Sanatate copii: Artrita idiopatica juvenila - afectiunea care poate reduce autonomia copiilor

/ / Modificat: 2015-06-25
Sanatate copii: Artrita idiopatica juvenila - afectiunea care poate reduce autonomia copiilor

3 semne care ar trebui sa va duca imediat la medic

In Romania sunt in prezent cca 2,000 de copii diagnosticati cu Artrita Idiopatica Juvenila (AIJ), o boala autoimuna, cronica, caracterizata prin inflamarea persistenta a articulatiilor. Parintii sunt sfatuiti de specialisti sa urmareasca la copiii lor cele 3 semne tipice ale inflamatiei articulare: durere, tumefiere si limitarea miscarii. Aceste simptome pot fi usor confundate la copii, mai ales ca apar la o varsta la care acestia sunt foarte activi. Termenul "idiopatica" inseamna ca nu stim cauza bolii si "juvenila" inseamna ca simptomele apar inainte de varsta de 16 ani.

Diagnosticul de AIJ este pus de catre medicul pediatru in cazul in care debutul bolii este inainte de varsta de 16 ani, artrita dureaza mai mult de sase saptamani, iar cauzele sunt necunoscute. Artrita trebuie sa fie prezenta mai mult de sase saptamani, in scopul de a exclude formele de artrita temporara care ar putea urma infecţiilor virale. Prin urmare, diagnosticul de AIJ este bazat pe prezenta si persistenţa artritei si pe excluderea atenta a oricarei alte boli, prin anamneza, examen fizic si teste de laborator.

Dr. Mariana Stefan, medic primar – pediatrie si reumatologie pediatrica ne explica: "Pentru ca vorbim de o boala cronica, tratamentul nu duce la o recuperare imediata, ci doar la o ameliorare a simptomelor. Scopul tratamentului este de a permite copiilor sa duca o viata normala si de a preveni afectarea articulatiilor si organelor, in timp ce se asteapta remiterea spontana a bolii. Tratamentul se bazeaza in principal pe utilizarea de medicamente care inhiba inflamaÅ£ia si pe procedurile de reabilitare care pastreaza functia articulatilor si ajuta la prevenirea deformarilor. Terapia este complexa si are nevoie de cooperarea mai multor specialisti: reumatologi pediatri, chirurgi ortopezi, fiziokinetoterapeuti, oftalmologi. Sfatuim parintii sa consulte acesti specialisti si sa manifeste rabdare in relatia cu ei, pentru ca abordarea aceastei afectiuni necesita timp si construirea unei relatii de durata".

Dr. Alexis Virgil Cochino, medic specialist in alergologie si imunologie clinica afirma: "AIJ nu este o boala contagioasa si nu este o boala ereditara - deoarece nu poate fi transmisa de la parinţi direct la copiii lor. Cu toate acestea, exista unii factori genetici, in mare masura inca necunoscuţi, care cresc sansele unui individ de a dezvolta boala. Aceasta boala este multifactoriala, ceea ce inseamna ca este rezultatul unei combinatii intre factorii genetici si expunerea la factorii de mediu (probabil infectii). Le recomanam parintilor sa mearga la medic, pentru a identifica un diagnostic corect pentru copii si sa abordeze cu tact si calm aceasta situatie. Le intelegem ingrijorarea, dar ii sfatuim sa nu se invinovateasca, pentru ca aceasta boala nu apare din vina lor. Este pur si simplu o combinatie de factori, la care nu au contribuit cu absolut nimic."

Mai multe informatii despre afectiune si manifestarile ei este oferita de catre Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA. Aceasta pune la dispozitia publicului Ghidul "Artrita idiopatica juvenila pe intelesul parintilor" si carticica ilustrata "O calatorie de neuitat", care se distribuie gratis in Librariile Humanitas si care prezinta povestea baietelului pacient Alex si dorinta lui de autonomie intr-o excursie cu colegii lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre