Psihologul Mihail Labkovsky, despre cum sa cresti un copil: "Sa ai grija pentru ca micutul tau sa fie imbracat si satul- asta nu este educatie"

/ / Modificat: 2019-02-22
Psihologul Mihail Labkovsky, despre cum sa cresti un copil:

Mihail Labkovsky, un renumit psiholog de familie, cu 30 de ani de experienta si cu sfaturi foarte eficiente despre cei mici, vorbeste despre lucrurile simple, dar importante, peste care parintii trec cu usurinta cand cresc un copil.

1. Daca esti un om nefericit, nu vei putea sa ai nicidecum o relatie cu copilul, astfel incat el sa fie fericit. Cand parintii sunt fericiti, nu este nevoie de altceva.

2. Multi considera ca sunt probleme doar cu copiii. Si se mira atunci cand intr-o familie cresc doi copii absolut diferiti: unul increzut in sine, cu reusite, un luptator adevarat, altul – un ratat complexat, vesnic smiorcait si agresiv. Aceasta inseamna ca unuia dintre ei nu i-a fost acordata sufiecienta atentie. Acesta era mai sensibil , avea nevoie de mai multa dragoste, dar parintii nu au observat acest lucru.

3.  Cum te comportati cu copilul tau cand este mic, asa se va comporta si el cu tine cand va fi  adult.

4. Ingrijorarea excesiva pentru notele proaste de la scoala este doar reflectia atitudinii celor maturi. Daca parintii reactioneaza adecvat, normal la un esec si spun: "Dragul meu, nu te întrista," atunci si copilul va fi linistit, stabil, se va echilibra la invatatura si va gasi un domeniu in care va reusi.

5. Scoala nu ar trebuie sa il invete atat de multa matematica si literatura, cat insasi viata. La scoala e important ca un copil sa nu invete doar teorie, ci si practica: capacitatea de comunicare, de construire a relatiilor, sa raspunda pentru sine, pentru faptele sale, sa-si rezolve problemele, sa-si gestioneze timpul etc. Aceste abilitati il vor ajuta sa faca fata provocarilor vietii. 

6. Sa te ingrijesti pentru ca micutul tau sa fie imbracat si satul - asta nu este educatie. Din pacate, multi parinti se limiteaza la asta.

7. Daca in scoala primara copilul tau nu se descurca cu programul, daca esti nevoit sa petreci mai mult timp cu el la teme, problema nu e la copil, ci la scoala. Mai dificil nu inseamna mai bine! Copilul nu trebuie sa se obosească in exces, incercand sa tina pasul cu programul propus de pedagogi. In clasa intai, tema pentru acasa ar trebui facuta in 15- 45 de minute.

8. Sa pedepsesti  copiii este necesar uneori. Dar trebuie sa separi copilul de fapta lui.Daca ai satbilit cu el ca atunci cand ajungi de la serviciu sa aiba temele facute, sa-si faca curat in camera, dar nu a facut nimic  din toate astea si sta cu nasul in tableta, nu trebuie sa incepi sa tipi la el. Cel mai bine este sa te apropii de el zambind si fara pic de agresivitate si sa-i spui: "Eu te iubesc mult, dar tableta nu o vei mai primi o saptamana." Astfel copilul si-a primit pedeapsa prin luarea tabletei.

9. Nu trebuie sa traiesti viata in locul copiilor, hotarand ce trebuie sa faca sau sa nu faca, sa le rezolvi problemele, sa ii presezi cu ambitiile si asteptarile tale. Ei cum si cand vor trai?

10. Copilului trebuie sa-i dai bani de buzunar inca de la 6 ani. Nu este nevoie de sume mari, ci sume mici, pe care sa le gestioneze singur. Si e important ca banii sa nu devina instrumentul manipularii.

11. Copilul trebuie sa simta ca in familie este iubit, respectat si toti au incredere in el. In acest caz el nu va intra intr-un anturaj rau si va evita tentatiile pe care nu le evita cei cu o situatie incordata in familie.

12. Dezordinea din camera adolescentului corespunde cu starea lui interioara. Cere-i sa faca curat atunci cand lucrurile lui ajung si prin alte camere.

13. Este nevoie sa vorbesti cu copiiii despre viata, dar nu despre faptul cum trebuie sa traiasca. Daca parintele vorbeste cu copilul numai despre probleme, atunci el chiar are o problema.

14. A educa un copil nu inseamna sa-l inveti cum sa traiesca. Asta nu functioneaza. Copiii se dezvolta prin analogie, observand faptele parintilor.

15. Copilul trebuie sa simta ca parintii lui sunt oameni buni si puternici. Care il vor sustine, sau il vor refuza in unele cazuri, dar important este ca ei sa-l iubeasca.

16. In conversatia cu copilul, nu-i rani personalitatea, nu il critica, nu iesi din cadrul analizei faptei lui. Nu ii spune: "esti rau," dar "cred ca eu nu am procedat corect." Foloseste formulari de genul: "mie imi place atunci cand tu..." sau "mie nu-mi place atunci cand ..." "Eu nu as vrea ca tu …”

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Psiholog Educatie

Articole recomandate

Citeste si despre