Copilul tau este dependent de tableta? Ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2020-07-18
Copilul tau este dependent de tableta? Ce trebuie sa stii

Din ce in ce mai multi parinti se confrunta cu o problema majora. Copiii devin dependenti de tableta sau telefon. Este normal ca cei mici sa aiba acces la aceste dispozitive, unde se pot accesa jocuri adecvate varstei lor, insa de la a se juca o ora pe zi si pana la a petrecere ore in sir in fata tabletei este o cale lunga.

Este normal ca tehnologia sa-i fascineze pe copii. Acestia cresc inconjurati de tehnologie, in timp ce noi am avut tangente cu tehnologia la varste inaintate. Acum, jocurile video fac parte din viata copiilor, fie ca este vorba despre tableta, telefon, calculator sau chiar console. Prin urmare nu este de mirare ca unii copii ajung dependenti de aceste dispozitive petrecand ore in sir in fata tabletei, a telefonului sau a calculatorului. Iar aceasta dependenta este o provocare in plus pentru parinti.

Odata ce devin dependenti de tehnologie, copiii pot ajunge sa ignore absolut tot ce ii inconjoara, iar cei de varste scolare vor neglija studiile in favoarea tehnologiei.

Prin urmare, parintii trebuie sa fie atenti la semnele pe care copiii le arata in utilizarea acestor dispozitive, pentru a preveni sau a determina o posibila dependenta si pentru a actiona in consecinta, daca este cazul.

Semnele dependentei de tehnologie in cazul copiilor

  1. Copiii incep sa minta. Acestia spun adesea ca nu se joaca si asteapta orice moment de neatentie din partea parintilor pentru a scoate dispozitivele de unde le-au ascuns pentru a continua sa le foloseasca.

  2. Anxietate si depresie. In momentul in care parintii le limiteaza accesul la folosirea dispozitivelor electronice, copiii incep sa manifeste simptome de anxietate si chiar depresie.

  3. Lipsa motivarii. Copiii isi pierd orice motivare pentru activitatile recreative care inainte le facea placere si isi dedica timpul doar dispozitivelor electronice.

  4. Consecinte rezultate din timpul petrecut pe tableta sau alte dispozitice electronice. De multe ori, dependenta de tehnologie are consecinte asupra vietii copiilor. Cele mai usor de remarcat sunt performante scazute la scoala si lipsa nevoii de socializare.

  5. Schimbari comportamentale. In anumite cazuri pot aparea schimbari comportamentale, cu tendinta spre irascibilitate sau agresivitate, manifestate in functie de varsta copilului.

Ce trebuie sa faci daca ai un copil dependent de tehnologie

Ce trebuie sa stie fiecare parinte care se confrunta cu un copil dependent de tehnologie este ca acesta poate scapa de dependenta, insa parintii trebuie sa aiba rabdare. Asa cum dependenta nu a aparut peste noapte, nici nu va disparea peste noapte. Copilul va avea un drum lung de parcurs pana va scapa de aceasta dependenta si are nevoie de sprijinul si indrumarea parintilor.

Iata ce trebuie sa faci pentru a-ti ajuta copilul sa scape de dependenta de tehnologie:

  1. Stabileste limite. Este important ca parintele sa stabileasca cat timp poate avea copilul acces la tehnologie. De asemenea, este indicat ca locul de utilizare al telefonului sau tabletei sa fie indicat clar, astfel incat sa poti monitoriza activitatea acestuia in mediul online sau pentru a vedea daca jocurile sunt adecvate varstei.

  2. Este indicat ca un copil, in special un prescolar, sa nu fie proprietarul unei tablete, telefon sau console de jocuri, deoarece in acest caz va intelege ca are drepturi depline asupra acestor obiecte si poate face orice isi doreste. In momentul in care parintii ii fac pe cei mici proprietari de tableta, telefon sau alt dispozitiv electronic isi pierd din autoritate si va fi mai greu sa vindece o dependenta de tehnologie.

  3. Limiteaza treptat utilizarea tabletei sau a telefonului. Cand vine vorba despre  dependenta, accesul la tehnologie nu trebuie intrerupt brusc, ci treptat. In acest fel, copiii se vor obisnui treptat sa petreaca mai putin jucandu-se sau navigand pe internet.

  4. Ajuta copilul sa gaseasca activitati care sa ii ocupe timpul liber. Nu trebuie sa-l duci la cursuri de specialitate. Copilul poate invata sa picteze, sa deseneze sau sa se joace cu diverse jocuri de societate, atractive varstei lor. Cei mari pot fi indrumati spre lectura sau spre gasirea unei pasiuni.

  5. Fii un exemplu pentru ei. Este important ca parintii sa fie un exemplu pozitiv pentru cei mici. Daca lui ii restrictionezi accesul la tableta, dar tu iti petreci tot timpul liber in fata telefonului, copilul primeste un mesaj negativ, care ii transmite ca este perfect in regula sa faca acelasi lucru.

Sursa: https://eresmama.com/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre