5 fraze toxice pe care le-ai auzit adesea in copilarie si pe care nu vrei sa le mai auzi vreodata

/ / Modificat: 2022-10-03
5 fraze toxice pe care le-ai auzit adesea in copilarie si pe care nu vrei sa le mai auzi vreodata

 Exista fraze care dor si care au un impact deosebit asupra copilariei (chiar daca in copilarie nu ne dam seama de acest lucru). Cu totii ne amintim probabil fraze care ne-au fost spuse in timpul scolii, de parinti sau profesori si pe care nu dorim sa le mai auzim vreodata, cu atat mai mult sa le auda copiii nostri. 

Copilaria este o etapa cruciala pentru dezvoltarea viitorilor adulti, iar unele fraze rostite la nervi de profesori sau chiar de parinti, nu fac decat sa duca la o limitare a dezvoltarii, la scaderea stimei de sine si a increderii. Iata care sunt frazele pe care multi dintre noi le-am auzit in copilarie si pe care nu ne dorim sa le mai auzim.

1. "Nu vei obtine niciodata o diploma".

Numai cuvantul "niciodata" este determinist, ceva ce nu ar trebui spus niciodata unui copil, si este, de asemenea, o propozitie care vorbeste despre un viitor pe care nimeni nu il poate cunoaste.

Ca sa nu mai vorbim de raul pe care il poate face o astfel de propozitie, care ii da copilului sau adolescentului impresia ca nu se pricepe la invatat (cand nu trebuie sa fie neaparat asa; de altfel, exista mult mai multi factori care intervin atunci cand vine vorba de obtinerea unei diplome, cum ar fi motivatia sau perseverenta).

2. "Nu vei obtine nimic niciodata"

O alta fraza toxica pe care multi dintre noi au auzit-o de la un profesor este aceasta. Si, mai mult, sa o auda de la un parinte este si mai rau. In plus, este o fraza care vorbeste despre viitor. Sunt profesorii sau parintii ghicitori? Pe scurt, este o alta fraza distructiva care poate fi instalata in inconstientul unui copil pana cand acesta va ajunge sa creada ca este adevarata.

3. "Nu esti bun la matematica"

Frazele care fac aluzie la capacitatile cognitive ale copiilor sunt, de asemenea, foarte daunatoare. O fraza ca aceasta este interpretata ca vorbind despre inteligenta logica, cand stim foarte bine ca exista mai multe tipuri de inteligenta, asa cum am vazut mai sus.

Si, pe de alta parte, chiar daca ar fi asa, iar acel copil ar avea probleme la matematica (sau la orice alta materie), ce rost ar avea sa i se spuna in acest fel? Ar fi mai util sa le spunem cum sa isi foloseasca punctele forte, de exemplu, pentru a-I ajuta sa evolueze armonios.

4. "Saracii tai parinti"

In fata unui comportament neadecvat, profesorii foloseau adesea fraza precum “Saracii tai parinti" sau “Vai de parintii tai”, ca si cum ar fi vrut sa spuna ca nu stiu ei ce au acasa. 

Sunt fraze extrem de daunatoare, pentru ca il pot face pe copil sa creada ca este rau sau o povara pentru parinti. In realitate insa, copilul sau adolescentul poate ca nu stie cu adevarat sa-si gestioneze emotiile si se enerveaza usor, fiindu-i extrem de greu sa se controleze. 

5. "Esti prost"

Desi am normalizat acest tip de comentarii, este foarte grav sa-i spui unui copil ca este prost, deoarece acest adjectiv este foarte daunator (retine ca "prost" inseamna "lipsit de intelegere sau de ratiune"). In plus, spunandu-i unui copil ca este prost, sau ca este intr-un anumit fel, nu faci decat sa-i definesti comportamentul, acesta ajungand sa creada ceea ce i se spune si sa se comporte ca atare.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fraze copii

Articole recomandate

Citeste si despre