Copilul meu nu vrea niciun cadou de Craciun: ce se intampla?

/ / Modificat: 2021-12-06
Copilul meu nu vrea niciun cadou de Craciun: ce se intampla?

Craciunul este unul dintre momentele preferate ale copiilor, iar mare parte din entuziasmul lor este tocmai cel al primirii cadourilor. Toti copiii fac din timp liste pentru Mos Craciun, uneori interminabile, iar in seara de 24 decembrie, in ajun de Craciun, stau cu speranta in asteptarea Mosului.

Prin urmare nu este de mirare ca cei mai multi parinti ajung sa se ingrijoreze daca copilul lor nu voreste niciun cadou de Craciun. Este important insa sa stii ca exista numeroase motive pentru care se intampla acest lucru si, in majoritatea cazurilor, nu exista nicio problema grava de fond.

Cu toate acestea, este recomandat sa fii atenti la unele semne pe care copilul le-ar putea transmite. Orice schimbare in comportamentul sau atitudinea unui copil trebuie luata in considerare, deoarece copiii nu sunt intotdeauna capabili sa explice deschis ce li se intampla. De multe ori, este suficient ca un adult sa ii asculte si sa ii ghideze.

De ce nu vrea copilul meu niciun cadou de Craciun?

Motivele pentru care un copil nu vrea un cadou de Craciun, fara sa-l expuna, gen “nu vreau nimic pentru mine, vreau sa-I aduca fratelui mai mic/ copiilor saraci”, pot fi multiple:

1. Tulburari de dispozitie

Daca un copil nu vrea cadouri de Craciun, este posibil ca acesta sa aiba o tulburare de dispozitie. Depresia sau distimia se manifesta, printre alte simptome, prin apatie generalizata, dezinteres si lipsa de entuziasm.

In acest caz, copilul poate fi incapabil sa se bucure de alte activitati care erau placute anterior. In plus, acesta poate avea tulburari de somn si de apetit, probleme de concentrare, iritabilitate si ganduri negative.

Este putin probabil ca o astfel de tulburare sa fie cauza pentru care un copil mic nu doreste cadouri de Craciun, insa este mai frecventa in cazul adolescentilor. Cu toate acestea, analizeaza atitudinea si comportamentul si, daca depistezi oricare dintre semnele de mai sus, nu ezita sa consulti un specialist.

2. Nu stiu ce sa ceara

Cand se apropie sezonul Craciunului, copiii sunt bombardati de reclame si cataloage de jucarii. Oferta este atat de larga incat, uneori, se pot simti coplesiti de infinitatea de optiuni. In aceasta situatie, este bine sa il incurajezi pe copil sa se gandeasca la activitatile si hobby-urile lui preferate si sa ii indrumi catre optiuni de cadouri care ii pot incuraja aceasta latura. In acest fel le va fi mai usor sa faca alegeri.

3. Au o singura optiune si nu vor altceva

Uneori copiii isi pot dori foarte mult un lucru, iar in cazul in care acesta este refuzat de parinti, fie din cauza costurilor ridicate, fie pentru ca nu este adecvat varstei copilului, micutul nu isi va mai dori altceva.

In acest sens este important sa-i explici ca Mos Craciun aduce doar cadouri potrivite varstei copiilor, si ca nu aduce cadouri scumpe, deoarece trebuie sa cumpere daruri pentru toti copiii din lume si este posibil ca ce isi doreste el sa nu poata fi achizitionat de Mos Craciun. Prin urmare, este important sa ii spui sa treaca pe lista mai multe lucruri pe care si le doreste, si poate, cine stie, Mosul il va alege chiar pe cel dorit de el.

Ce sa faci daca un copil nu vrea un cadou de Craciun?

De multe ori, copiii si adolescentii care spun ca nu-si doresc nimic de Craciun, fie din apatie, fie pentru ca nu stiu ce sa-si doreasca, fie pentru ca au deja tot ce le trebuie. La urma urmei, oferirea de cadouri este un mod de a arata afectiune, consideratie si interes pentru ceilalti. Valoarea acestor cadouri consta, mai presus de toate, in a sti ca exista alti oameni care ne apreciaza si care investesc timp si bani pentru a ne oferi ceva care ne face fericiti.

Astfel, este intotdeauna un lucru bun sa ii oferi copilului un cadou, chiar daca este o surpriza pentru el si a decis ca nu are nevoie. Poate fi un joc de societate, de care sa va bucurati impreuna in zilele de Craciun, carti pe care stii ca le adora (mai ales daca adora sa citeasca), dulciuri sau, in cazul adolescentelor, produse cosmetice.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Craciun copii Cadouri

Articole recomandate

Citeste si despre