Cele 3 greseli de parenting care ii fac pe copii sa devina materialisti

/ / Modificat: 2021-10-25
Cele 3 greseli de parenting care ii fac pe copii sa devina materialisti

Un studiu din 2015 publicat în Journal of Consumer Research a descoperit că multi dintre copiii care au devenit materialiști au adoptat două credințe principale: deținerea unor lucruri de înaltă calitate, precum și a unui număr de bunuri materiale.

Achiziționarea anumitor produse îi face pe oameni mai atractivi?

Desigur, majoritatea părinților nu le insuflă intenționat copiilor aceste convingeri. În schimb, copiii dezvoltă aceste convingeri pe baza stilului parental și a practicilor de disciplină ale părinților, precum și a ceea ce a fost discutat adesea în casa lor.

Studiul a constatat că părinții calzi și iubitori contribuie adesea la o atitudine materialistă. Însă copii care au crescut în case în care s-au simțit respinși erau, de asemenea, susceptibili de a fi materialiști.

Un copil care a simțit că părinții săi au fost dezamăgiți de el, de exemplu, poate căuta alinare în posesiunile sale materiale. Sau, un copil care nu petrece mult timp cu părinții săi poate face față singurătății folosind jucăriile și electronicele sale. Cercetătorii au descoperit că trei practici parentale principale contribuie la convingerile materialiste la copii.

Recompensarea copiilor: Gestul de a plăti copilul pentru note bune sau de a-i promite un smartphone nou dacă se descurcă bine la fotbal îl poate învăța că bunurile materiale sunt scopul suprem.

Oferirea de cadouri: A-ți copleși copiii cu daruri în semn de iubire îi poate învăța că a fi iubit înseamnă a primi cadouri. 

Luarea bunurilor: Transmiterea mesajului că a fi despărțit de bunurile tale este o pedeapsă ar putea să-i învețe pe copii că au nevoie de bunurile materiale pentru a se simți bine.

Cum să diminuezi materialismul

Vestea bună este că există câțiva pași pe care îi puteți face pentru a împiedica copilul  să devină materialist. Nu trebuie să il pentru a-l împiedica să devină materialist.

Este sănătos să oferim copilului cadouri, dar asta nu înseamnă că trebuie să le cumperi tot ce se află pe lista lor sau că trebuie să le dai tot ce își doresc.

Este, de asemenea, o idee bună să îi luați privilegiile. Și, uneori, cea mai logică consecință poate însemna să îi luați copilului bunurile de preț, cum ar fi un smartphone sau o bicicletă.

Dar este important să vă asigurați că aceasta nu este singura consecință negativă pe care o impuneți vreodată. Iată alte câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a impiedica sentimentul de îndreptățire:

Încurajați recunoștința: Învățându-vă copilul să fie recunoscător pentru ceea ce are, îl va împiedica să creadă că nu poate fi fericit dacă nu are mai mult.

Concentrează-te pe timpul de calitate: Mai degrabă decât să îi oferiți copilului cadouri, participați împreună la activități simple. Faceți o plimbare, jucați-vă în parc sau jucați jocuri de societate împreună. Cheltuiți mai mulți bani pe experiențe, mai degrabă decât pe cadouri.

Fiți un model de generozitate: Copilul va învăța mult mai mult din acțiunile parintilor., decât din cuvintele lor. Arătați-i copilului că sunteți o persoană bună și generoasă, care prețuiește mai mult oamenii decât lucrurile. Donați în scopuri caritabile, faceți voluntariat pentru o organizație și vorbiți des despre bunătate.

Articole recomandate

Citeste si despre