Secrete de parenting de la o mama - medic pediatru

/ / Modificat: 2020-08-28
Secrete de parenting de la o mama - medic pediatru

Orice mama isi doreste in secret sa ii spuna cineva toate ponturile de care are nevoie pentru a creste copii sanatosi si fericiti. Asa ceva probabil ca nu exista, dar sunt cateva lucruri pe care fiecare mamica le poate face pentru puiul ei.

O tanara mama, de profesie medic pediatru, a decis sa impartaseasca si altora experienta acumulata in ambele "domenii" si a facut o lista cu secrete de parenting pe care orice femeie si-ar dori sa le stie.

Dr. Tiffany Otto Knipe spune ca si medicina, si maternitatea, sunt arte care se invata mereu, in fiecare zi, si care trebuie imbratisate: "Sunt doctor de 11 ani, iar parinte doar de cinci si in fiecare zi invat cate ceva nou despre amandoua. Astfel am adunat zece cele mai importante lectii pe care le-am invatat pana acum".

Iata lista secretelor pe care orice mama are nevoie sa le stie pentru a avea copii fericiti si sanatosi.

Este important sa fii acolo!

Telefoanele inteligente, iPadurile, laptopurile s-au infiltrat in lumile noastre. Ne pot imbunatatii vietile, ne ajuta sa comunicam mai usor cu prietenii si cu familia oriunde pe glob, ne permit sa lucram din confortul casei noastre si multe altele. Dar aceste dispozitive pot de asemenea sa ne diminueze calitatea vietii si sa diminueze intentia de a ne conecta cu altii.

Trebuie sa ne deconectam de la aparate pentru a ne putea conecta cu copiii nostri. E o provocare, dar trebuie sa fie un tel pentru orice mama sa isi gaseasca timp in fiecare zi pentru a uita de telefon si a se dedica .

Fiecare copil este diferit!

Copilul tau va dormi, va manca, va merge, va inceta sa-si suga degetul si va folosi pana la urma olita. Dar o va face in ritmul lui, nu in ritmul in care au facut-o alti copii. Cresterea si dezvoltarea copilului este un proces, nu o competitie. Nu face niciodata comparatii intre copilul tau si alti copii, pentru ca fiecare este unic. Bucura-te de asta si nu-l forta sa creasca!

Cateodata, rabdarea este cel mai bun medicament!

Fie ca este vorba de o infectie, o indigestie, de facutul la olita, de primii pasi, uneori tot ce ai de facut este sa astepti. Se pot gasi metode de a face copilul sa se simta mai bine, dar nu exista mereu un medicament care sa repare ceva sau care sa accelereze procesele care noua ni se par lente. E greu sa iti vezi copilul suferind si in acele momente chiar si tu, ca mama, ai nevoie de incurajari. Cel mai bine este sa nu intri in panica, sa astepti ca lucrurile sa mearga mai bine si sa-l ajuti pe cel mic cu tot ce poti, dar mai ales sa-i oferi dragoste si alinare. Nu subestimati niciodata puterea acestor remedii!

Nu te supara cand un medic iti spune sa ai rabdare; corpul uman este o masinarie incredibila si copiii sunt rezistenti. Asa ca, intr-o lume in care totul trebuie sa se intample imediat, faceti loc pentru rabdare.

Nu e niciodata prea devreme pentru obiceiuri bune!

Fie ca vorbim despre disciplina somnului, a alimentatiei sau chiar despre maniere, nu este niciodata prea devreme sa incepi sa pui bazele unor deprinderi sanatoase si corecte. Acest drum incepe inca din prima zi de viata a copilului, pentru ca el va copia comportamentul adultilor. Fii bun si respectuos cu partenerul, iar copiii tai vor invata in mod natural sa se poarte la fel. Nu injura acasa, foloseste cat mai mult „te rog” si „multumesc” si fii modelul de care cel mic are nevoie.

Bucura-te de momentele petrecute impreuna!

Bucura-te de evenimentele mici, chiar si de cele rusinoase. Toate sunt frumoase si unice. Bineinteles ca ii sorbim din priviri si ii aplaudam cand fac primii pasi sau rostesc primul cuvant, dar momentele aparent marunte sunt cele care care ne ating corzile sufletului, daca ne facem timp sa le asimilam.

Asculta copilul cand canta poate fara noima, priveste-l cum aduna frunze de pe strada si se minuneaza de frumusetea lor. Umple-te de imbratisarile lui dinainte de culcare, de rasul lui si chiar si de intrebarile interminabile si uneori obositoare. Toate dau farmec si culoare vietii de parinte, asa ca nu lasati vreun moment sa va scape

Invata sa tolerezi si sa faci compromisuri!

Copiii au nevoie de reguli ferme si sa inteleaga consecintele incalcarii lor  (nu atinge aragazul, nu deschide usa la straini etc.), dar in multe cazuri conteaza mai mult spiritul decat litera.

Descopera ce conteaza pentru familia ta, defineste liniile, apoi lasa loc si nuantelor. Fie ca e vorba de o jumatate de ora in plus de uitat la televizor, fie de depasirea ocazionala a orei de culcare, alegeti cu grija momentele cand sa ramaneti fermi pe pozitii si cand puteti da dovada de flexibilitate.

Cere ajutor cand ai nevoie!

Parintii nu sunt supereroi, asa ca uneori s-ar putea sa aiba nevoie de o mana de ajutor de la altii. Apelati la familie, prieteni, vecini, colegi, la o bona sau la un medic atunci cand este cazul. Sa cresti un copil nu este usor si nimeni nu o face singur. Cu totii avem nevoie de ajutor si sprijin.

Da-ti voie sa gresesti!

Multe lucruri se invata in viata din greseli si este valabil si atunci cand esti parinte. Nu lasa vina sa te copleseasca atunci cand se intampla, ci invata din greseli si mergi mai departe, avand grija sa nu le repeti.

Distreaza-te!

A fi mama este cea mai grea distractie de care vei avea parte vreodata. Asa ca bucura-te de fiecare moment!

Taguri Mama Pediatru Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre