“Nu stiu daca vreau sa fiu din nou mama”. Cheile pentru a afla daca mai vrei sau nu un copil

/ / Modificat: 2023-06-25
“Nu stiu daca vreau sa fiu din nou mama”. Cheile pentru a afla daca mai vrei sau nu un copil

Sa fii mama poate fi atat o experienta minunata, dar si o adevarata provocare. Sunt multi factori care intra in joc, precum si schimbari semnificative in dinamica vietii zilnice, care pot fi coplesitoare pentru unele persoane.

Probabil ca intelegi despre ce vorbim si este posibil sa-ti amintesti multe dintre aceste experiente de la primul copil. Si poate ca te intrebi daca vrei sau nu sa te confrunti din nou cu maternitatea.

In aceasta situatie este de inteles ca multe mame isi pun de multe ori intrebarea “Cum stiu daca vreau sa devin din nou mama?”. Exista insa si alta varianta a acestei intrebari, in cazul femeilor care nu au un copil inca  “Vreau sa devin mama pentru prima data?”.

Desi aceasta este o decizie foarte intima si personala pe care doar tu o poti lua (impreuna cu partenerul tau), reflectam aici asupra catorva intrebari pe care ti le poti pune sau de care poti tine cont si care ar putea aduce putina lumina si claritate.

Nu astepta momentul perfect

Este destul de frecvent ca oamenii sa se intrebe care este momentul ideal pentru a avea copii, fie ca este primul lor copil, fie ca au deja mai multi, iar aceasta este o credinta falsa care ne poate juca adesea o festa.

Multe cupluri, sau chiar si femeile care isi doresc sa fie mame singure, asteapta sosirea momentului "ideal" pentru a avea copii, crezand ca, intr-un fel sau altul, il vor cunoaste, insa adevarul este ca acest lucru nu se intampla aproape niciodata.

Adevarul este ca maternitatea este o provocare si nu putem fi siguri de nimic. Cu toate acestea, nu trebuie sa intram in panica, pentru ca este o provocare minunata, care ne ajuta sa scoatem la iveala ce e mai bun din noi si sa realizam ca dragostea nu se imparte in functie de numarul de copii pe care ii avem, ci se inmulteste odata cu sosirea fiecaruia.

O decizie bine gandita

Cu toate acestea nu vrem sa spunem ca nu trebuie sa nu te gandesti la aceasta decizie importanta. In mod logic, exista factori de luat in considerare (de exemplu, factorii economici si logistici, cuplul, dorinta...), care nu pot fi ignorati.

Dar te invitam sa reflectezi asupra acestui aspect: atunci cand vorbim despre momentul "perfect", la ce te referi mai exact? Exista cu adevarat acest moment?

“Nu stiu daca vreau sa fiu din nou mama”! Chei pentru a afla

Daca ideea de a avea un alt copil te bantuie, dar nu poti decide daca iti doersti asta cu adevarat, iata cateva intrebari pe care sa ti le pui.

“Imi place sa fiu mama?”

Poate fi o intrebare foarte evidenta, dar noi presupunem raspunsul si rareori ne oprim sa ne gandim la el. Intrebati-va daca iti place maternitatea si daca iti poti imagina sa ai grija de un alt copil, cu tot ceea ce implica acest lucru.

Nu uita ca a fi parinte nu inseamna doar sa-I oferi copilului hrana, o casa, si educatie, ci necesita si prezenta si sprijinul tau la nivel emotional, nu doar pentru noul copil, ci si pentru ceilalti copii pe care ii ai.

“De ce vreau si de ce nu vreau sa devin mama?”

Una dintre cele mai simple modalitati de a deveni constienti de ceea ce gandim, simtim si ne dorim este sa facem liste. Acest lucru se aplica perfect si in cazul copiilor. Realizeaza o lista cu motivele pentru care vrei sa ai (inca) un copil si o lista cu cele pentru care nu vrei. Lista trebuie sa fie cat mai detaliata posibil.

Odata ce simti ca ai notat totul, gaseste un moment calm din viata ta si citeste lista. Analizeaza argumentele pro si contra, nu ca pe o "suma", ci ca pe o reflectie.

Fii constient de tot ceea ce ai notat, vizualizeaza-te in acele situatii si intreaba-te “Si daca se intampla …. ce o sa fac?”. Incearca sa gasesti raspunsuri la aceste intrebari, mai ales daca este vorba despre temeri, care uneori pot fi nejustificate.

“Am conditiile necesare pentru a deveni din nou mama?”

Desi sa ai un copil este un motiv frumos de bucurie si de celebrare a iubirii, este important sa ramani cu picioarele pe pamant atunci cand iei aceasta decizie. Sa ai un copil este o chestiune serioasa, care necesita un mare angajament.

Este important sa te gandesti daca dispui de resursele necesare pentru a-ti putea creste copilul si a-i oferi o viata fericita alaturi de fratii si surorile sale. In acest sens, nu ne referim doar la partea financiara, care este, de asemenea, un aspect pe care ar trebui sa il evaluezi. Vorbim, de asemenea, despre faptul ca ai conditiile emotionale pentru a-ti asuma responsabilitatea de a creste si educa un alt copil. De asemenea, starea ta de sanatate, atat fizica, cat si mentala, si daca esti sau nu in masura sa faci acest lucru.

“Imi doresc cu adevarat acest lucru?”

Multe femei sunt presate de societate, de familie si chiar de propriul partener sa aiba un copil, iar acesta poate fi motivul pentru care devin (sau doresc sa devina) mame. Dar doar pentru ca este ceva obisnuit, nu inseamna ca este ceea ce isi doreste cu adevarat orice femeie.

Daca te simti presata de altii sa devii din nou mama, este important sa vorbesti despre acest lucru si sa le explici ca aceasta presiune nu te ajuta deloc.

Gaseste un moment in care sa fii calma si sa renunti la dorintele celor din jur si sa te gandesti la tine. Este un copil ceea ce iti doresti tu cu adevarat? Sau ti-l doresti din cauza societatii si a presiunilor din jur?

Apeleaza la un psiholog

Daca aceste intrebari nu au reusit sa te faca sa-ti dai seama ce iti doresti cu adevarat, poti apela la ajutorul unui psiholog.

Un bun psiholog te va ajuta sa incepi sa-ti pui la indoiala toate aceste idei (sau idealuri) pe care le ai despre maternitate, de unde vin ele, daca incerci sa "indeplinesti" ceea ce se asteapta de la tine la nivel individual si social.

O decizie personala (si de cuplu)

Indiferent de decizia ta, indiferent daca vrei sau nu sa te confrunti din nou cu maternitatea, trebuie sa ai mereu in vedere ca acest lucru nu te face o persoana mai buna sau mai rea, sau o mama mai buna sau mai rea, desigur.

Decizia de a avea un copil ar trebui sa fie ceva ce simti, ceva ce iti doresti, nu ceva impus de alte persoane sau de presiunile sociale. Este, asadar, o munca de introspectie care necesita timp, iubire si compasiune pentru sine si care trebuie facuta pentru a determina daca poti si vrei sa mai ai un copil.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Dorinta copii

Articole recomandate

Citeste si despre