5 comportamente ale copiilor pe care parintii trebuie sa le corecteze imediat

/ / Modificat: 2023-07-12
5 comportamente ale copiilor pe care parintii trebuie sa le corecteze imediat

Daca copiii ar veni cu un manual de instructiuni, totul ar fi mai usor, nu? Din pacate, nu este asa, iar noi, ca parinti, trebuie sa avem grija de ei, sa-i rasfatam, sa-i iubim, sa-i educam si sa le corectam comportamentul atunci cand este cazul. 

 

Copiii sunt cheia perfecta pentru schimbare si evolutie catre un viitor mai bun. Cu o educatie buna si prin puterea exemplului, aducem intelepciune si dragoste pe o planeta care are mare nevoie de ea. 

Cum putem face acest lucru? 

Printre altele, prin corectarea comportamentelor negative ale copiilor astfel incat sa devina adulti care promoveaza pacea, prietenia, respectul, valorile si tot ceea ce aduce beneficii pentru ei si mediul lor. Aici, parintii sunt adevaratii protagonisti, cei care, cu o educatie exemplara, isi pot indruma copiii sa devina adulti responsabili si empatici. Educarea si indrumarea copiilor nu este usoara si cu atat mai mult atunci cand viata te pune in circumstante complexe. 

Iata cateva comportamente ale copiilor pe care parintii trebuie sa le corecteze imediat 

Cuvinte urate sau gesturi dispretuitoare

Analizeaza modul in care copilul tau se joaca. Exista jocuri care, chiar daca par inocente, pot promova emotii si comportamente negative ale micutului tau si care normalizeaza si violenta, de exemplu, jocurile de lupta. Observa daca exista vreun fel de duritate, cuvinte urate sau gesturi dispretuitoare fata de ceilalti. Daca exista, nu ezita sa iei imediat atitudine si sa ii atragi atentia copilului tau, astfel incat sa nu mai repete astfel de gesturi. Cea mai buna solutie in aceste cazuri sunt dialogul si o buna comunicare emotionala.

Lipsa de respect fata de ceilalti

Ca parinte trebuie sa fii foarte atent la modul in care copilul tau se exprima fata de ceilalti. Poate parea o inocenta atunci cand copiii spun despre altii ca sunt rai sau prosti, insa aceste comportamente trebuie corectate imediat. Cand le permitem sa se exprime astfel despre ceilalti, le aratam ca este normal ca ceilalti sa se exprime astfel despre ei si ei sa creada ca e normala o astfel de atitudine care genereaza nesigurante viitoare.

Cer in loc roage 

Cum atrag atentia copiii: cer in loc sa roage! Daca au acest obicei, ii putem face sa inteleaga modul corect in care trebuie sa ceara pentru a obtine ceea ce doresc. Parintii nu trebuie sa cedeze in fata acestui comportament pana cand copilul nu invata cum trebuie sa actioneze in momentul in care isi doreste ceva. 

Nu arata empatie fata de ceilalti

Atunci cand ii respecti pe ceilalti si ei vor intelege la randul lor sa te respecte. De aceea, pentru a invata ce este empatia, parintii trebuie sa le arate copiilor respect. Sa ii invete sa respecte spatiul celorlati.

Dificultate in acceptarea greselilor sau mustrarilor

Daca copilul se simte atacat cand il certi si nu stie sa-si accepte greselile, se poate datora lipsei de stima de sine. Trebuie sa comunici cu el astfel incat emotional sa inteleaga de ce a gresit si cum ar trebui sa actioneze in fata unei critici, astfel incat sa isi corecteze comportamentul. 

Sursa: guiainfantil.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre