10 sfaturi utile despre cum sa cresti o fata puternica

/ / Modificat: 2015-10-16
10 sfaturi utile despre cum sa cresti o fata puternica

Sa fii parinte este cel mai greu "job" pe care il vei avea vreodata, insa totodata si cel care iti va aduce cele mai multe satisfactii. Nu exista o formula magica pe care sa o aplici si sa fii sigur ca ai fost un parinte perfect, insa noi iti dam 10 sfaturi pe care sa le impartasesti cu fiica ta, astfel incat ea sa creasca puternica si pregatita sa infrunte orice provocare.

Iubeste-ti corpul

E greu sa fii multumita de felul in care arati cu atat de multe trupuri frumoase expuse in reclame la TV, in billboarduri sau in reviste, insa trebuie sa o inveti ca orice persoana este frumoasa in felul ei, indiferent de cate kilograme are sau de care e culoarea parului ei.

O femeie care isi iubeste corpul si isi admira calitatile fizice are mai multa incredere in fortele proprii. Pentru ca fiica ta sa invete sa se aprecieze pe ea, ar trebui tu, ca mama, sa te apreciezi pe tine si sa-i insufli aceasta atitudine.

Frumusetea sta in comportament si in gesturi

Daca te gandesti la oamenii frumosi din viata ta, in minte nu-ti vin cei cu un trup de invidiat, ci cei care au un suflet frumos. Asta ar trebui sa o inveti pe fiica ta - ca frumusetea si charisma unei persoane nu sunt date de un chip frumos, ci de felul lor de a fi.

Un comportament placut face de fapt intreaga fiinta frumoasa, iar oamenii din jur sunt atrasi de bunatate, compasiune, simt al umorului sau inteligenta mai mult decat de masurile unui fotomodel.

Invat-o ce inseamna recunostinta

Ca mama, cu siguranta te-ai simtit subapreciata pentru toate eforturile pe care le faci pentru copiii tai. Se intampla adesea asta pentru ca, de fapt, ei nici nu realizeaza ca fara micile lucruri pe care le faci zilnic pentru ei lucrurile nu ar mai fi la fel. Atrage-i atentia fiicei tale asupra acestui lucru pentru ca ei sa observe ca cineva depune efort pentru fericirea lor. Asta o va face pe fiica ta sa invete ce inseamna recunostinta.

Nu ii expune eforturile tale ca pe un repros. Spune-i ca faci sacrificii pentru ca acest lucru te face fericita, pentru ca uneori ti se pare mai important ca ea sa manance desertul ei preferat, facut de tine in casa, decat sa mergi la coafor.

Incurajeaz-o sa aiba o relatie buna cu tatal sau

Este recomandabil ca fiica ta si tatal ei sa aiba o relatie buna. O serie de studii arata ca fetele care nu sunt apropiate de tatal lor vor avea relatii distructive cu barbatii la maturitate, vor suferi de o stima de sine scazuta si le va fi greu sa se implice in relatii de lunga durata. Tatii trebuie sa le arate fetelor ca intre femei si barbati ar trebui sa existe colaborare, ca o femeie nu e cu nimic mai prejos decat un barbat si ca fetele pot sa faca si unele treburi privite ca fiind de baieti. Ei pot juca fotbal impreuna, pot face mici reparatii la masina sau pot privi un meci la televizor impreuna.

O relatie puternica, sanatoasa si bazata pe respect de ambele parti cu tatal ei o va ajuta foarte mult atunci cand va deveni adulta.

Nu trebuie sa-si ascunda inteligenta

Fetele au tendinta sa-si ascunda inteligenta pentru a nu-i intimida pe baieti si este misiunea ta, ca mama, sa-i arati ca prietenul sau ar trebui sa o aprecieze tocmai pentru personalitatea si mintea ei.

O fata nu ar trebui niciodata sa se intrebe daca e mai bine sa fii inteligenta sau frumoasa si ar trebui sa stie ca oamenii care o apreciaza numai pentru frumusetea ei fizica sunt superficiali si interesati de lucruri trecatoare.

Exercitiile fizice sunt calea catre un trup frumos si sanatos

Acesta nu este neaparat un sfat doar pentru fete, ci si pentru baieti. Indiferent de cate kilograme cantareste, este esential sa aiba in vedere sanatatea trupului sau, iar un organism sanatos este intretinut prin exercitii fizice zilnice si o dieta echilibrata.

Mai important insa decat sa-i dai acest sfat este sa-i dai un exemplu din acest punct de vedere. Nu poti sa-i spui copilului tau ca ar trebui sa iasa afara cu bicicleta atata timp cat tu n-ai mai fost la sala de luni de zile. Jucati impreuna jocuri in aer liber, mergeti impreuna cu bicicleta sau cu rolele in parc.

Invat-o sa fie generoasa

Compasiunea fata de cei din jur se invata in sanul familiei, la fel si generozitatea fata de oameni mai putin norocosi. Incurajeaz-o sa-i ajute pe cei din jurul sau atunci cand acestia au nevoie de un sprijin.

Las-o sa-si urmeaza calea

E nevoie de curaj sa mergi impotriva curentului si sa fii diferit, insa iti va aduce si o satisfactie extraordinara. Incurajeaza-ti fiica sa procedeze dupa cum ii dicteaza instinctul in orice circumstanta. Este intotdeauna bine sa urmeze sfaturi, insa este de preferat sa aiba incredere in alegerile pe care le face si sa mearga pe drumul pe care si l-a ales, indiferent care ar fi acela.

Arata-i ca lumea se extinde dincolo de casa si familia voastra

Cu siguranta ea este centrul universului tau, insa nu este si centrul universului tuturor celorlalti oameni. Este parte dintr-un intreg, face parte dintr-o societate si trebuie sa contribuie in felul ei la lumea in care traieste. Lumea este mare, posibilitatile sunt infinite si oamenii sunt diferiti, nu intotdeauna cu bune intentii si nici neaparat cu rele intentii si interese meschine.

Spune-i ca viata ei este responsabilitatea ei

Suntem stapanii propriului destin, iar decursul vietii noastre este in totalitate responsabilitatea noastra. Arata-i ca nu e nimeni de vina in cazul in care ea face alegeri gresite, ea este singura care hotaraste ce e mai bine pentru ea si pentru viitorul ei. Avem control asupra tuturor lucrurilor pe care le facem si care ni se intampla, uneori va gresi, va invata din greseli si va sti cum sa procedeze data viitoare, iar de la o anumita varsta trebuie sa-si faca propriile alegeri.

Daca nu o inveti acest lucru, va crede ca fericirea ei este responsabilitatea altcuiva, mai intai a voastra, a parintilor, iar mai apoi a partenerului de viata. In realitate, noi suntem singurii responsabili de fericirea noastra.

Tu ce sfaturi i-ai dat fiicei tale pana acum? Ce vrei sa o inveti? Scrie-ne in sectiune de comentarii de mai jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama de fata Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre