ale unei boli de care NU te faci vinovata si pe care incerci sa le intelegi si controlezi pe cat de bine poti.

Autismul este o eticheta care ofera copilului ceea ce are nevoie pentru a creste si a se dezvolta cat mai bine si mai frumos.

Autismul NU este capatul lumii, este doar inceputul ei.  

Autismul este o tulburare care tine copilul captiv intr-o lume proprie, a mintii sale, ceea ce poate fi suparator, confuz si dureros pentru tine.  

Autismul NU defineste copilul. Este doar o parte a vietii, care nu trebuie amplificata si accentuata mai mult decat este cazul.  

Autismul inseamna oameni - ca tine, ca prietenii tai, ca parintii tai, care aspira si isi doresc exact aceleasi lucruri ca si tine.

Autismul NU se poate vindeca cu... nimic. Dar este o tulburare ale carei simptome se pot ameliora semnificativ. Copilul cu autism poate avea o calitate a vietii foarte buna, foarte apropiata de cea a unui copil sanatos, daca face constant terapie si este sustinut mereu.

Autismul este un puzzle colorat al vietii, in care piesele nu sunt albe si negre, ci nuantate intr-o multime de culori combinate, experimentate diferit de fiecare copil in parte. Este un puzzle... provocator.

Autismul NU trebuie luat mai in serios decat trebuie. Descreteste-ti fruntea, zambeste si poarta-te normal cu copilul, nu ca si cu un bolnav in faza terminala. Este departe de a fi un pacient posomorat. Este mai degraba un copil plin de viata si bucurii pe care abia asteapta sa le traiasca si impartaseasca, cu putin ajutor.  

Autismul este una dintre cele mai misterioare, dar si dinamice conditii umane. Sa fii parintele unui copil autist este o experienta pe cat de grea, pe atat de satisfacatoare.

Autismul NU este o persoana care nu stie sau nu poate sa iubeasca. Copilul autist isi manifesta dragostea intr-o maniera proprie, diferita de a noastra, dar iubeste... mult!  

Autismul este o metoda de reevaluare a principiilor si valorilor personale. Redefineste tot ce inseamna iubire, sprijin, parinte, educatie etc.  

Autismul NU este cel mai rau lucru care i s-ar fi putut intampla copilului tau. Exista boli si suferinte mult mai grele si dureroase. Cel mai rau lucru, in conditiile date, ar fi fost lipsa resurselor sau metodelor de a-l ajuta sa aiba o viata mai buna sau de a se integra in comunitate ca orice alt copil, ceea ce, din fericire, nu este cazul.  

Autismul este un alt mod de a trai si intelege lumea. Pana la urma, nimic nu este "normal" in lumea asta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism Copii autisti Diagnostic autism Familii copii autisti

Articole recomandate

Citeste si despre