Mutarea intr-o scoala noua, o provocare pentru copil. Cum il ajuti sa se adapteze

/ / Modificat: 2021-09-04
Mutarea intr-o scoala noua, o provocare pentru copil. Cum il ajuti sa se adapteze

Mutarea intr-o scoala nouaeste o adevarata provocare pentru copil. Acesta va fi, mai mult ca sigur, speriat de prima intalnire cu noii colegi. Si este de inteles avand in vedere ca acestia se cunosc deja si au legat prietenii, iar micutul tau se va simti ca printre necunoscuti.

Indiferent de motivul pentru care copilul s-a mutat intr-o noua scoala, si chiar daca aparent nu pare speriat de aceasta schimbare, cu siguranta nu se va simti prea increzator la inceput.

Vorbeste deschis cu acesta despre noua schimbare

Vorbeste deschis cu micutul tau despre aceasta schimbare din viata lui. Este important sa-i comunici deschis care este motivul pentru care trebuie sa se mute in alta scoala (poate fi faptul ca v-ati mutat intr-un alt cartier sau chiar intr-un alt oras ori in alta tara. Trebuie sa-i explici de ce ai luat aceasta decizie, ce beneficii are pentru voi, dar si pentru el). Este normal sa se simta speriat si neputincios, iar din acest motiv sa reactioneze impulsiv. Nu ii reprima sentimentele ci spune-I cal-l intelegi si ca ii esti alaturi. De asemenea, raspunde-i cu mult calm la toate intrebarile pe care le are.

Asigura-l ca totul va fi bine si ca este normal sa aiba emotii si/sau sa fie speriat

Daca micutul tau are emotii cand vine vorba despre inceperea noului an scolar, dupa mutarea intr-o scoala noua, sau este chiar speriat de aceasta schimbare, aminteste-ti ca este perfect normal sa simta aceste lucruri. Incurajeaza-l si spuine-i ca se va descurca la fel de bine ca pana acum. Aminteste-i ca si inainte de inceperea scolii era speriat, dar s-a descurcat de minune si a reusit sa-si faca noi prieteni. La fel va face si acum. Cu timpul, noii colegi vor deveni noii lui prieteni.

Spune-i ca ai incredere in el si ca se va descurca la fel de bine ca pana acum

Copilul trebuie sa stie ca ai incredere in el si ca stii ca va face fata oricaror provocari. Asigura-te ca ii spui asta, si ca esti sincer(a) cand faci aceste declaratii. In acest fel ii dai copilului incredere in el si in propriile forte si va face fata cu brio noilor provocari.

Asigura-l ca esti mereu alaturi de el, chiar daca fizic nu esti prezenta

Cand copilul tau de teme de o noua schimbare importanta din viata lui, aminteste-ti ca si tu te-ai simti la fel de speriata daca ai avea aceeasi varsta. Nu confunda problemele pe care lai tu cu cele pe care le are copilul. Este normal ca la varsta lui, probleme aparent nesemnificative sa para adevarate tragedii. Prin urmare asigura-l ca esti mereu alaturi de el cu gandul si cu inima, chiar daca fizic el este la scoala iar tu al locul de munca, sau acasa, dupa caz.

Spune-i ca aceasta este o oportunitate pentru a invata lucruri minunate

Daca ti-ai transferat copilul la o scoala mai buna sau la o scoala privata, schimbarea poate fi cu atat mai inspaimantatoare. Copilul nu va intra doar intr-o clasa cu elevi pe care nu ii cunoaste, insa este constient si de faptul ca va trebui sa depuna eforturi mai mari pentru a studia, nivelul clasei respective fiind mai avansat.

Sursa foto: piqsels.com

Articole recomandate

Citeste si despre