Cum le vorbim copiilor despre problemele financiare ale familiei? Sfatul specialistilor

/ / Modificat: 2023-08-07
Cum le vorbim copiilor despre problemele financiare ale familiei? Sfatul specialistilor

Problemele financiare sunt frecvente pentru multe familii si poate va intrebati daca ar trebui sa le impartasiti copiilor aceste provocari, pe masura ce va confruntati cu ele. Desi este important sa fiti deschis si sincer cu copiii, expertii spun ca trebuie sa va echilibrati sinceritatea cu prudenta.

„Desi nu doriti sa impovarati un copil cu probleme de dimensiunea unui adult, copiii percep stresul. Asa ca a pretinde ca lucrurile sunt grozave cand nu sunt nu este de ajutor”, spune Amy Morin, psihoterapeut, gazda podcastului The Verywell Mind si autoarea cartii 13 Things Strong Kids Do: Think Big, Feel Good, Act Brave, le spune parintilor. 

"Este sanatos sa impartasesti situatia cu copiii pentru ca ei sa inteleaga ce se intampla, dar este important sa nu le dai mai multe informatii decat pot gestiona."

Iata cum sa impartasesti detalii despre problemele financiare cu copiii tai:

Incearca sa nu faci o lista de facturi scadente, ci sa prezinti moduri in care copiii pot lua parte la conversatie.

„Cand vine vorba de stresul financiar, este adesea potrivit sa vorbiti despre ceea ce faceti cu banii, mai degraba decat despre ceea ce nu puteti face”, spune Morin. „De exemplu, ea sugereaza sa le spuneti copiilor ca economisiti bani pentru a plati factura de electricitate - in loc sa le spuneti ca nu va puteti permite adidasi noi”.

Apoi, Morin sfatuieste parintii sa le impartaseasca copiilor ce masuri luati pentru a rezolva situatia, cum ar fi: „Lucrez in plus pentru a avea ceva mai multi bani" sau „Ma intalnesc cu niste oameni care ne vor ajuta sa platim chiria luna aceasta".

Explicati prioritatile familiei

Daca stabiliti un buget si prioritizati cheltuielile, impartasiti aceasta strategie cu copiii.

„Puteti comunica planul cu ei, astfel incat sa stie la ce sa se astepte", adauga Morin. De exemplu, ea sugereaza ca ati putea spune: "Nu vom cheltui bani pe lucruri de care nu avem nevoie luna aceasta. Dar ne putem totusi distra facand lucruri care nu costa bani, cum ar fi sa mergem in parc sau sa ne jucam".

Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting Educatie copil Educatie financiara

Articole recomandate

Citeste si despre