3 pasi simpli prin care cel mic va ajunge sa indrageasca darul pe care i l-ai pregatit

/ / Modificat: 2015-12-03
3 pasi simpli prin care cel mic va ajunge sa indrageasca darul pe care i l-ai pregatit

Ofera-i cadouri practice care ii stimuleaza dezvoltarea 

Atat noi cat si cel mic trebuie sa invatam sa punem pret pe dimensiunea practica a unui dar, astfel incat gestul nostru si reactia lui lui sa capete sens. Sensul, in cazul celor mici, apare atunci cand se creeaza mediul propice pentru a invata ceva nou. 

Expunerea copilului la diverse surse de invatare sau explorare activa a mediului este cel mai bun mod prin care acesta isi poate dezvolta capacitatile intelectuale. Invatand cum functioneaza corpul sau, cum se poate coordona si cum poate comunica nonverbal, deci dezvoltandu-si inteligenta kinestezica, copilul deprinde arta de a fi independent si de a-si purta singur de grija. 

Ajuta-l sa faca asta inscriindu-l de mic la cursuri de dans, balet, inot sau orice sport ai descoperit ca i se pare interesant sau i se potriveste. Comunica-i intr-un mod memorabil inceperea cursurilor: prin cadoul de Mos Nicolae. Va fi incantat sa gaseasca in ghetute echipamentul necesar practicarii sportului preferat. 

rochita_balerina_fetita

Rochita cu model de balerina, de pe bayo.ro

Ajuta-l sa inteleaga arta recunostintei

Recunostinta este unul dintre cele mai dificil de inteles concepte de catre cei mici care, prin natura lor, sunt egocentrici.

In momentul in care copiii inteleg ce este recunostinta, incepe sa le pese de sentimentele celorlalti, devin empatici si isi dezvolta capacitatea de a se raporta corect la tot ce ii inconjoara.

Efectul cu bataie-lunga este ca toata lumea va adora sa-l aiba in preajma pe pustiul care stie sa spuna "multumesc" si sa se bucure autentic. 

Cum se preda recunostinta, asadar? Alege un moment ca sarbatoarea lui Mos Nicolae in care sa-i indici celui mic ca bugetul este limitat iar acesta trebuie sa fie intelegator si sa spuna pretiosul "multumesc", indiferent ce cadou primeste. 

Un exemplu bun este dat de un tata care isi supune cei doi copii la un experiment: le da doua cadouri care nu au nicio legatura cu dorintele lor: o banana si o ceapa.

Le prezinta, insa, momentul, pe un ton plin de entuziasm iar copiii inteleg din asta ca gestul este un motiv de bucurie. Copiii care invata sa fie recunoscatori sunt feriti de sentimentul ca totul li se cuvine si de o perpetua stare de dezamagire. 

Arata-i ce inseamna generozitatea 

Generozitatea, precum multe alte virtuti, se invata prin puterea exemplului.  O fapta buna de Mos Nicolae poate deveni traditie in familie, iar cel mic va avea un reper solid de generozitate. 

Donati haine, alimente si jucarii copiilor mai putin norocosi. Ca gestul sa nu se piarda in noianul de lectii de viata pe care i le-ai pregatit celui mic, ideal este sa va deplasati pana la beneficiari si sa aveti o interactiune directa. Poate fi o experienta dura in prima faza, dar bucuria de a face un bine este cea care va da un sens efortului. 

Cel mic va avea o amintire vie a momentului iar expunerea la un context diferit de cel in care il cresti, chiar si pentru cateva ore, ii va trezi si sentimentul recunostintei. Anul urmator, piticul tau s-ar putea sa sa-si rascoleasca de bunavoie dulapiorul cu hainute si sacul cu jucarii ca sa gaseasca ceva util pentru cei care au nevoie. 

Sursa foto: dollarphotoclub.com, bayo.ro 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre