Borcanul cu calm. Cum il poti realiza acasa si cum il ajuta pe copil sa depaseasca crizele de furie

/ / Modificat: 2021-12-04
Borcanul cu calm. Cum il poti realiza acasa si cum il ajuta pe copil sa depaseasca crizele de furie

Ai auzit de “borcanul cu calm”? Cunoscut si ca “sticla cu calm” este un mecanism care ii ajuta pe copii, in special pe copiii mici, sa se calmeze, cu atat mai mult cu cat capacitatea acestora de a verbaliza ceea ce simt este limitata.

Accesele de furie sunt o parte normale si importanta a dezvoltarii lor. Insa, cu toate acestea, adevarul este ca uneori pot fi foarte dificil de gestionam. Tocmai de aceea borcanul cu calm vine in ajutorul vostru.

Ce este borcanul cu calm?

Borcanul cu calmului nu este altceva decat un borcan sau o sticla umplut cu apa si sclipici. Dar, in scopuri practice, este mult mai mult, deoarece este un instrument care, atunci cand este bine folosit, poate ajuta un copil sa se calmeze si sa se relaxeze.

Desi este deosebit de util pentru copiii mici, borcanul cu calm ar putea ajuta si adolescentii cu anxietate sau stres, precum si adultii, asemeni oricarui alt instrument de meditatie sau relaxare.

Cand se utilizeaza?

Este foarte important de retinut ca acest instrument nu trebuie folosit niciodata ca o pedeapsa. Borcanul cu calm este o resursa bazata pe respect si acompaniament emotional.

Astfel, acest borcan sau sticla poate fi oferit copilului atunci cand acesta are un acces de furie sau este suparat si nu poate fi consolat in niciun mod. In aceste momente, copilul este incapabil sa rationeze sau sa asculte, asa ca este necesar ca mai intai sa constientizeze starea lor emotionala, iar apoi sa se relaxeze cu un instrument care sa il ajute sa isi canalizeze frustrarea.

Acest instrument ii ajuta si pe parinti sa se relaxeze si le permite sa se apropie cu mai mult respect de copiii lor in momentele tensionate.

Cum se utilizeaza?

Copiii pot face adevarate crize de furie atunci cand nici nu te astepti, mai ales daca sunt inca mici si nu au capacitatea de a-si exprima emotiile intr-un alt mod.  Borcanul sau sticla cu calm este un instrument inspirat de Montessori care are ca scop sa ii ajute pe copii sa isi gestioneze emotiile prin concentrare, respiratie si sprijin emotional.

Nu este o pedeapsa si nu trebuie perceput in acest mod!

Pentru a avea efectul dorit, borcanul cu calm nu trebuie sa devina o pedeapsa si nici nu trebuie perceput de copil ca atare. 

In aceste momente tensionate, adultii din viata copilului trebuie sa actioneze cu mult calm si sa constientizeze ca santajul, strigatele si amenintatile nu ajuta la rezolvarea problemei. Din contra, acestea vor afecta in mod negativ dezvoltarea copilului.

Cum sa faci propriul borcan cu calm

Sticla sau borbanul cu calm poate fi realizat foarte usor acasa. Tot ce trebuie sa ai este sclipici intr-o culoare atractiva sau culoarea preferata a copilului. Este indicat ca recipientul folosit sa se inchida foarte bine, astfel incat copilul sa nu-l poata deschide. De asemena, in cazul copiilor mici, este indicat sa folosesti o sticla din plastic, care sa nu se sparga in momentul in care este lovita sau aruncata. 

Pentru realizarea acestuia vei avea nevoie de:

  • sticla din plastic, transparenta;
  • apa calda sau fierbinte;
  • adeziv lichid transparent (lipici);
  • sclipici colorat;
  • colorant alimentar pentru a da culoare apei;
  • silicon fierbinte pentru a sigila capacul, astfel incat copilul sa nu-l poata deschide.

Adauga toate ingredientele in sticla si inchide bine capacul. Agita continutul astfel incat sa devina omogen si ofera-i-l copilului in momentele in care are accese de furie. 

Foto: thisishowwebingham.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre