Cum te pregatesti, ca parinte, pentru prima tabara a copilului tau. Sfaturi de la un psiholog

/ / Modificat: 2024-05-13
Cum te pregatesti, ca parinte, pentru prima tabara a copilului tau. Sfaturi de la un psiholog

 

Vacanta de vara se apropie si multi parinti se gandesc sa isi trimita copiii in tabere. La fel ca in multe alte situatii, daca mama si tatal nu sunt 100% pregatiti pentru aceasta etapa din viata lor si a copiilor, le vor transmite acest lucru si celor mici. 

Cum te pregatesti, ca parinte, pentru prima tabara a copilului

Peste tot gasesti sfaturi despre cum sa pregatesti copiii pentru prima lor experienta de acest gen din viata lor, insa putini vorbesc despre cum ne putem pregati noi, parintii, pentru acest moment important, in care vom sta departe de copii o saptamana sau chiar mai mult. Oana Moraru, psiholog si fondator la Vocea Parintilor, vine cu o serie de sfaturi pretioase pentru parintii ai caror copii urmeaza sa plece in tabere. 

Specialista a transmis, prin intermediul unei postari pe Facebook, ce sa faci, dar mai ales ce sa NU faci atunci cand iti pleaca copilul in prima lui tabara. Oana Moraru recomanda ca discutiile telefonice cu cei mici sa fie rare si nu foarte marcate de afectivitate. 

Cum comunicam cu copiii la telefon

”Cand vorbiti cu ei la telefon, e ideal pentru scopul in sine al desprinderii: 

  •  sa va auziti la telefon o singura data intr-o saptamana. Nu zilnic, nu cu telefonul la dispozitia copilului all day long. Telefonul e un cordon ombilical pe care il vizezi anume cand trimiti copilul. De asta il si trimiti. Ca sa il lungesti un pic. Sau sa il intrerupi, pentru a da sansa crearii altor relatii si atasamente. Cand iti arde telefonul in buzunar, esti, de fapt, cu mami in tabara. 
  •  sa nu va trimiteti multe declaratii de iubire in convorbirea aceea unica. Nu ii spuneti de 3 ori ca va e dor, ca il iubiti imens, ca plangeti pentru el, ca il asteapta o surpriza acasa, ca iar va e dor, ca iar il iubiti, ca iar plangeti de drag si dor. Confirmarile declarative, pe ton de victima/salvator aduc si mai multa anxietate. Cand simti nevoia sa insisti cu iubirea, subconstientul aude ca ea s-ar putea pierde daca nu e des confirmata verbal. In plus, copilul aude ca tu, adultul, nu iti poti digera singur emotia distantei. Ca viata e tragica in sine. 
  •  nu insistati cu intrebarea daca se distreaza. Sigur se distreaza, dar foarte sigur are zilnic si emotii incomode. Si acelea trebuie sarbatorite (atat timp cat nu e vorba de un abuz sistematic). Copiii merg in tabere nu ca in vacantele de 5 stele. Merg sa se intalneasca suficient de des cu propriile limite. Si sa invete ca le pot regla pe cont propriu, si fara mami. Cu ajutorul celorlalti.

Telefonul trebuie sa fie scurt, tonic. Mama si tata trebuie sa aiba vocea senina, blanda, netremurata  nedeclarativa, netelenovelistica. Daca au emotii si nod in gat, ele sunt normale, dar trebuie duse pe cont propriu, nedeclarate copiilor. De emotiile noastre suntem noi responsabili, mai ales in anii formativi, cand copilul trebuie sa vada in noi nu un carusel, ci un lift sigur care merge in sus sistematic, etaj cu etaj.”, spune Oana Moraru, intr-o postare pe Facebook. 

FOTO: Freepik

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avantaje tabara copii Beneficii tabara copii Tabara copii

Articole recomandate

Citeste si despre