Boala micilor genii - Sindromul Asperger la copii

Boala micilor genii, cunoscuta sub numele de sindromul Asperger, este o forma de autism caracterizata prin cateva manifestari interesante. Desi sufera de dizabilitati importante de comunicare si socializare, copiii cu Asperger sunt atrasi de diferite domenii, pe care le transforma in adevarate pasiuni. In ciuda afectiunii, copiii au un IQ normal sau chiar peste medie, dovedindu-se a fi adevarate genii. Descopera mai multe informatii utile despre una dintre tulburarile de spectru autist adesea naucitoare pentru parinti!

sindromul-Asperger

Copiii cu Asperger, mici genii?

Sindromul Asperger este o tulburare a dezvoltarii din spectrul autist care afecteaza abilitatea copilului de a socializa si comunica cu ceilalti. A mai fost denumita si boala micilor genii, datorita faptului ca, in ciuda sociabilitatii precare si a imposibilitatii de a relationa cu ceilalti, copiii care sufera de Asperger sunt supradotati intelectual, avand adesea o inteligenta cu mult peste medie.

Desi sunt neintelesi si le vine greu sa interactioneze si sa se intelaga cu cei din jur, copiii cu Asperger exceleaza in special in domenii precum matematica, istoria, muzica sau astronomia. Acestea nu sunt limitate. Un copil ar putea dezvolta pasiuni si pentru tehnologie, biologie sau zoologie, dar si in alte domenii.

Pasiunile copiilor cu Asperger pot varia, insa din momentul in care sunt atrasi de un anumit domeniu, investesc toate resursele intelectuale in el, facandu-l centrul universului lor.

Cum apare boala micilor genii sau sindromul Asperger?

La fel ca multe alte forme de autism, nu se cunosc foarte bine cauzele acestei tulburari, dar medicii considera ca exista posibilitatea sa fie genetica sau sa fie asociata cu schimbari in structura creierului. Desi foarte mult timp s-a considerat ca vaccinarile sau imunizarile din copilarie ar putea cauza diverse forme de autism, printre care si Asperger, medicii sustin ca acestea nu sunt o cauza a tulburarii.  

Cum poti ajuta copilul cu Asperger?

Din pacate Asperger-ul, la fel ca multe alte tulburari din spectrul autist, nu se poate vindeca complet. Parintii pot oferi insa copilului sprijinul necesar pentru a-i imbunatati calitatea vietii si a-l integra mai bine in societate.

Principalul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te informezi foarte bine cu privire la aceasta conditie. Cumpara-ti carti, vorbeste cu psihologi, cu mamici care au trecut prin aceasta experienta si nu in ultimul rand, cu medicii.

Mergi cu cel mic la psiholog. Nu doar ca terapia de familie il va ajuta sa-si dezvolte mai bine abilitatile sociale si pe cele de comunicare, dar este un demers bun si pentru tine si partener, de a invata mai multe despre modul in care sa interactionati cu copilul si sa il ajutati.

Transforma obsesia copilului pentru domeniul favorit intr-o pasiune si, ulterior, intr-o meserie. Copiii cu sindrom Asperger pot deveni profesionisti si specialisti in domeniile care ii atrag. Pasiunea copilului ar putea deveni usor iritanta si enervanta atat pentru tine, cat si pentru cei din jur. Cel mic are tendinta de a vorbi numai despre ceea ce il pasioneaza si acest lucru poate deveni deranjant. De aceea, specialistii sfatuiesc parintii sa il duca la cursuri, ateliere sau scoli specializate in acel domeniu, unde isi poate cultiva liber pasiunea.  

Cunosti cazuri de copii cu Asperger? De ce domenii sunt pasionati? Spune-ne povestile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boala micilor genii Sindrom asperger Asperger copii

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul