Sa stai langa copilul tau pana adoarme inseamna sa iti asculti inima

/ / Modificat: 2020-02-03
Sa stai langa copilul tau pana adoarme inseamna sa iti asculti inima

Pentru multe mamici, sa adoarma copilul poate fi un proces lung si descurajant. Iti petreci ore in sir incercand sa-ti trimiti micutul pe taramul viselor, doar pentru ca el sa se trezeasca plangand si o iei de la capat. 

Te apuci si citesti si incerci sa aplici tot felul de tehnici despre care ai citit in cartile de parenting. Dar unii copii nu au nevoie decat de un singur lucru: ca mama lor sa stea langa ei.

Daca ar trebui sa ramai sau nu cu copilul tau pana adoarme, este un subiect foarte dezbatut in randul expertilor si al parintilor. Unii spun ca obiceiul de a sta cu micutul tau pana adoarme ii va strica sentimentul de independenta. Altii cred ca va ajuta la crearea unei legaturi mai stranse.

Ce spun cercetatorii despre statul cu cu copilul pana cand adoarme? 

Conform Centrului pentru Tulburari de Somn UCLA, una dintre cele trei probleme frecvente de somn la copiii mici este nevoia de ajutor ca sa adoarma. Acest lucru ar putea insemna sa stai intinsa langa el sau sa il duci in masina pentru a-i distrage atentia.

Copilul, la randul sau, invata sa asocieze persoana sau activitatea cu somnul, devenind astfel "perna lui" si sa nu poata adormi daca tu lipsesti.

Aceasta este cunoscuta sub denumirea de "asociere cu debutul somnului," potrivit specialistilor de la UCLA Sleep Disorders Center.

Este posibil ca micutul tau sa te doreasca alaturi de el, pentru ca te iubeste sau pentru ca este speriat sau ingrijorat. Dar unuii experti sustin ca obisnuirea copilului sa doarma singur si sa se linisteasca este vitala pentru cresterea si dezvoltarea lui. Altfel, exista temerea ca cel mic nu se va putea descurca singur atunci cand va creste.

Dar acest lucru nu este neaparat adevarat: cercetarile arata ca atasamentul nu dauneaza copilului tau. Conform unui studiu din 2012 publicat in "Korean Journal of Pediatrics," parentingul sensibil si receptiv ajuta micutul sa devina mai increzator, mai independent, mai stabil si mai sigur.

Asta nu inseamna ca fiecare parinte poate sau ar trebui sa se culce cu micutul lui pana cand adoarme. Este posibil sa nu fie cea mai buna varianta pentru acea familie. Atunci cand iti ajuti micutul sa-si stabileasca obiceiuri de somn mai bune, trebuie doar sa urmezi ceea ce iti spune inima ta iubitoare. Este cel mai bine pentru copilul tau.

"Imi dau seama de rolul crucial pe care il joc in viata micutului meu, nu doar la culcare, ci ca persoana care ii ofera incredere de-a lungul vietii. Eu sunt constanta lui. Sunt persoana la care se uita cand este speriat. Copilul meu se simte pur si simplu in siguranta cu mine. Deocamdata, ii pot oferi linistea sufleteasca ca totul este bine, ca se poate relaxa, ca poate respira adanc si poate dormi," a spus specialistul in somn, Rachel Gorton, pentru Motherly. 

Sursa: mother.ly

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn Copil Inima

Articole recomandate

Citeste si despre