Nu ai timp de sport? Iata 7 activitati distractive si simple de facut cu copilul tau

/ / Modificat: 2015-09-09
Nu ai timp de sport? Iata 7 activitati distractive si simple de facut cu copilul tau

Cu totii stim cat de importanta este miscarea pentru sanatate, atat a noastra, a adultilor, cat si a copiilor. Pentru a-i obisnui pe cei mici sa faca exercitii fizice zilnic si sa introduca aceste obiceiuri sanatoase in viata lor, este important sa incepem de la o varsta frageda si sa oferim un bun exemplu in acest sens.

Sedentarismul duce la aparitia a numeroase afectiuni, boli cardiovasculare, tulburari metabolice sau deviatii ale coloanei vertebrale. Copiii nostri risca mai mult decat noi sa cada prada sedentarismului pentru ca exista multe modalitati pentru ei de a se distra fara sa faca miscare.

Daca pentru noi timpul liber era asociat in mod automat cu jocuri precum prinselea sau ascunselea, pentru micutii nostri el inseamna televizor si jocuri pe calculator, pe tableta sau pe telefon. Aceste activitati nu necesita niciun fel de exercitiu fizic, ei avand la dispozitie distractie infinita chiar de pe canapea. Tocmai de aceea este vital sa le cultivam copiilor dragostea pentru sport.

O scuza pe care multi dintre noi o folosim pentru a explica lipsa exercitiilor fizice este timpul. Niciodata parca nu avem suficient timp si pentru putin sport, treburile zilnice ne acapareaza, iar seara cand ajungem acasa e ultimul lucru la care ne gandim. Noi iti aratam cateva activitati distractive pentru tine si copilul tau, care nu-ti vor lua prea mult timp si va vor aduce amandurora o multime de beneficii.

Incepe cu exercitii usoare

Daca nu ai mai facut exercitii fizice de ceva vreme, nu e cazul sa depui prea mult efort intr-un singur antrenament. Vei face febra musculara, iar a doua zi nu vei mai putea sa-ti mai duci la bun sfarsit treburile din cauza durerilor. Chiar daca ti se pare ca nu ai obosit si poti sa faci o ora intreaga de genoflexiuni, te asiguram ca in urmatoarea zi vei regreta aceasta decizie.

activitati_fizice_copii

Asadar, incepe cu activitati care implica miscare, dar care nu sunt foarte solicitante. Incepe cu o plimbare. Ia-l pe cel mic si faceti o plimbare prin parc, va va face bine amandurora.

Puneti-va pe dansat

Una dintre cele mai distractive activitati pe care le puteti face si care va vor face sa va ridicati de pe canapea este dansatul. Ia-l pe micut si dansati impreuna in living timp de 15 minute. O petrecere rapida cu muzica ritmata si dans va fi extrem de revigoranta si nu presupune un efort prea mare. Cu siguranta veti rade pe saturate in timp ce topaiti prin sufragerie, dar veti arde si calorii si veti avea o stare de spirit mult mai buna.

Participati la evenimente sportive impreuna

Inscrieti-va la evenimente precum cross-uri sau diverse curse. Astfel de evenimente va vor motiva sa va antrenati putin inainte si o veti face impreuna astfel incat distractia e garantata. Indiferent de varsta copilului tau, aceste evenimente sunt solutia perfecta pentru el de a lasa deoparte jocurile video. Daca esti mama de adolescent, puteti face o echipa la o cursa cu obstacole ceva mai complicata si sa depuneti efort impreuna pentru a ajunge pe primul loc.

Treburile casnice

Toate activitatile pe care le facem in casa - aspirat, sters, spalat - implica si miscare. Puteti face impreuna aceste treburi si veti face si cateva exercitii cu aceasta ocazie. In plus, vei avea parte si de ceva ajutor la curatenie si veti face impreuna casa sa straluceasca.

activitati_familie_3

In acelasi timp, poti renunta de cateva ori pe saptamana la masina sau mijloacele de transport in comun atunci cand mergi la cumparaturi. Fa o plimbare cu cel mic pana la piata sau la supermarket, este un prilej excelent sa faceti putina miscare si sa petrecti timp impreuna.

Sport la locurile de joaca

Cand mergeti la locurile de joaca din parc nu alege sa stai pe o banca urmarindu-l cu atentie de acolo. Implica-te in joaca lui. Alergati prin parc, dati-va in leagane impreuna. Cu siguranta lui ii va face placere sa te aiba drept tovaras de joaca, iar cu aceasta ocazie mai arzi si tu cateva calorii.

Ia si mingea la tine si jucati cateva pase, alergati dupa minge. Puteti sa va jucati in parc si badminton, puteti sari coarda impreuna sau puteti sa va jucati cu un frisbee. E suficient sa dedici o ora pe zi acestor activitati.

Bicicleta si rolele

Ai dificultati in a-l convinge pe cel mic sa renunte timp de o ora la jocurile pe calculator? Fa-i cadou o bicicleta sau o pereche de role, ia si pentru tine si mergeti impreuna la o plimbare pe doua roti. Este o activitate placuta ce va va pune in miscare metabolismul.

Faceti exercitii acasa

Cumpara un DVD cu un program de exercitii de fitness sau vizioneaza online clipuri cu astfel de exercitii si faceti impreuna in living o sesiune de exercitii dupa ghidajul oferit de antrenor.

Poti face aceste exercitii dimineata, inainte sa incepi treburile casnice sau inainte sa pleci la birou, sau seara, dupa cina. Este o modalitate ieftina de a face sport cu micutul si nici nu ai nevoie de prea mult timp pentru ea, deoarece programele dureaza in medie 40 de minute.

Importanta sportului in viata copiilor

Medicii pediatri spun ca pentru o dezvoltare corecta copiii au nevoie de cel putin 60 de minute de activitate fizica zilnica.

Sportul si miscarea fizica ii ajuta sa se dezvolte sanatos si armonios, le intareste musculatura, avand in acelasi timp o contributie importanta in functionarea corecta a sistemului circulator si respirator. Orice functie a corpului este intr-o anumita masura influentata de miscare, iar pentru a-ti feri copilul de obezitate si toate celelalte afectiuni pe care ea le provoaca, e bine sa-l obisnuiesti sa faca miscare zilnic.

In afara de avantajele fizice, sportul influenteaza si activitatea cerebrala. Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Illinois, SUA, a evidentiat faptul ca exercitiile fizice imbunatatesc memoria copiilor si contribuie la cresterea coeficientului de inteligenta. Totodata, sportul va avea si o influenta benefica a starii sale de spirit, copilul va fi mai vesel si mai energic.

Tu cum iti gasesti timp pentru sport? Ce activitati faci cu prichindelul tau? Povesteste-ne in sectiunea de comentarii de mai jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sport copii Activitati copii

Articole recomandate

Citeste si despre