Cand copilul tau spune "Te urasc!"

/ / Modificat: 2020-02-06
Cand copilul tau spune

Copiii spun cele mai Indraznete lucruri. Micile neintelegeri amuzante sau cuvinte stalcite care te amuza. Dar uneori, micutii spun si "Te urasc!" Si atunci te blochezi. Nu stii cum sa reactionezi. 

Sa auzi "Te urasc" de la persoana pe care o iubesti cel mai mult pe lume si pentru care ai indura orice, nu-ti pica deloc bine. Este socant, dureros, lipsit de respect. Pentru unii dintre noi, o insulta ca aceasta poate fi cutremuratoare. Ce spui tu este chiar asa? Oare, am gresit cu ceva?

De ce spune copilul "Te urasc!"

Psihlogul Eileen Kennedy-Moore spune ca a observat ca cei mici spun deseori "Te urasc!" in perioada prescolara sau in primii ani de scoala, probabil pentru ca aici isi aud colegii pronuntand aceasta expresie si invata ca acest cuvant, "ura" detine puterea.

"Este cel mai socant lucru la care se poate gandi unj copil si pe care poate sa-l spuna. Daca vrei ca micutul tau sa nu-l mai repete, arata-i ca esti suparat sau spune-i ca expresia aceasta te-a intristat foarte tare. Arata-i copilului tau ca cuvintele lui au putere supra ta," afirma psihologul Eileen Kennedy-Moore, pentru Romper.

Dar, in timp ce vorbesti despre propria furia sau parerile de rau este putin probabil sa va fie de folos, dar vorbind despre sentimentele lui poate fi un pas inainte.

"Ceea ce trebuie sa facem in calitate de parinti este sa acordam atentie sentimentelor si nu cuvintelor. Treceti dincolo de comentariu, recunoasteti sentimentul si abordati situația. Recunoscand furia lui, copilul se simte auzit si ii ofera ocazia sa se calmeze. Aceasta metoda modeleaza, de asemenea, o modalitate prin care poate vorbi despre sentimentele lui intr-un mod mai constructiv," precizeaza Kennedy-Moore.

Dar poate te intrebi: procredez asa ca sa fie bine pentru el, dar ce zici de sentimentele mele ranite? Copilul meu a spus ca ma uraste! Nu conteaza sentimentele mele?!

"Cu siguranta ar fi ingrozitor daca copiii nostri ne-ar ura pentru totdeauna si intotdeauna. Dar nu asta simt. Sunt doar suparati pe moment," spune Kennedy-Moore.

Asa ca respira, fa un pas inapoi si aminteste-ti ca, desi emotiile copilului sunt puternice, nu sunt permanente.

Sursa: romper.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil Psiholog

Articole recomandate

Citeste si despre