Cand educatia face rau. Mamele toxice si efectul pe care acestea il au asupra dezvoltarii copiilor

/ / Modificat: 2020-07-18
Cand educatia face rau. Mamele toxice si efectul pe care acestea  il au asupra dezvoltarii copiilor

Desi de cele mai multe ori se vorbeste despre mamele toxice, trebuie sa specificam ca exista si tati toxici, bunici toxici sau alte rude toxice, care contribuie la educatia si dezvoltarea copilului. Cu toate acestea, cea mai mare amprenta asupra copiilor o au mamele toxice, care sunt pilonii principali in educatia si dezvoltarea acestora.

Mamele toxice sunt departe de a promova maturitatea si siguranta personala, in schimb, impiedica dezvoltarea independentei fizice si emotionale a copilului.

Pe scurt, mamele toxice ofera o dragoste imatura si hartuitoare, presarata cu propriile griji, temeri si frustrari, care sunt proiectate apoi asupra copiilor. Mamele toxice isi proiecteaza nesigurantele lor asupra copiilor pentru a se reafirma si pentru a avea un control mai mare asupra vietii copiilor.

Ce se ascunde in spatele personalitatii mamelor toxice?

Mamele toxice ne atrag atentia intr-un mod negativ, insa in spatele acestei masti se afla multa dragoste. Stim cu totii insa ca monedele au doua parti, chiar si atunci cand vine vorba despre dragostea materna. Pe de-o parte exista acea mama capabila sa promoveze dezvoltarea personala si emotionala a copilului si, pe de alta parte, exista mamele toxice care isi exercita o iubire egoista si interesata, uneori chiar sufocanta, care poate fi complet distructiva.

Persoanele care apeleaza la trucuri ale toxicitatii sunt creaturi aflate in proces de maturizare personala, unde personalitatea si stima lor de sine trebuie sa se dezvolte. Aceste lipsuri duc la crearea de goluri mari, pline de nesigurante ce se rasfrang in cele din urma in personalitatea copiilor, care, de cele mai multe ori, adopta acelasi comportament al mamelor, chiar si la maturitate.

Care sunt motivele psihologice pentru care mamele devin toxice

1. Nesiguranta

Mamele toxice au adesea o lipsa clara de respect de sine si de auto-suficienta care le obliga sa vada in copiii lor acea “vesta de salvare”. Astfel, fac orice pentru a-i modela si controla astfel incat sa-i aiba mereu de partea lor, doar pentru a-si acoperi golurile din interior.

Faptul ca cei mici incep sa devina autonomi, sa fie independenti si sa nu mai conteze atat de mult pe ajutorul mamei, le face pe acestea sa aiba stari de neliniste si chiar de anxieate, deoarece simt ca pierd controlul asupra copilului si se tem sa nu ramana singure. Prin urmare, acest tip de mame vor apela la “trucuri inteligente”, proiectand asupra copiilor lipsa de respect de sine si nesigurantele pe care ele le au.

2. Obsesia controlului

Mamele toxice sunt obsedate de control. Acestea au o nevoie de nestapanit de a controla fiecare aspect al vietii copiilor si nu sunt capabile sa vada limitele pe care le depasesc. Pentru ele, controlul este sinonim cu siguranta. Nu concep aparitia schimbarilor in viata copiluilui, deoarece odata cu schimbarile simt ca pierd controlul, iar acest lucru nu le face sa se simta bine.

Si mai grav este ca nu vor putea intelege ca gresesc daca li se atrage atentia. Si asta deoarece mamale toxice isi exercita adesea controlul gandindu-se ca in momentul in care fac asta isi arata dragostea pe care le-o poarta copiilor.

Aceasta obsesie de control, justificata prin dragoste, este cel mai grav act de supraprotejare. Prin acesta comportament copiii nu mai devin autonomi, isi pierd curajul si ajung foarte greu sau deloc la o maturitate deplina. In plus, copiii crescuti in acest stil nu vor fi capabili sa invete din propriile greseli.

3. Proiectia dorintelor neimplinite asupra copiilor

Mamele toxice folosesc adesea expresii precum: „Vreau sa ai ceea ce eu nu am avut”, „Nu vreau sa faci greselile pe care le-am facut eu”, “Vreau sa reusesti sa faci ceea ce eu nu am putut” .

De cele mai multe ori mamele toxice proiecteaza asupra copiilor propriile lor dorintele neimplinite. Nu se intreaba niciodata daca dorintele lor sunt si dorintele copiilor si nu le ofera niciodata optiunea de a alege. Mai mult, se gandesc ca facand asta isi arata dragostea fata de copii, insa acest tip de iubire este o iubire falsa, din interes.

Cum sa faci fata unei mame sau unei alte rude „toxice”?

In primul rand trebuie sa fii constient ca acest ciclu de toxicitate trebuie rupt. Ai trait mult timp in el, stii ranile pe care le-a lasat asupra ta si esti consient ca trebuie sa-ti deschizi aripile si sa-ti urmezi propriile visuri si dorinte pentru a fi fericit. Nu va fi usor, insa trebuie sa inveti sa spui “NU” si sa ridici un zid pe care nimeni nu ar trebui sa-l treaca.

Chiar daca este mama ta sau o ruda la care tii si stii ca a spune adevarul despre ceea ce simti ii va face rau, este important sa spui adevarul pentru a-ti putea trai propria viata. Este vorba despre stabilirea unor limite, trasate foarte clar, pe care aceasta sa nu le treaca. Si la fel de important este sa stie ca nu vrei sa fii din nou ranit.

In plus, este important sa recunosti tentativele de manipulare la care mamele toxice apeleaza, deoarece unele sunt atat de subtile incat cu greu pot fi observate. Si cel mai important nu cade prada victimizarilor, deoarece singura victima in aceasta ecuatie esti tu.

Sursa: https://lamenteesmaravillosa.com/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre