Secrete de parenting de la un medic pediatru

/ / Modificat: 2023-01-02
Secrete de parenting de la un medic pediatru

Mama perfecta nu exista, chiar daca orice femeie si-ar dori sa stie toate secretele acestei „meserii”. Exista, insa, o multime de ponturi de la mame pentru mame, care te pot ajuta sa gasesti „reteta” pentru a creste copii sanatosi si fericiti.

„Decalogul” unei mame-pediatru pentru alte mamici

O tanara mama, de profesie medic pediatru, a decis sa impartaseasca 10 secrete din experienta acumulata in ambele „domenii”.

„Sunt doctor si parinte si in fiecare zi invat cate ceva nou despre amandoua”, a marturisit dr. Tiffany Otto Knipe, care spune ca si medicina, si maternitatea, sunt arte care se invata mereu, in fiecare zi, si care trebuie imbratisate pentru a le intelege.

1. Fii acolo!

Tehnologia probabil s-a infiltrat si in viata ta; te ajuta sa comunici mai usor cu oricine si sa lucrezi de acasa. Dar nu ii permite sa iti diminueze calitatea vietii de familie si conexiunea reala cu copiii tai. Trebuie sa ne deconectam de la aparate pentru a ne putea conecta cu copiii nostri, asa ca fa-ti timp in fiecare zi pentru a uita de telefon si a-ti aduce aminte de ceea ce ai langa tine.

2. Nu uita ca fiecare copil este diferit!

Copilul tau va dormi, va manca, va merge, va inceta sa-si suga degetul si va folosi pana la urma olita. Dar o va face in ritmul lui, nu in ritmul in care o fac copiii prietenelor, colegelor sau femeilor ale caror postari le citesti pe Internet. Dezvoltarea copilului nu o competitie, asa ca nu il grabi sa creasca, ci accepta ca este unic si bucura-te de el.

3. Rabdarea este cel mai bun medicament!

De cele mai multe ori, tot ce ai de facut este sa astepti si sa tratezi lucrurile cu rabdare. E valabil fie ca vorbim despre primii pasi, despre primele cuvinte, despre facutul la olita sau despre vindecarea dupa o problema de sanatate. Incurajeaza copilul si ofera-i dragostea ta. Nu intra in panica si incearca sa-l alini cum poti, chiar si cand te revolta daca un medic iti „prescrie” rabdare.

4. Obiceiurile bune se invata devreme!

Disciplina somnului, a alimentatiei si chiar bunele maniere se invata devreme. Drumul spre deprinderi sanatoase si corecte incepe inca din prima zi de viata a copilului. El va copia comportamentul adultilor, asa ca ai grija ce exemple ii oferi.

5. Bucura-te de momentele petrecute impreuna!

Bucura-te de evenimentele mici, chiar si de cele rusinoase. Toate sunt frumoase si unice. Bineinteles ca ii sorbim din priviri si ii aplaudam cand fac primii pasi sau rostesc primul cuvant, dar momentele aparent marunte sunt cele care care ne ating corzile sufletului, daca ne facem timp sa le observam.

6. Savureaza tot ce iti ofera!

Asculta copilul cand fredoneaza un cantecel stiut doar de el, permite-i sa adune frunze de pe strada si sa se minuneze de frumusetea lor, savureaza-i imbratisarile dinainte de culcare, chicotelile si bucura-te chiar si de intrebarile interminabile si uneori obositoare.

7. Invata sa tolerezi si sa faci compromisuri!

Copiii au nevoie de reguli si trebuie sa inteleaga consecintele incalcarii lor (nu atinge aragazul, nu deschide usa la straini etc.), dar in multe cazuri conteaza mai mult spiritul decat litera „legii”. Defineste limitele si lasa loc si de nuante. Fie ca e vorba de o jumatate de ora in plus de uitat la televizor, fie de depasirea ocazionala a orei de culcare, alege cu grija momentele in care poti da dovada de flexibilitate.

8. Cere ajutor la nevoie!

Parintii nu sunt supereroi, chiar daca asa ii vad copiii lor. Uneori s-ar putea sa ai nevoie de o mana de ajutor, asa ca nu ezita sa apelezi la familie, prieteni, vecini, colegi, la o bona sau la un medic atunci cand este cazul. Sa cresti un copil nu este usor si nimeni nu o face singur. Cu totii avem nevoie de ajutor si sprijin.

9. Da-ti voie sa gresesti!

Multe lucruri se invata in viata din greseli si este valabil si atunci cand esti parinte. Nu lasa vina sa te copleseasca atunci cand se intampla, ci invata din greseli si mergi mai departe, avand grija sa nu le repeti.

10. Distreaza-te!

A fi mama este cea mai grea distractie de care vei avea parte vreodata. Asa ca bucura-te de fiecare moment!

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting pozitiv Pediatru

Articole recomandate

Citeste si despre