Fricile cu care se confrunta parintii astazi

/ / Modificat: 2015-08-20
Fricile cu care se confrunta parintii astazi

Ca parinti avem intotdeauna in minte fericirea copilului nostru si orice lucru minor ar putea sa-i umbreasca zambetul devine o preocupare principala a noastra. Dintre toate nesigurantele care ne guverneaza viata de parinti, cateva au devenit adevarate frici.

In general, parintii se tem de lucrurile pe care nu le pot controla si de momentele in care micutul lor va trebui sa se descurce singur si sa se confrunte cu situatii neplacute. Un factor important care contribuie la cresterea ingrijorarii parintilor vizavi de siguranta copiilor o reprezinta si mass-media.

Spre exemplu, un studiu recent a scos in evidenta faptul ca parintii se tem mai mult de posibilitatea ca un strain sa le rapeasca micutul decat de pericolele care il pasc atunci cand sta in masina fara centura de siguranta. Statistic vorbind, sansele sa aiba loc un accident auto si el, nepurtand centura de siguranta, sa fie ranit, sunt mai mari decat ca el sa fie rapit, insa mass-media prezinta adesea cazurile care starnesc mai multa emotie asa cum sunt rapirile de copii. Este, asadar, o frica neintemeiata, dar cu care se confrunta multi parinti din cauza mediatizarii cazurilor de copii rapiti.

O analiza realizata printre parinti a aratat care sunt cele 5 temeri apasatoare ale parintilor moderni.

Visuri prea indraznete

Multi parinti se tem ca micutii lor nu au parte de educatia si oportunitatile necesare pentru a-si indeplini visurile si se intreaba in mod constant ce ar putea sa faca mai mult pentru a se asigura ca vor reusi in viata.

frica_parinti_protectie_copii

Un motiv pentru care parintii sunt atat de preocupati de acest aspect este si climatul economic nesigur care ii face sa se teama si pentru propriul viitor financiar, iar al copiilor este si mai important deoarece isi doresc ca micutii lor sa nu se confrunte cu aceleasi probleme. Parintii vad necesara inscrierea lui la cat mai multe cursuri extrascolare, incep sa-l invete pe copil sa citeasca si sa socoteasca inainte chiar sa intre la gradinita bombardandu-l cu informatii menite sa-l faca mai bun decat ceilalti copii si sa-i creasca sansele de reusita in viata.

Este de preferat insa sa-l lasi sa fie copil cata vreme poate si sa nu-l presezi cerandu-i sa faca lucruri care il depasesc. Ar putea chiar sa dezvolte o aversitate fata de educatie daca o vede in permanenta o obligatie. Lasa-l sa se dezvolte in ritmul lui fara sa ii programezi fiecare minut liber si nu-ti cladi o imagine ireala legata de viitorul sau, nu trebuie neaparat sa fie cel mai bun dintre cei mai buni. Trebuie sa fie fericit si multumit cu viata sa, chiar daca asta nu inseamna neaparat si cel mai bine platit job din lume.

Strainii care ar putea sa-i faca rau copilului

O alta frica a parintilor este aceea ca un strain le va rani, le va ataca sau le va rapi copilul. Cazurile de acest gen au primit foarte multa atentie din partea televiziunilor, astfel ca par sa faca parte din viata noastra si par a fi foarte dese.

Din fericire, desi la televizor si in ziare vedem tot mai multe cazuri de acest gen, in realitate, statisticile politistilor arata ca numarul acestor infractiuni este de fapt in scadere. Practic, in vremurile in care ai crescut tu erau mai multe sanse sa ti se intample tie ceva rau decat sunt acum, in cazul copilului tau. Diferenta este ca atunci cand erai tu copil infractiunile ramaneau inregistrate in dosarele politiei si nu ajungeau la televizor, astfel ca nu era nimeni precupat in mod special de aceste pericole.

Asigura-te totusi ca micutul tau stie ca nu trebuie sa intre in vorba cu strainii, oricat de prietenosi ar parea.

Sa fie implicat intr-un accident rutier

Parintii se tem ca micutul lor va fi ranit intr-un accident. Statistic vorbind, frica aceasta este una intemeiata deoarece accidentele rutiere sunt tot mai dese in ultimii ani.

Exista si o veste buna legata de aceasta temere - faptul ca poti face ceva sa-l protejezi. Majoritatea copiilor care au fost raniti in accidente nu purtau centura de siguranta, nu se aflau in scaunele speciale pentru ei, se aflau intr-o masina condusa de cineva care consumase alcool, sau masina rula cu o viteza prea mare. Asadar, accidentele auto pot fi prevenite daca se respecta regulile de siguranta.

De asemenea, in cazul in care copilul tau circula cu bicicleta, cu rolele sau cu skateboardul, casca este un accesoriu indispensabil care ar putea face diferenta intre viata si moarte intr-un moment critic.

Ceilalti copii il vor ridiculiza

Copiii pot fi foarte rai, nu tin cont de faptul ca unele cuvinte pot rani extrem de mult, asa ca una dintre fricile pe care le resimt parintii este ca micutul lor ar putea fi ridiculizat de ceilalti copii.

frici_parinti_copii

Solutia pentru risipirea acestei frici este eliminarea posibilitatii ca propriul copil sa fie "agresorul", astfel nu ar exista nici "victime" si fenomenul denumit "bullying" ar fi unul izolat. Ca parinte, ar trebui sa-i explici micutului tau ca nu se cuvine sa-i insulte sau sa-i tachineze pe ceilalti copii. De asemenea, s-a demonstrat ca micutii care sunt martori ai unor episoade violente devin violenti la randul lor, asa ca sub nicio forma copiii nu ar trebui crescuti intr-un un mediu in care predomina violenta.

Sa sufere de tulburari de alimentatie

In ultimii ani, problema greutatii este mai stringenta decat oricand. Cu cazurile de obezitate morbida crescand de la an la an, parintii au devenit din ce in ce mai preocupati de alimentatia copilului si de greutatea lor. Si numarul cazurilor de obezitate infantila, dar si a cazurilor de anorexie in randul adolescentilor este in crestere, iar parintii se tem ca micutii lor ar putea sa dezvolte o tulburare alimentara.

Pentru a te asigura ca micutul tau nu va deveni supraponderal, trebuie sa-i dezvolti obiceiuri alimentare sanatoase inca de la varste fragede. La fel este si in cazul sportului; este important sa-i explici copilului tau care sunt beneficiile exercitiilor fizice. Si mai important este insa exemplul pe care il dai tu.

Explica-i copilului tau ca nu este vorba despre greutate, despre cantitatea de dulciuri mancate sau despre caloriile arse, ci despre sanatate, care trebuie protejata printr-un stil de viata compus atat din alimentatie cat si din exercitii fizice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fricile parintilor Siguranta copii Boli copii Accidente copii

Articole recomandate

Citeste si despre