Frica de ace a copilului. Cum il poti ajuta sa o depaseasca

/ / Modificat: 2021-12-30
Frica de ace a copilului. Cum il poti ajuta sa o depaseasca

Frica de ace, este o teama comuna a copiilor. Prin urmare, daca prichindelul tau sufera de aceasta teama de ace, trebuie sa stii ca este un lucru comun.

Frica de ace apare, deoarece copiii trebuie sa fie supusi la mai multe intepaturi in primii ani de viata, cand se efectueaza schema obligatorie de vaccinare. Pe langa acestea, multi altii ajung sa faca injectii in urma infectiilor bacteriene suferite la varsta copilariei.

Atat intepatura, cat si serurile administrate, pot provoca dureri. Daca au avut si experiente neplacute in ceea ce priveste modul in care au fost tratati de cadrele medicale in timpul procedurii, atunci aceasta teama creste cu atat mai mult. Daca si micutul tau se numara printre cei carora le este frica de ace si injectii, iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa depasiti cu usurinta aceasta perioada.

1. Pregateste-ti copilul

Este important ca inainte de a merge la cabinet sa ii spui copilului care este motivul vizitei. De asemenea, daca stii ca urmeaza sa faca un vaccin, trebuie sa-i explici cum il ajuta acesta, dar si durerea din timpul vaccinului este mult mai mica decat cea pe care o va suferi daca nu se vaccineaza si contacteaza boala respectiva, pentru care pot face tratamente dureroase pentru multe zile, cum se intampla, de exemplu, in cazul infectiei cu TBC.

Permite-I copilului sa-ti puna oricate intrebari doreste si raspunde-i calm la toate acestea. Nu ii pacali ca nu vor simti nimic si ca totul va trece repede, deoarece nu faci decat sa ii pierzi increderea.

Daca ai un copil mic, care nu stie ce este aceea o injectie, va puteti juca impreuna de-a doctorul acasa, si poti face injectii papusilor pentru a ii arata ce inseamna acest lucru.

2. Explicati beneficiile

Dupa cum spuneam si mai sus, explicarea beneficiilor vaccinului este foarte importanta pentru copil. Acesta trebuie sa inteleaga de ce este necesar si cum il poate ajuta pe el si pe cei din jur. In cazul in care nu ii spui aceste lucruri, copilul va percepe vaccinul ca pe o pedeapsa sau ca pe un lucru nedrept.

3. Distrage-i atentia

In timpul vaccinului, incearca, in masura in care poti, sa-i distragi atentia de la seringa. Este una dintre cele mai eficiente masuri, indiferent de varsta, de reducere a durerii, deoarece stresul se reduce si face procedura mult mai usoara.

Ii poti pune pe telefon desenul animat preferat, sau un alt clip video la care sa se uite cat timp se afla in cabinetul medical. Cu cat, in mod normal, nu I se ofera accesul la astfel de dispozitive, cu att va fi mai atras de acestea, ignorand ceea ce se intampla in jurul lui.

4. Nu minimalizati frica lor

Exista copii care, chiar daca sunt "mari", inca se tem cu adevarat de ace. Nu trebuie sa facem greseala de a-i ridiculiza si de a le spune “esti prea mare sa te mai temi”, “trebuie sa fii curajos acum” sau “lasa ca nu o sa simti nimic”. Aceste lucruri nu ii ajuta cu nimic. Din contra, le vor creste anxietatea si mai mult.

In aceste cazuri trebuie sa le validezi frica si sa ii intelegi, insa, in acelasi timp sa ii ajuti sa-si depaseasca aceasta temere.

5. Evita sa faci vaccin unui copil care doarme

Tentatia poate parea mare, insa vaccinarea unui copil care doarme este o greseala enorma care nu face decat sa-I induca teama de ace si de doctor.

In cazul bebelusilor, este mai bine ca acestia sa fie in brate in momentul punctiei, iar in cazul copiilor mici, mai bine in pozitie verticala, asezati pe targa sau, mai bine, in bratele parintilor, tinandu-i ferm, dar cu blandete.

In cazul adolescentilor este recomandata pozitia sezanda, deoarece combina avantajele psihologice ale pozitiei drepte a trunchiului, prevenind in acelasi timp riscul de rau de miscare cauzat de ridicarea din pozitia culcat sau in picioare.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre