Parenting in era comparatiei. Renunta la perfectionism, bucura-te de o maternitate imperfecta

/ / Modificat: 2023-09-03
Parenting in era comparatiei. Renunta la perfectionism, bucura-te de o maternitate imperfecta

Maternitatea nu este o munca usoara. De la urmarirea dezvoltarii corespunzatoare a copiilor pana la cresterea lor emotionala si asigurarea nevoilor lor de baza, a fi mama este ceva ce necesita angajament si multa responsabilitate.

Mamele de astazi au multe avantaje pe care mamele noastre nu le-au avut, in special un acces mai mare si mai bun la informatii. Multumita tehnologiei si a retelelor de socializare, avem la indemana sfaturi de parenting adaptate nevoilor noastre, precum si informatii despre sanatatea copiilor care, in alte vremuri, ar fi fost probabil imposibil de accesat.

Cu toate acestea, nu este totul pozitiv, iar odata cu sosirea social media in vietile noastre a venit si ceva care poate fi problematic: comparatia. Abordam aceasta problema: cum este traita maternitatea in era comparatiei si ce putem face pentru a evita sa cadem in ea.

Impactul social media asupra maternitatii

Am mai vorbit si cu alte ocazii despre efectele negative pe care retelele sociale le pot avea asupra mamelor, atat cele incepatoare, cat si cele cu experienta. Maternitatea este adesea insotita de o intrebare pe care multe dintre noi ne-o punem in tacere: “fac bine ceea ce fac”?

Apoi, atunci cand aceasta mica intrebare ne vine in minte si o combinam cu miile si miile de postari ale altor mamici de pe retelele de socializare - al caror continut ne face sa credem ca au toata treaba asta cu parentingul sub control - ne este aproape imposibil sa nu ne comparam, simtind ca nu suntem suficient de bune.

In 2022, o cercetare de la Universitatea din Missouri a constatat ca reprezentarile maternitatii idealizate pe retelele de socializare au generat niveluri semnificativ mai mari de invidie si anxietate la mame, ceea ce, in consecinta, este daunator pentru sanatatea lor mintala.

Un alt studiu realizat in 2017 a analizat impactul Facebook, constatand ca aceasta retea sociala a fost legata de niveluri ridicate de stres la proaspetele mame in ceea ce priveste performanta lor maternala.

Daca te identifici cu ceea ce mentioneaza aceste studii sau daca ai avut acel sentiment de inadecvare sau te-ai gandit ca altor mame le este mai usor, este important sa stii ca nu esti singura care simte asta. In plus, trebuie sa tii minte ca ceea ce se vede pe retelele de socializare este doar 1% din viata oamenilor respectivi si, in niciun caz, perfectia in persoana.

Maternitatea nu este ceea ce pare a fi

Primul lucru de care trebuie sa tii cont este ca maternitatea nu este asa cum este descrisa pe retelele de socializare. Nu uita ca aceste canale ne arata doar o privire in viata si educatia altor mame, iar cea mai mare parte (daca nu chiar tot continutul) este curatoriat sau filtrat.

Acest lucru nu inseamna ca cei care isi impartasesc maternitatea pe retelele de socializare par a fi ceva ce nu sunt, dar inseamna ca au tendinta de a arata doar partea frumoasa sau pozitiva a parentingului, lasand la o parte umbrele si dificultatile care vin odata cu viata cu copiii.

Tinand cont de acest lucru, nu uita ca celelalte mame pe care le vezi pe retelele de socializare vor avea si au avut si ele momente grele sau dificile, iar faptul ca nu le arata nu inseamna ca nu le au.

Pe de alta parte, cel mai bun lucru pe care il putem face pentru a evita sa cadem in comparatii este sa ne concentram asupra noastra si sa tinem cont de faptul ca perfectiunea nu exista, cu atat mai putin in maternitate. Sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a fi mame mai bune, dar sa nu uitam sa fim blande cu noi insine si sa recunoastem lucrurile pozitive.

Pana la urma, a fi mama este singura meserie in care inveti pe parcurs. Nu exista un manual, nu are cine sa te ghideze si nu exista retete general valabile.

Prin urmare, daca te simti afectata in mod negativ de vizualizarea anumitor conturi, cel mai bine este sa le dai block.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting modern Maternitate

Articole recomandate

Citeste si despre